• Reklama

ZTE nubia z7 Max

Dyskusja o telefonach ZTE, opinie, zakup, jakość,

Re: ZTE nubia z7 Max

Postprzez zawel » 28 mar 2019, o 10:25

To już było dość dawno ale łazi mi po głowie że Z7 Max miał antenkę w tylnej klapce więc może po prostu nie stykać, być może podgięcie styków + czyszczenie izopropanolem może pomóc. Druga rzecz, którą pamiętam, to że niektóre obudowy bardzo upośledzały w nim sygnał.
Avatar użytkownika
zawel
VIP
 
Posty: 1112
Dołączył(a): 15 lis 2013, o 11:59
Pochwały: 69
Telefon:: Le Max 2 (x829)
ROM: LOS 16.0

Reklama

Re: ZTE nubia z7 Max

Postprzez mathey » 28 mar 2019, o 10:41

Ta antenka to jest chyba tylko do NFC. Właściwa antena jest w korpusie obudowy. Czy telefon upadł? W starszych telefonach problemy z zasięgiem pojawiały się gdy uszkadzał się (najczęściej w wyniku upadku) układ scalony zwany końcówką mocy, czasem wystarczyło jedynie go wygrzać gorącym powietrzem aby poprawić luty. Nie wykluczałbym podobnej sprzętowej usterki i tutaj, ale najpierw sprawdź jeszcze wszystko od strony software'owej. Może inny baseband mógłby pomóc?
mathey
 
Posty: 13
Dołączył(a): 12 lut 2017, o 18:19
Telefon:: Z7

Re: ZTE nubia z7 Max

Postprzez nieoszukujenavacie » 29 mar 2019, o 11:35

mathey napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


wgralem baseband 3.89 - to samo . po restarcie lapie sygnal , pozniej gubi , jak wykona sie polaczenie to czasem zalapie.

Soft raczej nie , bo wgralem RR najnowszego , pozatym dzialal normalnie , i nagle stracil sygnal ....

Wiesz moze co nalezy wygrzac ? bo stawiam jednak na jakies uszkodzenie mechaniczne
nieoszukujenavacie
 
Posty: 103
Dołączył(a): 13 lip 2017, o 12:00
Pochwały: 2
Telefon:: ovatowany

Re: ZTE nubia z7 Max

Postprzez mathey » 29 mar 2019, o 15:42

Dokładnie nie wiem który to będzie w tej Nubii bo ja swojej nawet jeszcze nie otwierałem i nie wiem co tam siedzi, wiem że w starszych telefonach, szczególnie jeśli były po upadku siadały układy nazywane PA czyli końcówki mocy odpowiedzialne za komunikację radiową z siecią GSM. Scalaki te zazwyczaj były na złączach BGA toteż po upadku czy nawet czasem po prostu przegrzaniu pojawiały się problemy z zasięgiem i często zwykłe wygrzanie takiego układu hot'em rozwiązywało problem, lecz czasem konieczna była wymiana na nowy. Musisz sam wybadać jak to dokładnie wygląda w tej Nubii i co ew. możnaby spróbować wygrzać.
mathey
 
Posty: 13
Dołączył(a): 12 lut 2017, o 18:19
Telefon:: Z7

Re: ZTE nubia z7 Max

Postprzez mathey » 8 lip 2019, o 22:31

Czy znajdzie się ktoś kto używa LineageOS 14.1 lub 13.0 i mógłby coś o nich powiedzieć? Czy jest coś co nie działa albo jakieś denerwujące bugi, jak telefon się na tym zachowuje i jak z wydajnością? Mam od 2,5 roku CM 12.1 i w zupełności spełnia moje oczekiwania, wszystko działa i jest ok. Niestety, od pewnego czasu telefon zaczął mi czasem potwornie przymulać, co jest typowe dla androida. Czasem po prostu głupie pojawienie się klawiatury czy listy odpalonych aplikacji (mimo, że jest ich góra 1-2) lub wczytywanie stron trwa wieki, nie da się nic napisać etc. co jest potwornie denerwujące. Wielu rzeczy już próbowałem, ale dochodzę do wniosku, że tutaj pomoże tylko wipe, bo nawet jeśli problem wydaje się, że znika to powraca i tak po kilku dniach. Pomyślałem zatem, że skoro czyścić, to może by przy okazji zmienić na coś nowszego? Tylko właśnie nie wiem czy się nie zawiodę i po tygodniu nie trzeba będzie znów wracać na CM 12.1. Ktoś coś o tych dwóch może powiedzieć albo może polecić coś innego?
mathey
 
Posty: 13
Dołączył(a): 12 lut 2017, o 18:19
Telefon:: Z7

Poprzednia strona

Powrót do Dyskusja o telefonach ZTE



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama