Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez marx » 11 lut 2014, o 18:54

musisz podać prawdziwe koszty zakupu czyli skan z płatności i skan z aukcji np aliexpress z taką samą kwotą i nr śledzenia.
na alegro masz pewnie ponad 100zł drożej za to że ktoś poświęcił 1 minutę i kupił w twoim imieniu.
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez aloha » 11 lut 2014, o 20:11

Hej
Dzisiaj dostałem list polecony dot. mojej paczki i konieczności zapłaty za nią. Zaraz po podpisaniu odbioru listu, listonosz wręczył mi paczkę z Singapuru - jak się domyślacie list dotyczył tej paczki i widnieje w nim zapis, że paczkę otrzymam dopiero po dostarczeniu dokumentów i zapłacie, a jeżeli tego nie zrobię to paczka wróci do nadawcy. Co o tym myśleć? Dzwonić do nich? Czekać na drugi list (o ile dobrze kojarzę po paru dniach przypominają, że trzeba zapłacić)? Miał już ktoś taką sytuację?
aloha

Telefon:: Lenovo a830

Postprzez Dracula76 » 11 lut 2014, o 20:47

Mistrzostwo świata...haha
Dracula76

Telefon:: iPhone 4s

Postprzez Quis » 11 lut 2014, o 21:38

aloha napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jak byś przeszukał forum to byś zobaczył, że jesteś jedyną osobą na świecie której się to zdarzyło. Proszę opisz nam jak się Twoja sytuacja rozwinie.
Quis
VIP

Pochwały: 29

Re: Odp: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez Toldo » 11 lut 2014, o 23:44

marxxx napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Na aliexpress Samsung i927 kosztuje ok. 150 zielonych więc wychodzi 150pln więcej. Już nie o to chodzi tylko o to żeby nie generować kolejnych kosztów. Rozumiem, że jeśli sprzedawca nie udostępni mi ww screenów to musi starczyć allegro? Tak swoją drogą to telefon został zakupiony na polskim serwisie od polskiej firmy więc teoretycznie nie powinienem płacić vatu, tym bardziej, że aukcja dotyczy sprzedaży telefonu, a nie usługi pośrednictwa...

Tapnięte z mojej Xperii Z1
Toldo

Telefon:: Sony

Postprzez drago68 » 11 lut 2014, o 23:48

Paczka przyszła na Twoje dane, wiec Ty odpowiadasz za wszystkie formalności związane z UC.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez Robbo » 11 lut 2014, o 23:50

Wątpię żeby celnicy zaakceptowali dane z allegro.

Ja i LG G2
Robbo
AKTYWNY

Pochwały: 16
Telefon:: Samsung Galaxy Nexus
ROM: MIUI V5

Postprzez Kyrtap » 12 lut 2014, o 01:37

Zaakceptują.

Kiedyś zamawiałem słuchawki dla znajomej na Allegro, dopiero po fakcie wyszło to, że wysyłka jest z Chin.

UP Poznań dostał dokumenty z Allegro, wystarczyło im. Przesyłkę otworzyli, ale puścili bez niczego. Wartość była nieduża, chyba 48 zł z wysyłką.

Tapatalk SGS III - i9300
Kyrtap

Pochwały: 2
Telefon:: Samsung

Postprzez Toldo » 12 lut 2014, o 01:50

Nie ma znaczenia, że przelew był do payu a nie bezpośrednio do sprzedawcy?

Tapnięte z mojej Xperii Z1
Toldo

Postprzez Kyrtap » 12 lut 2014, o 02:08

Ważniejszy jest mail o kupnie od Allegro - moim zdaniem.

Tapatalk SGS III - i9300
Kyrtap

Pochwały: 2
Telefon:: Samsung

Postprzez marx » 12 lut 2014, o 06:05

zapłacisz vat o wiekszej kwoty, a być może za kilka miesięcy wszyscy inni co kupili u tego handlowca z allegro.
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez Toldo » 12 lut 2014, o 12:42

Odebrałem dzisiaj z rana list. Oczywiście podobnie jak u innych: informujemy, że nadeszła paczka z... blabla . Jako, że nie mam odezwu od sprzedawcy, wysłałem im skan wypełnionego formularza, który przysłali, mejl z allegro (Kupiłeś przez kup teraz...), kartę płatności z konta allegro, gdzie jest info o przekazaniu płatności do sprzedającego i kwota, no i potwierdzenie przelewu z banku. Zobaczymy co z tego będzie, ale śmierdzi mi już vat'em na odległość. Oczywiście nie popuszczę i zmuszę sprzedawcę do zwrotu vat'u, o ile z telefonem będzie wszystko ok. Jeśli nie, to arrivederci, telefon do zwrotu a dla mnie cała kwota spowrotem.
Toldo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI