Poradziłem sobie z problemem. To rozłączanie to faktycznie z winy dwukrotnego dotknięcia ekranu, jednak problem występuje tylko wtedy gdy mam ustawione w opcjach "kończenie rozmowy przyciskiem zasilania" + "wybudzanie podwójnym dotknięciem". Wydaje mi się, że po włączeniu "wybudzanie podwójnym dotknięciem" zachowanie w systemie jest traktowane jak naciśnięcie przycisku Power (nim się w końcu podświetla ekran) i teraz przy jednocześnie włączonej opcji "przycisk zasilania kończy rozmowę", przy wygaszonym ekranie (w czasie rozmowy) dwukrotne klepnięcie ekranu w byle jakim miejscu powoduje zakończenie rozmowy, jakbym nacisnął przycisk zasilania. Mogłem albo zostawić jak jest i uważać podczas rozmowy żeby przypadkiem się nie rozłączyć, albo zrezygnować z jednej z opcji. Wyłączyłem "wybudzanie podwójnym dotknięciem", problem minął.
A ten kłopot z echem i dziwnym głosem, to chyba faktycznie słaby sygnał sieci, dzisiaj będąc w pracy wykonałem kilka połączeń i rozmówcy nie zgłaszali problemu, widocznie w domu mam jakiś kulawy zasięg :/.
BTW. Co do telefonu to naprawdę jestem mega zaskoczony tym jak płynnie działa, przynajmniej na tym RR (6.0.1) Nie wiem jak śmiga na stocku, bo pierwsze co zrobiłem po przyjściu telefonu to zmiana ROMu.
Cheers