Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez lagarto » 22 paź 2014, o 13:08

Odeślą ale kasa Ci przepada.

Autor postu otrzymał pochwałę
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Postprzez basa » 22 paź 2014, o 13:31

bumbum napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Napisałem maila jeszcze raz do prawnika który udzielał mi porady. Najwyraxniej ma juz dosyc moich pytań bo napisał "Wezwanie jest tylko w charakterze świadka. W Polsce kupujący podróbki, co do zasady, nie są karani, o ile nie dokonują dalszej odsprzedaży. Napisałem to już w treści opinii. Porada wyczerpana.

Z poważaniem
"
Czyli nie ma juz nic do dodania bo to jest jasne i wyrazne napisane.Konsumentowi nic nie grozi.

@Bumbum zle mnie zrozumiales "ona" mialem na mysli kancelaria a nie kupująca :) Tematu oczywiscie nie mam zamiaru drązyc poczekajmy jak rozwinie sie sytuacja z uzytkownikiem bułka . I szacun za wszystko co opisałeś wyzej i pomoc dla uzytkowniczki tego forum jak i na pewno innym na przyszłość również porady sie przydadzą.
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez Doman » 22 paź 2014, o 13:35

@bumbum
Placisz gdzies za takie porady czy po znajomosci ktos Ci udziela?
Doman
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Xiaomi Redmi 3/4

Postprzez recznik » 22 paź 2014, o 23:24

czy ktoś z was ma może jakieś informacje jak to wygląda w praktyce?

Służba Celna nie musi powiadomić przedsiębiorcy uprawnionego do znaku towarowego, by pozbyć się podróbek.

Paczki wysyłane pocztą czy kurierem, w których znajdą się podróbki zegarków, leków czy kosmetyków, będą mogły zostać zniszczone automatycznie. Tak szybka procedura obejmie paczki zawierające nie więcej niż trzy sztuki produktu albo ważące nie więcej niż 2 kg.
Takie rozwiązanie wprowadzi od 1 stycznia 2014 roku rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 608/2013 w sprawie egzekwowania praw własności intelektualnej przez organy celne.
Jak wyjaśnia Marcin Fijałkowski, radca prawny z kancelarii Baker & McKenzie, celnicy będą mogli zniszczyć przesyłkę kurierską czy pocztową, w której znajdzie się 100 sztuk długopisów, których waga nie przekroczy dwóch kilogramów. Podobnie będzie, gdy zostanie zatrzymana paczka z podróbkami trzech akumulatorów, które łącznie ważą np. nawet 10 kg. Wystarczy, że zostanie spełniony jeden z warunków.
Przedsiębiorca będzie miał cztery dni na złożenie wniosku o ochronę celną
Zmiany jednak nie sprawią, że każda taka paczka zostanie zniszczona. Uruchomienie tej procedury wiąże się ze spełnieniem kilku warunków.
– Uprawniony do znaku towarowego musi złożyć wniosek o ochronę celną i na odpowiednim formularzu zaznaczyć, że takie małe przesyłki mają być niszczone – wyjaśnia Fijałkowski. Wtedy celnicy nie będą nawet zawracali głowy przedsiębiorcy, który zdecyduje się na ochronę. Nie powiadomią go o zatrzymaniu małej paczki z podróbkami, tylko zniszczą jej zawartość. A o tym, ile było prób przewiezienia podróbek jego towarów, przedsiębiorca się dowie, gdy dostanie fakturę za czynności celników.
Kwoty do uregulowania za zniszczenie podrobionych produktów mogą się okazać niemałe. W praktyce jednak może to i tak wyjść taniej niż składanie wniosku na policji o ściganie importera podróbek, żeby później móc doprowadzić do ich zniszczenia.
Nowe rozwiązania mogą jednak sprawiać na początku trudności. Jeżeli Służba Celna przez pomyłkę zniszczy przesyłkę, w której nie było podróbek, będzie za to odpowiadać.
– Automatyczne niszczenie małych przesyłek znajdzie zastosowanie raczej tylko wówczas, gdy celnicy będą mieli pewność, że zatrzymują nielegalny towar – ocenia Fijałkowski.
Zgodnie z nowymi przepisami przedsiębiorcy będą mieli cztery, a nie trzy dni na złożenie wniosku o ochronę celną, gdy celnicy zatrzymają towar z podróbkami wyrobów posiadacza praw do znaku towarowego.
Podstawa prawna: rozporz. z 12 czerwca 2013 r. w sprawie egzekwowania praw własności intelektualnej przez organy celne.
recznik

Pochwały: 7
Telefon:: lumia 920

Postprzez lagarto » 23 paź 2014, o 06:54

Gdy zamawiasz jako osoba prywatna powyższe przepisy Cię nie dotyczą.
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Postprzez bułka » 23 paź 2014, o 09:09

Skontaktowałam się online z prawnikiem ( musiałam zapłacić 99 zł) przesłałam wszystkie informacje, które uzyskałam z netu. Nie otrzymałam nawet opinii czy pismo z kancelarii jest zasadne czy nie. Otrzymałam pismo (wysłałam im też pismo co bumbum wkleił na forum) i dostałam bardzo podobne.Cytuję:
"W załączniku pismo, wykorzystałam fragment z Pani pisma.
Z ostrożności uprzedzam, że argumenty podniesione w piśmie mogą
zostać
nieuznane, istnieje ryzyko wszczęcia procesu."
Czyli dalej wiem , że nic nie wiem:(
Wyslę pismo dzisiaj i czekam co dalej.

Portal chiński spór uznał i kasę zwrócili. Mogłam napisać do pracowników alii niech teraz płacą 2 tysiaki odszkodowania, jeżeli sprzedają podróbki, a w regulaminie jest to zakazane.
bułka

Telefon:: alkatel

Postprzez Doman » 23 paź 2014, o 09:54

Tyle ze to nie pracownicy Ali sprzedaja te podrobki wiec co oni winni ;-)

A co do pisma to prawnik napisal Ci szczerze czego sie mozesz spodziewac. Skad moze wiedziec jaki bedzie nastepny krok kancelarii. Ale ze spokojem. Wszystko na prawde przemawia na twoja korzysc.
Doman
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Xiaomi Redmi 3/4

Postprzez recznik » 23 paź 2014, o 10:06

lagarto napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

czy możesz powiedzieć na czym opierasz swoje twierdzenie? juz sam opis "Tak szybka procedura obejmie paczki zawierające nie więcej niż trzy sztuki produktu albo ważące nie więcej niż 2 kg." wskazuje, że chodzi o drobne rzeczy w ilościach detalicznych.
recznik

Postprzez blue_voyager » 23 paź 2014, o 10:18

recznik napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Może na tym, że w cytowanym przez Ciebie tekście jest mowa o PRZEDSIĘBIORCY. Nie chodzi tu jak sugerujesz tylko o ilość ale też osobe importera.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez recznik » 23 paź 2014, o 10:54

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Może na tym, że w cytowanym przez Ciebie tekście jest mowa o PRZEDSIĘBIORCY. Nie chodzi tu jak sugerujesz tylko o ilość ale też osobe importera.

kolego jeżeli nie umiesz czytać ze zrozumieniem i nie rozumiesz co czytasz to nie zabieraj proszę głosu.
zobacz najpierw co to jest wniosek o ochronę celną, kto i w jakich warunkach go składa potem się wypowiadaj bo piszesz głupoty.

"Przedsiębiorca będzie miał cztery dni na złożenie wniosku o ochronę celną" - zdanie to dotyczy firmy, która złożyła „wniosek o podjęcie działań przez organy celne” u dyrektora izby celnej. to ona (ta firma) ma 4 dni na reakcje.
recznik

Postprzez recznik » 23 paź 2014, o 10:57

wrzucam jeszcze raz bo chyba cześć osób nie zrozumiała.

Celnicy mają prawo niszczyć podrobione towary w trybie uproszczonym

w odniesieniu do małych (do 2 kg brutto) paczek, co do których istnieje podejrzenie, że są pirackie, lub podrobione, celnicy mogą zastosować uproszczoną procedurę niszczenia. Wyrok sądowy nie jest ku temu potrzebny.

Nowe przepisy dotyczące ochrony praw własności intelektualnej zezwalają na szybsze reagowanie służb celnych w stosunku do towarów, co do których celnicy podejrzewają, że są podrobione, lub pirackie – od 1 stycznia obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 608/2013 z 12 czerwca 2013 roku.

Jeżeli teraz mała paczka zostanie zatrzymana przez służby celne ze względu na uzasadnione przypuszczenie, iż jej zawartość (maksymalnie 3 sztuki) została wyprodukowana z naruszeniem praw do wzoru użytkowego, nazwy handlowej, czy topografii układów scalonych (np.: telefony komórkowe), obowiązkowo zostaje uruchomiona uproszczona procedura polegająca na zniszczeniu paczki bez konieczności rozpatrywania sprawy na drodze sądowej.

Uproszczoną procedurę cechuje krótki termin. Krótki oznacza czas maksymalnie 1 dnia roboczego, jaki może maksymalnie upłynąć od chwili, gdy celnicy podejmą podejrzenie o tym, że zawartość paczki jest podrobiona, do momentu, kiedy wyślą powiadomienie do adresata paczki, lub jej nadawcy. Odbiorca powiadomienia ma 10 dni na odpowiedź, czy zgadza się na zniszczenie paczki, czy nie. Jeśli się zgodzi, lub nie odpowie – paczka idzie do utylizacji z automatu. Natomiast, jeżeli zaprotestuje przeciwko niszczeniu, służby celne powiadamiają podmiot, którego prawa własności intelektualnej (marka, logo, itp.) mogły zostać naruszone. On to, jeśli będzie miał życzenie, może wszcząć postępowanie przed sądem mające potwierdzić, czy faktycznie do tego doszło.

Zmiany w trybie postępowania służb celnych były konieczne ze względu na stale rosnąca liczbę paczek zatrzymywanych, a przesyłanych zarówno przez pocztę, jak i firmy kurierskie. I nie ma tu znaczenia dobór środka transportu – podejrzane paczki przewożone są koleją, transportem drogowym, lotniczym i morskim. Pośrednim powodem ich pojawiania się jest galopujący postęp techniki. Dane służby celnej za rok 2011 mówią o z góry 6 milionach zdarzeń z zatrzymaniem towaru, z czego 1,5 miliona, a więc niecałe 24 % stanowiły małe paczki. W 2012 roku było to odpowiednio 4,5 miliona i 1,2 miliona, a więc prawie 27 %.

http://portalpodatnika.pl/2014/01/celni ... oszczonym/

Autor postu otrzymał pochwałę
recznik

Postprzez jurekg » 23 paź 2014, o 12:48

bułka napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zachowujesz się tak, jakbyś nie wiedziała,że kupujesz podróbkę. Chodząca niewinność.
jurekg
AKTYWNY

Pochwały: 13

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI