Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez drago68 » 12 lut 2014, o 12:49

Poczytaj dobrze aukcję all, jak nie ma nic napisane, że sprzedawca zwraca koszty celne, to życzę..... powodzenia.
Za paczkę Ty odpowiadasz, ponieważ na Twoje dane przyszła, a sprzedawca penie jak wszyscy oferuje "usługę zakupu".
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez Toldo » 12 lut 2014, o 12:54

W aukcji jest jak byk: "przedmiotem aukcji jest telefon..." . Gdyby było napisane: "przedmiotem aukcji jest usługa sprowadzenia/zakupu telefonu..." to mogłoby być jak mówisz. A sprzedawca, cóż, otrzymał parę negatywów ostatnio a'propos dodatkowych kosztów i w odpowiedzi na komentarz jest, że koszty zostały zwrócone. Jeśli nie zwróci to mam parę sposobów na wyegzekwowanie zwrotu.
Toldo

Telefon:: Sony

Re: Odp: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez eSbe » 12 lut 2014, o 13:05

Toldo napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Napisz jakich, informacja przyda się ludziom w podobnej sytuacji.
eSbe
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: czajna

Postprzez Toldo » 12 lut 2014, o 13:23

Skutkuje list od prawnika, najlepiej znajomego (żeby nie płacić), grożący (dosłownie) otwarciem sprawy w sądzie (w większości wypadków byłaby wygrana na korzyść kupującego, o ile sprzedawca nie informuje o vacie, czy nie oferuje, jak było wcześniej wspomniane, usługi sprowadzenia), a sprzedawcy raczej wolą sobie nie bruździć jeśli są (w miarę) poważni. Niestety takie coś skutkuje raczej wyłącznie w wypadku rodzimych sprzedawców, bo chińczyk zapewne oleje sprawę. Mniej skuteczne jest bombardowanie sprzedawcy telefonami, mejlami i czym popadnie lub wystawienie negatywa (na czerwień każdy jak byk zareaguje). Tu znów, jeśli cokolwiek zależy mu na opinii to kasę zwróci (najwyraźniej jak w moim wypadku) i wystąpi o unieważnienie negatywa - dużo zależy od tego czy sprzedawca dopiero raczkuje (czyt. ma mało komentów) czy jest molochem z kilkoma tysiącami opinii. Bo moloch może sobie pozwolić na olanie sprawy. Najmniej skuteczne jest (o ile ktoś ma blisko, lub jest wystarczająco zdesperowany) odwiedzenie firmy, w której telefon został kupiony (znów wyłącznie jeśli kupione było na allegro w PL).

Co do prawnika, been there, done that, pytałem, konsultowałem. Co do reszty, mniej lub bardziej własne doświadczenie, wprawdzie nie przy imporcie zagranicznym, ale zawsze coś.
Toldo

Postprzez dytruff » 12 lut 2014, o 16:01

Podaj link do aukcji, to zobaczymy co tam pisze. Teraz tylko wylewasz łzy...
dytruff
AKTYWNY

Telefon:: ZTE v975
ROM: B06

Postprzez Toldo » 12 lut 2014, o 16:10

http://allegro.pl/samsung-i927-captivat ... 71067.html - aukcja identyczna jak ta na której kupiłem. Z tym wylewaniem łez to trochę przesada ;) Wiem teraz, że nie obejdzie się bez problemów więc podchodzę do tego ze spokojem, a nie ze łzami w oczach. Jak będzie trzeba to wywalczę co moje.
Toldo

Postprzez dytruff » 12 lut 2014, o 16:31

Powołaj się na regulamin allegro, w którym mowa jest, że wszystkie ceny są cenami brutto i zawierają podatek VAT.
dytruff
AKTYWNY

Postprzez mateo786 » 14 lut 2014, o 06:44

Witam chciałem zakupić dwa klony telefonów np.s4 i np. htc i mam teraz takie pytanie telefony chciałbym zakupić od dwóch różnych sprzedających wysyłka jeden SG druga SWISS ,przesyłkę łapią celnicy i co teraz będą chcieli faktury no i resztę dokumentów ze zdjęcia okaże się ,że to podróbka i co dostane nie wiadomo jakie kary i jeszcze jakiś wyrok w pakiecie ? Przy zakupie takiej ilości moim zdaniem ,albo powinni odpuszczać plus doliczyć np.vat . I dlaczego na ali. dopuszczają wysyłkę do polski bez ostrzeżeń ,że jeśli kupisz taką podróbkę to możesz ponieść ogromne koszta i dostać jeszcze wyrok . Ja jako przeciętny kowalski nie znając się na przepisach celnych ani nie mając pojęcia o ich procedurach kupuje telefon na legalnym działającym w sieci portalu to dlaczego potem mają mnie spotkać takie konsekwencje.
mateo786

Telefon:: samsung s 4

Postprzez mateo786 » 14 lut 2014, o 06:47

I przeczytałem gdzieś ,że w razie czego jak nie odbierzesz przesyłki to celnicy sami otwierają sprawdzają co jest i po tobie .
mateo786

Telefon:: samsung s 4

Postprzez dytruff » 14 lut 2014, o 10:21

Takie pytania może jedynie usprawiedliwiać wiek rozmówcy. Jakie prawo obowiązuje w Chinach?
dytruff
AKTYWNY

Postprzez existe » 14 lut 2014, o 10:22

dytruff napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

no w sumie twoje stwierdzenie brzmi racjonalnie, mimo ze na tej aukcji podano, ze wysylka jest z magazynu za granica, ale to trzeba by sie jakiegos speca poradzic
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez Grech » 14 lut 2014, o 10:40

Czy osoby które jak to się określają sprzedają tylko usługę pośrednictwa, nie powinny wystawiać swoich aukcji w tym dziale http://allegro.pl/uslugi a nie w telefonach? Czy nie łamią regulaminu Allegro?
Grech
AKTYWNY

Pochwały: 10

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI