Certyfikat CE - zatrzymanie przesyłki przez UC

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Certyfikat CE - zatrzymanie przesyłki przez UC

Postprzez zielony71 » 23 lut 2017, o 12:36

Kolega ma o tyle rację, że polskie prawo jest takie jakie jest;-)
Na stronach UKE definiują tak:
Wprowadzanie do obrotu oznacza każde dostarczenie wyrobu po raz pierwszy w celu jego dystrybucji, konsumpcji lub używania na rynku państwa członkowskiego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, w ramach działalności gospodarczej, odpłatnie lub nieodpłatnie.

A na temat pojęcia wprowadzenie do obrotu - ogólnie wypowiadał się Sąd Najwyższy:
http://czasopisma.beck.pl/monitor-prawn ... emglosaem/

Dobry prawnik prawdopodobnie rzeczywiście da radę ich skłonić do odpuszczenia sprawy, tylko ile to potrwa i ile będzie kosztować ;-)
Zapraszam na mojego bloga o telefonach: http://zielony71.blogspot.com
zielony71

Telefon:: wphone

Postprzez kemotsilf » 23 lut 2017, o 12:48

UP Przemyśl / telefon Homtom HT17
Mailem dostałem informację:
"Produkt nie spełnia wymogów pod kątem bezpieczeństwa produktów."

Po przez maila poprosiłem o odesłanie do sklepu w którym kupiłem i zapytałem dlaczego ten sam model jest bez problemu sprzedawany w Media Expert:
"
Skoro decyduje się Pan na zwrot, proszę użyć opcję śledzenie przesyłki. Przekażemy Poczcie Polskiej dyspozycję zwrotu.
Przedmiotem kontroli jest konkretny wyrób znajdujący się w przesyłce. Takie same modele mogą być dostępne w sprzedaży. Co to może znaczyć:
1) nie wiemy czy model znajdujący się w sprzedaży spełnia wymogi bp,
2) nie wiemy jakim kanałem dystrybucji znalazł się w sprzedaży (sieć dystrybucji producenta, legalna dostawa, podróbka lub przemyt?),
3) w razie kontroli sklepu przez UKE lub Inspekcję Handlową, towar może zostać zdjęty z półki i wycofany ze sprzedaży.
Tyle to w skrócie znaczy.
"

UP Przemyśl / dwie opaski Xiaomi MI Band 2 (wersje bez CE, raz otrzymałem wersję na rynek Europejski z CE i angielską instrukcją)
Przekazane do kontroli, zwolnione bez kontroli - prawdopodobnie główny nacisk położony jest na telefony.
kemotsilf

Telefon:: Lenovo

Postprzez blue_voyager » 23 lut 2017, o 12:51

zielony71 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Czy to naprawdę wszystkiego nie wyjaśnia? Sprowadzenie na własny użytek pod to podlega.

Wielu tu się odgrażało, jakoś nie słyszałem żeby ktoś wygrał z UC w tej sprawie. Zresztą nikt poważny taka sprawą sie nie zajmie, bo jej koszty wielokrotnie przekroczą koszt sporu.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez Bettinka.r » 23 lut 2017, o 17:00

Panowie ponieważ rozważam dalej ...czy poczynić starania ażeby Goldi wysłał mi otrzymany zwrot ponownie
to widzicie jakieś ryzyka z tym ponownym wysłaniem ??
ktoś ma wiedzę ile może mnie kosztować za ten zwrot??
czy jego wysyłka przez SSM faktycznie nie jest obarczona ryzykiem zatrzymania przez brak CE i pozostałych ???
czy sądzicie że lepiej jednak wybrać jak niektórzy spór i prowadzić walkę o zwrot pieniędzy z ALi i zamawiać tel nowym zamówieniem ???
tel od stycznia krąży po świecie... co z baterią w mi5s plus teoretycznie niewymienialną ??
nie chcę zaszkodzić sobie ani też Goldi'emu w niczym .

macie wiedzę więc podpowiedzcie proszę

uprzedzam , że niestety płacone było przez przelewem PKO więc najprostsze z wyjść -zwrot z karty -odpada
Bettinka.r

Pochwały: 7
Telefon:: 666560356

Postprzez tpawel » 23 lut 2017, o 17:49

SSM idzie kurierem więc ryzyka praktycznie nie ma

Redmi PRO by TT
tpawel
VIP

Pochwały: 116
Telefon:: POCO F2 PRO
ROM: Global

Postprzez TediPower » 23 lut 2017, o 19:06

ganixon napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Masz działalność gospodarczą?

A jakie ma to znaczenie? jak mam to spinki mają CE a jak nie mam działalności to już nie mają.
Sprzedaję to poza serwisami aukcyjnymi w opisie mam ostatnie 50 szt. sprzedaż przez prywatne wiadomości więc tylko dana strona wie ile osób do mnie napisało i w jakiej sprawie.
A jak by co to z procy strzelam spinkami bo nie chce mi się samemu bolców robić, lub spinam kartki dlatego ich tyle potrzebuję.
TediPower
AKTYWNY

Pochwały: 23

Postprzez izba.celna » 24 lut 2017, o 08:56

nightwolf123 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jest dokładnie tak jak opisałeś. Deklaracje zgodności CE są wymagane tylko i wyłącznie od przedsiębiorców wprowadzających towar na obszar Wspólnoty Europejskiej. Nie są one wymagane od osób indywidualnych importujących towar na własny użytek. W razie kontroli należy przesłać oświadczenie, które było wklejane na forum. Urząd Celny w Przemyślu robi was jak małych chłopców prosząc o potwierdzenie odsyłki towaru. Jest to forma strajku włoskiego.
izba.celna

Telefon:: Umi

Postprzez blue_voyager » 24 lut 2017, o 09:02

Jakiś paragraf potwierdzający to co piszesz?
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez wojak196 » 24 lut 2017, o 09:15

Witajcie,

Gdzie można dostać takie oświadczenie bo ja akurat mam problem w UC Przemyśl :)

Dziękuje za pomoc.
wojak196

Telefon:: HTC Desire HD

Postprzez clorox » 24 lut 2017, o 09:48

Chodzi pewnie o to: https://www.scribd.com/document/340031415/Oświadczenie-Dotyczące-CE
clorox
VIP

Pochwały: 96
Telefon:: Cool 1
ROM: leree

Postprzez wojak196 » 24 lut 2017, o 09:54

Chodziło mi o oświadczenie do użytku własnego
wojak196

Telefon:: HTC Desire HD

Postprzez blue_voyager » 24 lut 2017, o 10:01

Poczekaj, powoli. Niech kolega izba.celna poprze to co pisze jakimś przepisem. Poza tym nie przypominam sobie aby na forum było kiedyś udostępniane oświadczenie, o którym on pisze. No, ale tu moge sie mylić, pamięć ludzka jest zawodna.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI