SHARP AQUOS S2

pomoc w wyborze chińskiego smartfona przy konkretnych wymaganiach i cenie.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: SHARP AQUOS S2

Postprzez noman1 » 8 kwi 2018, o 00:17

Chyba niektórzy przeceniaja wartość SOT, sama wartość mało mówi o sprawności baterii-telefonu.
Samo podanie ze wyświetlacz był na auto już mówi o tym że nic nie wiemy jak mocno podświetlany byl ekran.
Czas SOT powienien byc podany przez jaki czas dzialania telefonu został uzyskany.
Przyklad:
Tel nr 1 uzyskał SOT 2h ale w czasie 48h, bo uzytkownik głównie rozmawiał i słuchał muzyki
Tel nr 2 uzyskał SOT 5h ale w czasie 6h bo oglądał filmy.

I teraz mamy podane tylko ze jeden telefon miał SOT 2h a drugi 5h, który lepiej trzyma na baterii ??
Tylko po wartości SOT wyjdzie ze oczywiście 2 tel jest wypas a 1 to złom, co wcale nie musi być prawdą.
Wiec nie przeceniałbym "suchej" wartości SOT bo tak naprawdę malo to mówi.

Niestety nawet przy podobnym czasie dzialania telefonu SOTy mogą sie bardzo różnić, bo bardzo wiele zalezy od sposobu użytkowania.
Wiemy tylko tyle ze niewiele wiemy ;)
noman1

Pochwały: 22
Telefon:: MI MIX 2

Postprzez pete67 » 8 kwi 2018, o 18:34

dokładnie jak piszesz:)

jeden ma podświetlenie na max bo w słońcu a drugi siedzi w biurze gdzie podświetlenie na 40% wystarczy...
i jak tu ma to być porównywalne?

Do kompletu jeszcze dochodzi subiektywna ocena.
dla jednego wyświetlacz jest przepiękny bo na domyślnych ustawieniach nieco przypomina AMOLEDa podbitymi kolorami. a ja wolę stonowane, wręcz po za czernią nie lubię AMOLED
To samo z fotkami, czasem niewielka różnica potrafi sprawić że efekt końcowy jest kolosalny...

Moim zdaniem telefon będzie naprawdę wart uwagi jak będzie na niego soft z PL. oryginalny a nie przez ruskich czy innych robiony. Chocby dlatego, że uzywam telefonu do płatności, zarządzania finansami...
musiałbym na łeb upasć aby do przelewów itd uzywać jakiegoś custom ROMu
Póki co telefon jest do zabaw, prób itd...
pete67
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Redmi Note
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez omi » 8 kwi 2018, o 19:43

Bank w którym mam konto z tego wiem, bo nie sprawdziłem dokładnie, ale tak wynika z ustawień na stronie banku po zalogowaniu dał mi domyślnie na platnosci zbliżeniowe 500 zł.
Na poprzedniej karcie co straciła ważność miałem 50 zł tak jak trąbią w necie i myślałem, że domyślenie też tak mam.
Poźniej zgubiłem kartę, szczęśliwie odnalezioną już po zastrzeżeniu, więc i tak otrzymałem nową, ale po tym incydencie zrezygnowałem z płatności zbliżeniowych i wbijam pin.
NFC więc na razie nie potrzebuję, do dokumentów to chwilę potrwa, VR mnie nie kręci, a do platności jednak wolę pin co czasem zmieniam.
Co do SOT to jak pamiętam nawet marx testuje przy maksymalnej głośności, a przecież i głośniki w fonach są różne. Niemniej każdy test jakiś tam pogląd daje.
Przy fonie testowanym na LTE gdzieś daleko od nadajnika lub takim co ma problem z zasięgiem pewnie nieco mniejszy.
Jasność ekranu kolejna sprawa, przy nadchodzącym słoneczku pewnie amoledy wypadną nam lepiej, a IPS-y będą kuleć, nie wspominając już o szklach ochronnych na ktorych pewnie przejrzymy się.
Malo kto kupuje drogie szkło, bo i jaką będzie mieć gwarancję, że będzie się czymś różnic od tańszych. Często to loteria lub przepłacanie za brand. Nawet kupując szklo niebieskie zwykle nie wiemy czy tylko barwione.
Ostatnio edytowano 8 kwi 2018, o 19:53 przez omi, łącznie edytowano 1 raz
omi
AKTYWNY

Pochwały: 15
Telefon:: Sam.... X722

Postprzez shadow522 » 8 kwi 2018, o 19:50

Avatarek chciał wiedzieć jaki sot na dwuch stronach pytał więc odpowiedziałem na szybko bo nikt nie chciał, a później ktoś referat pisze jak to powinienem zrobić. Ja to wiem że może nie było to super precyzyjne ale on dowiedział się tego co chciał, bo tyle wiedzy może mu starczyło. Ja go mogę polecić sot ma dobry, wyświetlacz jeszcze lepszy, jak dla mnie ładniejszy i bardziej czytelny od amoleda Nubii M2. Jeszcze jakby soft był po polsku by było super, a i jeszcze YouTube i allegro aplikacje nie włączają się nie wiem czemu ale to szczegóły.
shadow522

Telefon:: LeEco Cool1

Postprzez pete67 » 8 kwi 2018, o 19:56

no wiesz... ale o ile głosnik nie żre prądu jak gupi ależnie od modelu to ekran podświetlony na 100 i 40% daje znaczącą róznicę.
Uogólniając :)
Trzeba się samemu przekonać ile wytrzyma telefon, czy spodobają się fotki.
co mi po tym, że ktoś pieje że działa super i hiper jak mi coś nie będzie leżało?
dla mnie jeszcze to nie jest to :)
pete67
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Redmi Note
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez noman1 » 9 kwi 2018, o 00:26

@shadow522, ten referat nie był skierowany do ciebie, raczej do osób ktore piszą ze ten Sharp ma bardzo nierówny SOT u różnych osób i że to dziwne.....nic w tym dziwnego, IMO.
Tutaj kolo jest zachwycony SOTem:
https://www.youtube.com/watch?v=ZopH4KrMqQo

WIem że chcę go przetestować (tym bardziej w cenie poniżej 600zl ) i porównać z mi5 pro :mrgreen:
noman1

Postprzez pepeq77 » 9 kwi 2018, o 09:02

pepeq77

Pochwały: 10
Telefon:: SHARP AQUOS S2

Postprzez marx » 9 kwi 2018, o 09:14

Zużycie baterii dla każdego z nas będzie inne, największy wpłay ma jasność wyświetlacza, ale nie bez znaczenia jest co sie na nim ogląda, czy się gra, ogląda filmy, a może tylko czyta www. Kolejna kwestia to ilość zainstalowanych aplikacji działających w tle które mają stały dostęp do netu jak komunikatory czy nawet kilka kont pocztowych z synchronizacją co kilka minut.

DLATEGO RÓŻNI LUDZIE OSIĄGNĄ INNE WARTOŚCI SOT W TYM SAMYM TELEFONIE
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez hubu79 » 9 kwi 2018, o 11:44

Telefon przyleciał 23 marca. Naładowałem na 100% i jakoś tak wyszło, że nie miałem jeszcze czasu się nim pobawić, tylko na wi-fi 2 razy zrobiło aktualizację systemu.
Telefon włączony wrzuciłem do pudełka (wyłączone wi-fi i ekran). Dzisiaj rano 9 kwietnia chciałem coś sprawdzić i telefon miał 9% naładowania baterii i sygnalizował konieczność podłączenia do ładowarki.
hubu79

Pochwały: 3
Telefon:: Coolpad 1

Postprzez noman1 » 9 kwi 2018, o 12:43

Czyli tracił ok 5% na dobę, czyli jest ok z nim :)
noman1

Postprzez adamson » 9 kwi 2018, o 15:26

Mam też redmi Note 4x i według mnie wszystko, oprócz czasu pracy na baterii, przemawia na korzyść sharpa :)

Sent from my FS8010 using Tapatalk
adamson
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: coolpad 7320
ROM: AOSP v2.1

Postprzez nieoszukujenavacie » 9 kwi 2018, o 15:34

adamson napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Przeciez tego nota to szarp niszczy... akurat znajomy ma - i xiaomi wyglada przy sharpie jak jakis budzet z biedronki dla dziecka..
nieoszukujenavacie

Pochwały: 2
Telefon:: ovatowany

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Jaki telefon kupić ?