Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez existe » 17 sie 2015, o 20:44

Yaroo napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Yaroo, bylo juz o tym wielokrotnie na tym forum, tylko paru osobom sie UDALO odzyskac pieniadze
wytlumacze ci to - moze i innym sie przyda
- paczka odeslana a koszt odeslania nie jest dotowany jak w chinach i nie ma tu kombinacji, ze jako list, urzednik wysyla jak ma ochote - czyli najdrozej jak sie da
- nalezy sie oplata za te przesylke, ktora powinien w tym wypadku zaplacic odbiorca paczki
tu pytanie - jaki interes mialby chinczyk by za to placic ? i by te paczke odbuierac ?

moze miec interes tylko taki, ze go o to poprosisz i masz de facto tylko jedna mozliwosc aby odzyskac z tego jakies pieniadze - nawet nie wiem jaka byla wartosc tranzakcji: dogadac sie z chinczykiem
dogadac sie, czyli napisac do sprzedawcy, ze nastapil zwrot, wiec pokryjesz koszt zwrotu prosisz go by odebral zwrot i zwrocil Ci roznice jesli jakas zostanie
oplaca sie tym zajac bez wzgledu na wartosc, ale racjonalizm w tym jakis to chyba powyzej 50-70 dolcow, wowcza moze na piwo sie zwroci
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez marcoos1 » 17 sie 2015, o 23:06

Ludzie, jak kupujecie na ali (lub innych chinskich portalach) to ZAWSZE zakładajcie, że przyjdzie płacić cło/vat.
Jeśli w takim wypadku kupno się nie opłaca to nie kupujcie.
Nie róbcie wiochy i gdy celnik przyśle pismo to udajecie cwaniaka, że ja nic nie kupowałem i nie wiem o co chodzi.
Kup na allegro (jak wtedy przyjdzie pismo od celnika to nie płać i zgłoś "janusza biznesu" do allegro i on się będzie martwił), bo na allegro nie można być pośrednikiem a sprzedawcą i kupujesz z Polski.
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez broojn10 » 24 sie 2015, o 09:37

Witam. Zamówiłem 4 telefony w osobnych paczkach ale zapłacone razem za wszystkie. 2 z nich zostały zatrzymane w cle. Jak mam wysłać screeny do uc, żeby nie naliczyli mi opłaty za 2, które przeszły bez VAT?
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam ;)
broojn10

Pochwały: 1
Telefon:: Jiayu

Postprzez blue_voyager » 24 sie 2015, o 09:43

Trzeba było pomyśleć o tym przed zakupem. Możesz napisać wyjaśnienie skąd wzięła się różnica w kwocie zakupu i zapłaty, ale to jest przyznanie się do pozostałych zakupów i zaproszenie do naliczenia do nich vat.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez broojn10 » 24 sie 2015, o 09:55

Wyjaśnienie w email? Co tam mam napisać? Ze zapłaciłem na aliexpress za 4 przesyłki, tak? Dzięki bardzo za pomoc
broojn10

Pochwały: 1
Telefon:: Jiayu

Postprzez marcoos1 » 24 sie 2015, o 11:26

broojn10 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zawsze mnie interesuje w jakim celu ludzie kombinuja.
Zapewne zamawiajac to w 4 osobnych paczkach zrobiles to zeby uniknac zaplacenia cla/vat lub zeby zaplacic za 1 szt a nie za 4 (generalnie pomysl dobry).
Ale placac za wszystko jednym transferem automatycznie przyznajesz sie do wszystkich sztuk.
Czyli de facto zwiekszyles szanse ze zaplacisz cokolwiek w UC czterokrotnie, bo wystarczy ze zlapia 1/4 przesylek wyslanych do ciebie by zaplacic za wszystkie.
Genialne posuniecie.
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez ackix » 24 sie 2015, o 12:43

Poczta Polska

# Opis Czas Miejsce
1 Nadejście przesyłki 2015-08-18 14:49 AMSTERDAM INKLARING
2 Wysłanie przesyłki 2015-08-18 14:49 AMSTERDAM INKLARING
3 Nadejście przesyłki 2015-08-19 17:26 WER Warszawa
4 Zatrzymanie przez urząd celny 2015-08-21 14:22 WER Warszawa
5 Wysłanie przesyłki 2015-08-21 21:56 WER Warszawa
6 Nadejście przesyłki 2015-08-22 05:12 WER Pruszcz Gd.
7 Zatrzymanie przez urząd celny 2015-08-24 10:55 WER Pruszcz Gd.
8 Zatrzymanie przesyłki w cle 2015-08-24 10:56 WER Pruszcz Gd.

Pytanie:
Czy wysyłać już maila ?
ackix

Telefon:: HTC 820

Postprzez Gap12 » 24 sie 2015, o 12:51

Poczekaj na nr księgi magazynowej.
Gap12

Pochwały: 3
Telefon:: Mlais

Postprzez bumbum » 24 sie 2015, o 13:01

marcin19883 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No podobno gorzej :-D dlatego nigdy nie zamawiam kurierem.

Raz tylko kupiłem na ALi zestaw do monitoringu i wybrałem kuriera (a to tylko dlatego że była opcja wysyłki z DE lub UK)

Ktoś pisał, że kasują za takie sprawdzenie

Wszystko to jedna wielka loteria. Kumpel zamawiał lornetkę, dość duzą i droga, około 200usd. Wysłana DHL-em. Powiedziałem mu ze niech się przygotuje na VAT i opłaty. Za kilka dni podjeżdza kurier i wręcza mu paczkę, bez żadnych opłat. A mnie tydzien później zatrzymali pierdółę za kilkanascie dolców. Na szczęście bez VAT-u
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Postprzez ackix » 24 sie 2015, o 13:01

To znaczy mam czekać na list z UC ?
Telefonicznie miły Pan powiedział mi że mogę wysłać podając tylko numer przesyłki ale pytanie czy jest jeszcze opcja wywinięcia sie z cła / vatu. kochany goldway wysłał mi 2 telefony jedna paczką mimo to, że prosiłem o dwie osobno :(
ackix

Telefon:: HTC 820

Postprzez Yaroo » 24 sie 2015, o 15:01

Gap12 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

To ty kazda paczke ktora Ci UC zatrzyma odsylasz do nadawcy ???

Skąd Ci to przyszło do głowy?
Yaroo

Telefon:: LG

Postprzez Gap12 » 24 sie 2015, o 15:05

Sam napisałeś ze robiłeś juz tak 3 razy a teraz 4 wiec chyba łatwo wywnioskować.
Gap12

Pochwały: 3
Telefon:: Mlais

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI