przez Paweel » 30 wrz 2014, o 11:57
Te Parnisy odrzuć, ponieważ mają szybkę z hardlexu (tworzywa sztucznego). Może niektórym to pasuje, ale jak dla mnie w grę wchodzi tylko szkło, dlatego jeżeli któryś z tych Ci odpowiada to Holuns wygląda w mojej opinii bardzo dobrze. Marki nie znam więc się nie wypowiem, ale wygląd mi się podoba.
niekoniecznie.
co prawda w ogólnym opisie widnieje nazwa hardlex ale już w aukcji jest szkło mineralne.
Parnis rzadko wkłada do swoich zegarków hardlex, w większości stosuje szkło mineralne. ale u dobrego sprzedającego można wynegocjować za drobną dopłatą wymianę mineralnego na szafirowe. i to w większości parnisów.
jeżeli tylko komuś nie przeszkadza nazwa parnis na tarczy zegarka ani nie musi mieć koniecznie super marki zegarka to zakup jak najbardziej ok.
poszukajcie po internecie opinii o parnisach.
niejeden swismade się chowa i niejeden znawca był pod wrażeniem wykonania. (to z zewnątrz)
a wewnątrz znajdziemy kopię radzieckiego mechanizmu sprzed jakichś 30 lat. kopię, ale za sprawą sea gull -a (który to produkuje) zrobioną znacznie lepiej niż pierwowzór i co najważniejsze bardziej dokładną. Chińczycy zajumali, przejeli lub kupili (nie wiem) technologię produkcji tych mechanizmów i dopracowali naprawdę w dobry sposób. Sama marka Sea gull produkuje zegarki znacznie droższe niż parnis i ich mechanizmy są naprawdę cenione. (oczywiście swissmade rządzi) :).
Podsumowując, do parnisa za tą kasę nie ma się co przyczepić. Podobnej klasy zegarki ze wschodu lub japonii kosztują więcej.
O podróbkach i replikach nie wspominam bo to zupełnie inny temat.