Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez resmiki » 10 gru 2013, o 21:09

Pit3r87 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mam to samo, ale zanim zwolnili to im wysłalem zrzuty ekranu z aukcji i banku. Mogłem sobie pozwolic bo to było kilkanascie $ i vat mi nie groził. Dostalem za to opiernicz z UC:
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie mogłem podac, bo go nie znałem, ale zaróciłem im głowę. Kto wie, moze dlatego chociaz na 1 telefon do oclenia mieli mniej czasu ? :mrgreen:
resmiki

Pochwały: 3

Postprzez p@sik » 10 gru 2013, o 23:11

moja wisi od piątku 06.12.13 w przemyśl 1 w poniedziałek 09.12.13 wysłałem mailem wszystko co potrzeba, wtorek rano 10.12.13 dostałem potwierdzenie że odczytali maila ale dalej paczka nie zmieniła statusu, także pewnie jeszcze trochę poczekam zanim odprawią
p@sik

Telefon:: Nomu S10

Postprzez Pit3r87 » 11 gru 2013, o 00:48

resmiki napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mam to samo, ale zanim zwolnili to im wysłalem zrzuty ekranu z aukcji i banku. Mogłem sobie pozwolic bo to było kilkanascie $ i vat mi nie groził. Dostalem za to opiernicz z UC:
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie mogłem podac, bo go nie znałem, ale zaróciłem im głowę. Kto wie, moze dlatego chociaz na 1 telefon do oclenia mieli mniej czasu ? :mrgreen:

ja im nic nie wysyłałem. Czekałem na ich ruch. I jak się okazało celnicy puścili mi paczkę bez płacenia czegokolwiek :)

Moja paczka jeszcze dzisiaj pojawiła się w Rudnej, więc będzie u mnie już jutro:)
Pit3r87

Telefon:: Lenovo A820

Postprzez vistol » 12 gru 2013, o 17:31

Tak wygląda status mojego Jiayu:

Nazwa zdarzenia Data i czas Jednostka pocztowa
Wysłanie przesyłki 2013-11-26 20:47 SINGAPORE SŘ5
Nadejście przesyłki 2013-12-03 19:23 WER Warszawa
Zatrzymanie przez urząd celny 2013-12-04 05:04 WER Warszawa
Wysłanie przesyłki 2013-12-04 21:25 WER Warszawa
Nadejście przesyłki 2013-12-05 02:04 WER Zabrze
Zatrzymanie przez urząd celny 2013-12-05 07:54 WER Zabrze
Zatrzymanie przesyłki w cle 2013-12-05 11:08 WER Zabrze

Od tygodnia nic się nie dzieje, żadnego listu z urzędu też nie dostałem. Co robić?
vistol

Telefon:: Xperia

Postprzez drago68 » 12 gru 2013, o 18:29

List polecony przychodzi przeważnie na drugi dzień od zatrzymania przesyłki w cle.
Może mają dużo roboty.
Informacje dotyczące nadesłanej przesyłki można uzyskać pod nr tel. PP 32 3705530 w godz. 7.00-15.00 od poniedziałku do piątku.
Do odpraw celnych tel.32 37 05 340, ale najlepiej mieć ten numer Pozycji Księgi Magazynowej paczki zdobyty na PP pod numerem telefonu wyzej, bo nie masz listu.
Godziny urzędowania informacji celnej od poniedziałku do piątku w godz. 7.00-15.00.
Wszystkie dokumenty wysyłasz na e-maila werzabrze.doz@katowice.poczta-polska.pl
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez vistol » 12 gru 2013, o 19:02

a czy z tego statusu może jeszcze nastąpić zmiana i przesyłka może pójść dalej bez dosyłania czegokolwiek czy też jest to nieuniknione i po prostu trzeba czekać na list albo dzwonić aby zdobyć ten numer?
vistol

Postprzez drago68 » 12 gru 2013, o 19:06

Raczej nie następuje zmiana bez wysłania potrzebnych dokumentów, ale rożne rzeczy się zdarzają.
Zatrzymanie przesyłki w cle praktycznie oznacza, że trzeba się kontaktować z UC.
drago68
VIP

Postprzez zriel » 12 gru 2013, o 19:51

Tak jak wyżej pisze - pod tym numerem podajesz numer trackingowy, oni Ci podają numer pozycji księgi magazynowej i później musisz na adres mailowy werzabrze.doz@katowice.poczta-polska.pl wysłać skan dowodu osobistego(z dwóch stron) w formacie pdf, lub też w treści maila podać dane : imię nazwisko ,data i miejsce urodzenia, imiona rodziców, pesel, nr. , serie i dobrze też dodatkowo datę ważności dowodu oraz kto go wydał, adres zameldowania i jeśłi nie mieszkasz pod nim to adres korespondencyjny, do tego również w formacie pdf zrzót z aukcji/oferty na której zakupiłeś towar oraz zrzut z podsumowania płatności, dobrze też jest dodać wyciąg z tej transakcji z banku - wszystko jakpisałem jako załączniki w formacie pdf. Bardzo ważne jest żeby w tytule (temacie) maila podać numer przesyłki oraz pozycję księgi magazynowej oraz swoje imię i nazwisko. Cała procedura(jeśli wyślesz to np. w poniedziałek) potrwa ok. 3 dni.
zriel
AKTYWNY

Pochwały: 31

Postprzez vistol » 12 gru 2013, o 20:27

Dzięki za info, jutro w takim razie działam.
vistol

Postprzez vistol » 13 gru 2013, o 12:23

Listu nie dostałem, bo przekręcili jedną literkę w nazwie ulicy... Mógłbym czekać do usranej śmierci.
vistol

Postprzez stifler959 » 14 gru 2013, o 22:01

drago68 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mi zatrzymali na cle, nic nie wysłałem i w ten sam dzień puścili dalej wiec nie wiem czy jest sens od razu im coś wysyłać

Sent from my APOLLO using Tapatalk 2
stifler959
AKTYWNY

Pochwały: 3

Postprzez drago68 » 14 gru 2013, o 22:32

Napisałem aby się kontaktować z UC, a nie wysyłać od razu dokumenty!
Dużo razy miałem "Zatrzymanie przez urząd celny", a potem po paru godzinach "Zwolnienie przesyłki przez urząd celny"
a "Zatrzymanie przesyłki w cle" to chyba warto zadzwonić do danego UC i dopytać....., bo statusy śledzenia paczek i tak są z opóźnieniem wyświetlane w systemie.
drago68
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI