Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez Laraminasciente » 21 lis 2014, o 12:43

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Reasumując: to może być legalny dystrybutor tej marki. Jeśli tak jest to po prostu zapłacisz Vat i cło.

Uff, ulżyło mi troszkę, jesli na cle sie skończy to cóż, uważam ze to fair i nie unikam tego, ktoś musi płacić, żeby komuś sie udało nie zapłacić ;). Wole zapłacić i mieć spokój.
Laraminasciente

Telefon:: Iphone

Postprzez wojtas1777 » 21 lis 2014, o 16:09

Mój tel też zatrzymany na cle w WER Warszawa. Tel dostałem w ramach "gwarancji " w zamian za odesłany zepsuty , wiec ciekawe co im mam przesłać jak za tel nie płaciłem :?:
wojtas1777

Pochwały: 2
Telefon:: L200

Postprzez night95 » 21 lis 2014, o 18:01

Przedstaw dokumenty swiadczace ze to naprawa moze sie uda ;) chyba ze pierwszym razem udalo ci sie bez vatu to raczej nic nie zdziałasz
night95
VIP

Pochwały: 17
Telefon:: let x690

Postprzez majkel_94 » 21 lis 2014, o 18:22

Cud to będzie jak uznają, że rzeczywiście już za ten telefon płaciło się podatek i to powrót z naprawy. Żeby tak zrobić warto najpierw zgłosić do UC że się odsyła i że się spodziewa przesyłki powrotnej ;P

A w takiej sytuacji że za pierwszym razem się nie płaciło, to się teraz zapłaci... chyba że masz papiery na zapłacenie podatku za pierwszym razem :D
majkel_94
VIP

Pochwały: 19
Telefon:: LeTV

Re: Odp: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez Doman » 21 lis 2014, o 19:20

BayerD napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Vat za kamerke samochodowa? To ile ona kosztowala? Co to za model?
Doman
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Xiaomi Redmi 3/4

Postprzez basa » 21 lis 2014, o 19:46

Laraminasciente napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Reasumując: to może być legalny dystrybutor tej marki. Jeśli tak jest to po prostu zapłacisz Vat i cło.

Uff, ulżyło mi troszkę, jesli na cle sie skończy to cóż, uważam ze to fair i nie unikam tego, ktoś musi płacić, żeby komuś sie udało nie zapłacić ;). Wole zapłacić i mieć spokój.

Jak dojdzie daj znac czy masz podejrzenia co do oryginalnosci i czy byla warta tych 600zł. Dla mnie troche dziwny ten sklep ktory bardziej przedstawia sie jako shopping klub w UK , wyglada mi on na posrednika sprzedazy a nie oficjalny sklep. Co do mitu ze na Ali sa tylko podrobki to nie jest prawda a ze wiekszosc znanych marek produkuje w chinach nie znaczy ze chinczyki nie maja dostepu do produkowanych w tych fabrykach towarow (nie koniecznie legalnego) . Faktem jest ze w UC jak widza paczke z chin zapala sie zaroweczka ostrzegawcza jak tylko jakas galanteria w srodku :) , ostatnio chyba nawet bardzo czesto. Co do zatrzyman przez UC coraz mniejszych przedmiotow to u mnie UC wawa a potem zabrze zatrzymali glupia lampke led i to oba mialy status zatrzymanie w cle (zazwyczaj tylko ostatni uc zatrzymuje w cle a wawa tylko zatrzymanie przez urzad celny) w kazdym badz razie musialem im wysylac screeny zakupu za 3 dolary ehh ze tez traca czas i pieniadze na listy dla takich pierdółek.
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez t602 » 21 lis 2014, o 19:51

t602 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Witam ponownie, otrzymałem list z prośba dostarczenia kompletu dokumentów. Sprawdziłem screen z aukcji, na której zostały zamówione zegarki. Na żadnym z nich nie widnieje logo firmy (widniał na aukcji). I tutaj pytanie do Was. Jeżeli kupowałem towar, bez świadomości jego nieoryginalności w ilości 10 sztuk, groża mi jakies konsekwencje?
Czy dobrze zrozumiałem, że do zapłacenia pozostaje VAT liczony od wartości paczki z aukcji (zostaje zwolniony z cła, przesyłka o wartości niższej niż 150euro)?
t602

Telefon:: x8

Postprzez basa » 21 lis 2014, o 20:00

Jakbys podal link do aukcji lub screena ktory chcesz wyslac do UC moglibysmy ocenic co celnicy moga stwierdzic po zalaczonym screenie czy bylo to nieswiadome zamowienie czy swiadome. Jezeli celnicy zdecyduja sie na otwarcie paczki i beda na zegarkach zastrzezone znaki towarowe to vatu nie zaplacisz poniewaz paczke zatrzymaja do zniszczenia bo przy tej ilosci beda miec podejrzenie wprowadzenia ich do obrotu. Wszystko tez zalezy od przedstawiciela marki bo to pewnie on decyduje o tym co dalej w koncu ktos musi oplacic zniszczenie , jak stwierdzi ze szkoda fatygi dla takiej ilosci jest szansa ze puszcza dalej chociaz na to zbytnio bym nie liczył.
basa
VIP

Postprzez t602 » 21 lis 2014, o 20:11

t602

Telefon:: x8

Postprzez basa » 21 lis 2014, o 20:33

Nie znam sie na zegarkach na tyle by moc stwierdzic po wygladzie czy to jakas znana marka czy nie , pisales ze na jednym ze zdjec widnieje logo firmy , ja go nie widze , przyznam ze nawet nie wiem jakiej marki jest to zegarek. Jakbym ja zamawial to pewnie tylko nieswiadomy tego jaka to marka ale swiadomy ryzyka ze to podrobka poniewaz chinczyk w bardzo widoczny sposob zamalowywal logo na zdjeciach wiec wiadomo ze logo jakiejs marki tam jest. Szkoda ze zamowiles wszystko w jednej paczce bo wtedy pewnie nikt by sie tym nie zainteresowal , przy 10 sztukach zalezy czy zdecyduja sie celnicy na otwarcie paczki czy nie. W kazdymbadz razie wedlug mnie w razie jakis problemow prawnych co do swiadomosci zamowienia podrobionego towaru screen z aukcji przemawia na twoja korzysc.
basa
VIP

Postprzez blue_voyager » 21 lis 2014, o 20:43

W zeszłym roku zamawiałem 3 czy 4 razy damskie zegarki w pakietach po 10 sztuk. Nie na handel, dla rodziny i znajomych, były tanie jak barszcz więc panie brały po kilka sztuk. Zawsze przechodziły bez żadnych problemów, żadna przesyłka nie została zatrzymana przez UC. Wygląda na to, że sito celników ma coraz mniejsze oczka i zatrzymują coraz więcej paczek.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez BayerD » 21 lis 2014, o 21:52

Doman napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Vat za kamerke samochodowa? To ile ona kosztowala? Co to za model?

SJ4000 kit ponad 130 usd.
BayerD

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI