Naprawdę ? Nie masz znać prawa odnośnie przedmiotu jaki wprowadzasz do obrotu w danym kraju ?
"Przedsiębiorca, czy pośrednik wprowadzający wyrób na teren UE lub Europejskiego Obszaru Gospodarczego, który oznaczy towar niespełniający wymogów dyrektyw, lub którego towar nie posiada odpowiedniego oznaczenia podlega karze lub sankcjom" - to nie moje jak to nazwałeś "głupoty", to informacja od Centrum Certyfikacji CECE-Polska na moje pytania zadane w marcu 2016, gdy miałem zamiar sprzedawać na e-bay pewne towary pochodzące z Chin.
Sam handlujesz na Allegro, co więcej zajmujesz się kolektorami i co nieco z normami i przepisami masz do czynienia, a przede wszystkim powinieneś znać obowiązki sprzedawcy, a do mnie piszesz, że ja walę "głupoty".
Spróbuj z Czech posprzedawać do PL np. cokolwiek co tam jest dozwolone z THC, a w PL nie.
Czy do stanów sprzedawać nisko słodzone produkty jakimś środkiem ( nazwy nie pamiętam - ale on jest powszechnie stosowany w EU jako słodzik, w stanach niedopuszczony jako słodzik ).
Szybciutko poznasz interpretacje prawną.