[zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Postprzez kamucha1983 » 1 sty 2015, o 17:00

Witam wszystkich użytkowników forum, zalogowałem się tutaj ponieważ mam problem z zakupem telefonu na Aliexpress .
Przedstawię mój problem : kupiłem telefon Motorola z Ali i wszystko było by dobrze gdyby ktoś na poczcie nie ukradł paczki (prawdopodobnie listonosz sobie przywłaszczył) na poczcie powiedzieli mi że paczka zaginęła. Zaraz o tym zdarzeniu poinformowałem sprzedawce z Ali , ale kazał mi czekać gdyż status jest " paczka w doręczeniu" . Wielokrotnie informowałem o tym sprzedawcę że paczka już nie dojdzie i została zagubiona a status cały czas brzmi " paczka w doręczeniu" . próbowałem skontaktować się z pocztą żeby zmienili status przesyłki na zagubiona, wtedy sprzedawca widział by co się stało z paczką.
Założyłem spór ale sprzedawca dalej mówił mi że mam odebrać paczkę z poczty.
Eskalowałem spór i teraz czekam aż odezwie się do mnie serwis Aliexpres. Czy mogę coś jeszcze zrobić aby odzyskać pieniądze? Ten cholerny status jest dalej w doręczeniu i nie wiem jak się do tego odniesie Ali. Proszę kolegów o pomoc , może ktoś spotkał się z taką sytuację? :!: :!: :!:
kamucha1983

Telefon:: razr

Postprzez jacek666b » 1 sty 2015, o 17:56

Podaj tracking.
Czym idzie ta paczka?
Jak na razie tylko WEDO dymało mnie w statusach-że paczka jest niby w doręczeniu co nie było prawdą.
W przeciwnym razie musisz zrobić burdel na poczcie, niech Ci dadzą pismo, że paczka jest zagubiona z ich winy-na tej podstawie Chinol będzie mógł żądać zwrotu kasy, a Aliexpress zwróci ją Tobie (imho).
jacek666b

Pochwały: 6
Telefon:: Nokia Asha 302
ROM: stock

Postprzez kamucha1983 » 1 sty 2015, o 18:08

http://emonitoring.poczta-polska.pl/

nr przesyłki RW104401545SG

To chyba singpore
Na poczcie zrobiłem już wojnę ale zasłaniają się że nic nie mogą zrobić w sprawie statusu paczki bo podobno "poczta nigdy nie gubi pacek"

Dali mi tylko skan z ich wewnętrznego trakingu gdzie jest napisane zaginiona , ale nie ma żadnej wartości bo podobne też mogę w word zrobić.
kamucha1983

Postprzez blue_voyager » 1 sty 2015, o 18:13

Ile minęło od wysyłki? Eskalowałeś spór, więc czekaj na rozstrzygnięcie. Nic Cię to nie powinno obchodzić, że przesyłka jest w doręczeniu, Ty masz mieć przesyłkę DORĘCZONĄ. Jeśli nie jest doręczona, to jest problem sprzedawcy.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez fake4r » 1 sty 2015, o 18:30

Ewentualnie próbował bym się dowiedzieć na poczcie kto w danym dniu roznosił przesyłki i spróbować wyjaśnić ale to pewnie na nic się zda. Trochę już czasu minęło.
A nie przyszło Ci do głowy żeby od razu w ten sam dzień, albo na drugi iść na pocztę z pytaniem dlaczego paczka nie dotarła do Ciebie choć była wydana do doręczenia? Bo ja bym tak zrobił.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez kamucha1983 » 1 sty 2015, o 18:50

koledzy oczywiście że byłem następnego dnia na poczcie jak zobaczyłem że listonosz pobrał przesyłkę i powinien mi doręczyć, miałem nawet konfrontację z listonoszem, on powiedział że prawdopodobnie kolega który podwoził paczki do punktu prawdopodobnie ukradł. Ale i tak winny jest listonosz bo podpisał na poczcie że pobrał. Najlepsze że paczka cały świat zwiedziła i ukradli ją jakiś kilometr od mojej chaty. Zaginęła 13.11.2014 i czekałem 10 dni przed końcem czasu Ali. Po tym informowałem sprzedawce że rozpoczynam spór bo tłumaczyłem jemu przez miesiąc że przesyłka już nie dojdzie. Poczta znowu kazała aby sprzedawca złożył reklamacje na przesyłkę a sprzedawca patrzył na status tracking i było "w doręczeniu" i takie błędne koło. Po otwarciu sporu czekałem jeszcz 10 dni i prosiłem sprzedawcę o kontakt z pocztą w wałbrzychu ale nie odpowiadał więc eskalowałem spór i teraz czekam na kontakt z ali.
kamucha1983

Postprzez fake4r » 1 sty 2015, o 18:53

To skoro wiadomo że to jeden listonosz albo drugi to chyba wtedy dobrze by było zażądać widzenia z kierownikiem placówki i tam w obecności tego pana lub obydwu załatwić sprawę.
No nic musisz zatem czekać na decyzję ali, bo tu już chyba za późno na jakiekolwiek działanie.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez melon » 1 sty 2015, o 18:53

Placówka która zagubiła paczke raczej ci nie pomoże, bo to wina ich pracowników. Złóż reklamacje na email skargi@centrala.poczta-polska.pl to może sie cos ruszy. Problem jest taki, że normalnie nadawca składa formularz reklamacyjny i on uzyskuje odszkodowanie więc nie wiem jak by miała ta biurokracja wyglądać w tym przypadku. Sprzedawca nie wykupował usługi u PP tylko w SP więc raczej reklamacje u nas powinien SP składać, bo oni to załatwiają na terenie Polski
melon

Telefon:: HTC Desire X

Postprzez blue_voyager » 1 sty 2015, o 19:22

A ja powtórzę to co już napisałem - Ciebie nic nie powinno obchodzić gdzie zaginęła paczka. Ty masz ją otrzymać i do tego jest zobowiązany sprzedawca. On może się tłumaczyć statusem "w doręczeniu" ale skoro ten status trwa prawie dwa miesiące, to logiczne jest, że przesyłkę wcięło. Żądaj full refund. Reklamacji na poczcie nie złożysz, bo nie jesteś nadawcą.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez kamucha1983 » 1 sty 2015, o 20:37

Dzięki koledzy, byłem u kierownika poczty tak jak piszecie i powiedział to samo co wy nadawca składa reklamację i nic nie mogą zrobić. Kierownik poczty nie widział zbytnio problemu bo powiedział że jak wpłynie reklamacja to i tak listonosz zabuli.
Dobra czekam na kontakt z Ali. Dam znać jak się skończyło , ale wolałem podpytać na forum czy jeszcze jestem w stanie coś zrobić. Pozdrawiam
kamucha1983

Postprzez anka81 » 2 sty 2015, o 11:22

Czy komuś ostatnio doszła paczka China Post wysłana z SHANGHAI ????
Ja mam wysłaną 8.12 i dalej cisza a co najlepsze miałam jeszcze jedna która tez była wysłana 8.12 i tydzień przed świętami była u mnie.
anka81

Pochwały: 1
Telefon:: kazam

Postprzez dawcior-al » 2 sty 2015, o 11:37

Witam, mam problem, ponieważ nie wiem czy otrzymany numer paczki jest prawidłowy. Towar zamówiłem na ebay, był to mój pierwszy raz na tym serwisie.
Sprzedawca podał mi taki numer: RI282184308CN
Towar został zakupiony 28.12.2014
Jedna strona pokazuje nieprawidłowy, a druga, że przesyłka nie została jeszcze zarejetrowana w oddziale poczty.

Pozdrawiam
dawcior-al

Telefon:: Samsung NOTE 3 NEO L
ROM: 4.3 Stock

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI