Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez t602 » 20 lis 2014, o 14:07

Witam, mam pytanie. Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc piszę tutaj. Jak dobrze rozumiem, moja paczka została zatrzymana przed urząd celny "Zatrzymanie przesyłki w cle". Zawartość paczki to 10 zegarków o wartości 8$ każdy, podróbki. Mam parę pytań:
1. Jak teraz będzie wygładała procedura? Paczka zostanie wysłana na mój adres wraz z VATem do zapłacenia, czy może zostanę poproszony listownie o dostarczenie odpowiednich dokumentów? Czy może jest jeszcze jakaś możliwość?
2. Jak powinienem to rozegrać?
-nie przyjmować paczki, udawać głupiego? Czy wtedy paczka zostanie odesłana do nadawcy i będę miał szansę odzyskania pieniędzy/ponownej wysyłki towaru przez chinczyka?
-przyjąć paczkę (jeśli zostanie wysłana). Wtedy musiałbym wysłać screeny jak dobrze rozumiem, tylko jest problem, że na jednym z wielu zdjęć widnieje logo firmy?
-czy powinienem poinformować sprzedawcę o sytuacji?
t602

Telefon:: x8

Postprzez wacie72 » 20 lis 2014, o 14:15

Jak zamawiasz towar to musisz się liczyć z tym ze trzeba będzie zapłacić ewentualny vat.
Dostaniesz list co i jak masz im przesłać , oni zwalniają paczkę i przy odbiorze płacisz cło.
wacie72
VIP

Pochwały: 49
Telefon:: Redmi Note 7

Postprzez lagarto » 20 lis 2014, o 14:17

Jak podróbki to lepiej nie przyznawać się do paczki. Paczka zostanie odesłana. Wtedy na zwrot kasy od Chińczyka też nie ma co liczyć.
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Postprzez blue_voyager » 20 lis 2014, o 14:18

t602 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Niby dlaczego miałoby się tak stać? Chińczyk ma ponosić koszty tego, że Ty nie odebrałeś przesyłki bo nie chciałeś płacić VATu? Nie należy Ci się refund jeśli nie odebrałeś przesyłki, która trafiła do UC. Co do powtórnej wysyłki to zależy od sprzedawcy ale nie wierzę w to, że byłą z niego taka Matka Teresa i zrobił to na swój koszt.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez tomek101279 » 20 lis 2014, o 14:19

witam 10 zegarkow PODROBEK w jednej paczce sorki trzeba byc chorym zeby cos takiego zrobic.....daj sobie spokoj nie odpowiadaj na polecony bo sobie problemow narobisz przyjmij to po mesku bo chinczyk tu winien nie jest trzeba było wziac 5paczek po dwa zegarki i problemu by nie było
tomek101279

Pochwały: 3
Telefon:: gionee e7
ROM: 4,2,2

Postprzez t602 » 20 lis 2014, o 14:21

Poinformować chinczyka o całej sytuacji?
Już wolałbym pokryć koszty wysyłki, niż przyznawać się do paczki z podróbkami.
Jak myślicie?
t602

Postprzez blue_voyager » 20 lis 2014, o 14:23

Jeśli Ci się to opłaci... Bo pewnie będziesz też musiał pokryc koszty odesłania, którymi będzie obciążony sprzedawca.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez hellhammer » 20 lis 2014, o 14:25

Kolejny nacigacz! Dosc ze byles swiadomy ze to podrobki i je zamowiles, to jeszcze teraz chcesz chinczyka oszwabic istarac sie o zwort kasy? Niesety dobrze ali pomyslalo o takich cwaniakach jak TY, nie dostaniesz zwortu ejsli nie odebrales packzi albo pakzca została odesłana z cła.
hellhammer
VIP

Pochwały: 25
Telefon:: sony

Postprzez t602 » 20 lis 2014, o 14:27

Odbiorę list, zobaczę czego będą wymagali. Dzięki za szybkie odpowiedzi!
t602

Postprzez bumbum » 20 lis 2014, o 14:54

Nie zgłaszaj towaru. Odbierz list, ale nie odpowiadaj na niego. Gwarantuje ci to punkt z tego pisma ,że po 20 dniach braku reakcji odsyłają. Z chinczykiem skontaktuj się i poproś , ze jak przyjdzie paczka do niego to zwróci Ci koszty pomniejszone o koszty wysyłki i sprawa załatwiona.
Swoją drogą nie rozumiem jak mozna nie wiedziec ze podróbek nie wolno sprowadzać. Gdyby to jedna sztuka to ok, ale 10 to juz jest próba wprowadzenia do obrotu i kłania się paragraf mówiący o ochronie wartosci przemysłowej.

Autor postu otrzymał pochwałę
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Postprzez Laraminasciente » 21 lis 2014, o 10:47

Witam,

Moja przesyłka rownież została wczoraj zatrzymana przez UC Wer Warszawa, w paczce była torebka w kratę, kupiłam ja na chińskiej stronie www za prawie 600 zł , nie mam pojęcia czy jest to podróbka czy oryginał, na stronie sprzedającego widnieje tylko opis Burberry high quality Handbag i nic więcej. Torebka nie ma żadnego loga marki, jest to zwykła brazowa skórzana torebka. Zapłaciłam za nią przelewem do sprzedającego przez western union i nie wiem czy takie potwierdzenie zapłaty US tez przyjmuje bo w przelewie nie ma żadnego tematu za co płace, jest tylko imię i nazwisko odbiorcy oraz moje dane. Jesli ktoś miał podobna sytuacje to prosze o pomoc. Ciekawa jestem ile tez trzymają paczki na US w Wer Warszawa?
Laraminasciente

Telefon:: Iphone

Postprzez hellhammer » 21 lis 2014, o 10:56

Laraminasciente napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

To jest podróbka :) pokaz aukcje, napewno widnieje gdzies logo :) chyba ze kupowałaś w chinskim sklepie producenta
A marka Burberry to akurat ostatnio była akcja z szalikiem tej firmy :)
Tutaj masz oryginały:
http://www.burberry.com/
która torebke :)?
http://pl.burberry.com/womens-bags/

Oryginały kosztują od ponad 4tys PLN do az 13tys PLN :D więc Twoja to napewno podróbka.
Tak samo jest np z zegarkami Patek koszt w chinach 500-1000 PLN a oryginalne od 25 000 - 90 000 :)
hellhammer
VIP

Pochwały: 25
Telefon:: sony

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI