Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

8 gru 2013, o 22:41

Wiem że to nie na temat, ale może poprawi Wam humor :-)
Obrazek

8 gru 2013, o 22:46

Taka zagwozdka ...

Kupilem sobie w Chinach dzwonek bezprzewodowy do domu. Poniżej tracking :

Item posting 2013-11-20 21:00 International Postal System
Item arrived 2013-12-04 20:23 WER Warszawa
Package sent 2013-12-06 01:13 WER Warszawa
Item arrived 2013-12-06 08:12 WER Rudna Mała
Package sent 2013-12-06 10:13 WER Rudna Mała
Item arrived 2013-12-06 12:49 UP Przemyśl 2

Nie było by w nim nic dziwnego gdyby nie ostatni zapis. Normalnie po WER Rudna Mała powinno być doręczenie, bo to kilka km. od Rzeszowa.
Przemyśl jest 80 km. od Rzeszowa. UP Przemyśl 2 pojawił mi sie w historii paczek tylko raz, kiedy paczka trafiła na cło, ale wtedy w trackingu było zatrzymanie na cle w WER Warszawa, a teraz nie ma. Czyzby zmienili procedury ?
Zobaczymy co bedzie za dzien, dwa. Czy bedzie zatrzymanie na cle, czy to pomyłka poczty. Dzwonek kosztował 12$ wiec vatu nie powinno być, ale nie wiem czy ma CE.
Edit: Znalzłem w necie ze dzwonki Forrinx mają CE, FCC, ROHS.

9 gru 2013, o 16:23

No i jak z tą maleńką paczką...??? Dostarczona, czy zatrzymana UC..???

9 gru 2013, o 16:39

UP Przemysl2 to prawdopodobnie urzad celny w Rzeszowie na przemyslowej, nomenklatura jest taka, ze Izba jest w Przemyslu i stad nazwa, ale dla Rzeszowa na 99% sprawdza urzad celny rzeszow, tam sa magazyny, takze nie ma po co weryfikowac w w-wie skoro to samo robi Rzeszow

9 gru 2013, o 22:29

sluchajcie,moze mi ktos podpowiedziec o co tu chodzi,bo zamawialem tel.na ali.Przyszło mi pismo o zatrzymaniu przesyłki itd.olałem to,po 2óch tyg.mieli wysłać spowrotem do nadawcy...Tymczasem dzisiaj przysłali mi kolejne pismo,w którym piszą o tym samym tzn.specyfikacja zaimportowanego towaru,dokumentacja potwierdzająca dokonania płatności(przelew),oświadczenie określające rodzaj towaru.Niby wszystko jasne,ale na dole pisma piszą,
że jeżeli nie zastosuję się do niniejszego wezwania to spowoduje pozostawienie sprawy bez rozpatrzenia.No i o co tu chodzi,co to ma oznaczać....?

9 gru 2013, o 22:38

To znaczy że telefon zostanie u nich, a być może za jakiś czas przejdzie na własność skarbu państwa jako mienie porzucone.

9 gru 2013, o 22:41

aha,czyli go nie odeślą do nadawcy jak mówili...

10 gru 2013, o 00:34

nitro napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Musisz wysłać do nich przynajmniej mail , w temacie numer przesyłki, numer pozycji księgi magazynowej. W treści data i coś w stylu : w nawiązaniu do Państwa zawiadomienia z dnia .... oświadczam iż nie podejmę się odebrania w/w przesyłki. W związku z powyższym proszę o jej odesłanie do nadawcy. i pod spodem Z Poważaniem oraz imę i nazwisko. A tak btw to nauczcie się że przy zamawianiu czegokolwiek z chin trzeba liczyć się z vatem, jask was nie stać to nie kupujcie bo jeszcze trochę i nikt do polski nie będzie towaru chciał wysyłać.

10 gru 2013, o 08:20

drago68 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeżeli pytasz o moją (12$) to bez zmian, nadal ostatnim statusem (stan na 10 grudnia, godz 7:13) jest:

Item arrived 2013-12-06 12:49 UP Przemyśl 2

Po tym powinno nastapić:
Zatrzymanie przez urząd celny [data] UP Przemyśl 1
Zatrzymanie przesyłki w cle [data] UP Przemyśl 1

KingdomPL w poscie z 21 listopada napisał : "W Urzędzie Celnym Pocztowym w P-ślu jest straszna duża ilość paczek i osoby,których paczka zostanie zatrzymana w Przemyślu niech liczą się na nawet 7-10 dni czekania zanim opuści UC."
Teraz przed swietami jest pewnie wiecej jeszcze.

@mentorkmk
Gdyby to było w Rzeszowie na przemysłowej to miałbym do nich dwa kroki, ale wydaje mi sie, ze tak nie jest. Poprzednio kiedy zatrzymali mi paczke (tez bylo UP Przemysl 2) to dzwoniac do nich wybieralem 0-16 z przodu czyli Przemyśl.

10 gru 2013, o 12:17

dopytałem, jeśli to pocztowa, to rzeczywiście z magazynów poczty w rudnej niestety śmiga do Przemyśla, niepocztowe ida przez przemysłową

10 gru 2013, o 15:00

resmiki napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Też moja paczka z telefonem od piątku miała status:

Nadejście przesyłki 2013-12-06 12:49 UP Przemyśl 2

Dzisiaj w trackingu pojawił się nowy zapis:

Zatrzymanie przez urząd celny 2013-12-10 08:26 UP Przemyśl 1

10 gru 2013, o 17:26

Zwolnienie przesyłki przez urząd celny 2013-12-10 13:10 UP Przemyśl 1

Więc mi się udało.
Odpowiedz