SHARP AQUOS S2

pomoc w wyborze chińskiego smartfona przy konkretnych wymaganiach i cenie.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: SHARP AQUOS S2

Postprzez basswitek » 6 kwi 2018, o 01:46

zimmonx napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

I co? Zadowolony z wrzutek kolegów właścicieli aquosa? Jakieś wnioski? Bo kolega coś zamilkł. Nie wiem czego oczekujesz od telefonu, który można wyrwać za 5 stówek, ale jak dla mnie w tej cenie nie ma konkurencji i takie marudzenie z całym szacunkiem jest nie na miejscu...

Zamilkł, bynajmniej nie z wrażenia :) Byłem dość mocno zainteresowany tym Sharpem ale opisywane tu były, nie do końca jak się okazało zgodne z prawdą, opinie na temat aparatu tego telefonu - cały czas dopytywałem bo sample wcale tych opinii nie potwierdzały. Owszem - w ciemnych warunkach fotki robi ładne jak na możliwości telefonu ale w typowych jasnych warunkach, fotki nie są wcale bardzo dobre (co jest trochę dziwne w tej sytuacji i zaskakujące in minus). Najpierw niby miały być sample na pda/xda czy gdzieś tam - sample były ale marne te zdjęcia wyszły, być może ruscy nie umieją czegoś ustawić albo im ręka się omskła pomyślałem, bo z ostrością było słabo. Te fotki ostatnie w końcu jakieś konkretniejsze i była wreszcie pewność co do wyostrzenia na konkretnym obiekcie. Jest lepiej, jest nawet całkiem dobrze ale jak dla mnie te fotki potwierdzają tylko że jest z tym lekki problem, albo po prostu aparat nie jest w stanie ogarnąć drobnych detali, bo przy zbliżeniach zaczyna być widoczna dość szybko utrata ostrości/kompresja. Przy dziennych warunkach jak na razie twietdzenia o zdjęciach lepszych od mi5 i nowszych można włożyć między bajki, no chyba że mi4c robiłby lepsze zdjęcia od nowszych Mi, wtedy to mogłaby być prawda, bo od tego Sharpa robi właśnie trochę lepsze fotki w dziennych warunkach (i gorsze w słabych). Mi4c jest z 2014r i kosztował mnie 120$ (2/16gb) w 2016r. Dziś mamy 2018r i za tą cenę kupiłem też Cool1 który również robi lepsze fotki od Sharpa (w dzień), jest szybszy, ma większą baterię. Więc ten Sharp poza ładnym designem/wymiarami, niezłymi fotkami w niesprzyjających warunkach - nie wyróżnia się poza tym niczym szczególnym (nawet w cenie 150$). A szkoda bo jednak typowy 5.5 dla mnie trochę za duży.
basswitek
AKTYWNY

Pochwały: 31
Telefon:: Xiaomi mi4c

Postprzez avatarek » 6 kwi 2018, o 05:07

nie przeceniałbym aparatu w cool1. On ma problemy z ostrością nawet w pochmurny dzień.... a dobre fotki to robi.... w fulll słońcu...
AKTYWNY

Pochwały: 9
Telefon:: komórkowy

Postprzez avatarek » 6 kwi 2018, o 05:19

Panowie, konkret, jakie macie SOT na LTE na tym telefonie. Potrzebne więcej niż1 opinia, która padła do tej pory.
AKTYWNY

Pochwały: 9
Telefon:: komórkowy

Postprzez zimmonx » 6 kwi 2018, o 08:29

avatarek napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zgadzam się w 100%. Nie mam tego telefonu, ale na recenzjach (np. tej http://gadzet.telchina.pl/leeco-cool-1- ... ja-opinie/ ) ten leeco wcale nie przekonuje mnie pod względem aparatu. W full słońcu to i kalkulatorem zrobisz dobre zdjęcie, a te fotki po zmroku nie mają startu do aquosa i trzeba to stwierdzić zupełnie obiektywnie. Co nie zmienia faktu, że za 400 zł to telefon w ogólnej ocenie bardzo dobry!
zimmonx

Pochwały: 10
Telefon:: Sharp Aquos S2
ROM: 135E Custom

Postprzez basswitek » 6 kwi 2018, o 11:27

Nie jest prawdą że nawet w super idealnych warunkach mocno - słonecznych, każdy telefon zrobi świetne zdjęcia. Miałem różne dziadostwo (dwa, Homtomy, jakieś Leagoo) jak i średniaki w rękach (np Cubot Note, H2, w rodzinie mam np Redmi 3s) i tam nie ma szans aby pewny próg przeskoczyć, nawet w takich warunkach widać że aparat nie jest szczególnie dobry.
Co do Cool i Sharpa - owszem, Sharp ma OIS działający dobrze jak pokazują wasze sample - po zmroku Sharp zrobi dużo lepsze od Cool, w zachmurzeniu Cool robi już tylko przyzwoite ale Sharp zacznie pokazywać przewagę. W dobrych warunkach Cool robi już lepsze.
Ja tu widzę to samo co w Nubii M2 - tylko w mniejszym stopniu, zbyt agresywne odszumianie i utratę przez to detali, z tym że w Nubii aparat jest z pewnością gorszy bo wyłączenie odszumiania pokazuje duże ziarno.

Może to ta domyślna aplikacja aparatu za bardzo kompresuje i chrzani zdjęcia w dobrych warunkach ?
Możecie na Sharpie spróbować zainstalować Bacon Camera - w opcjach jest Denoise (przy włączonym można ustawić ostrość z domyślnych 22 na 30-36) a przy wyłączonym od 0 do 10. Warto do tego jakość jpeg ustawić na max 95 żeby zdjęcia nie wychodziły po 8mb.
basswitek
AKTYWNY

Postprzez pete67 » 6 kwi 2018, o 13:21

Pamiętać warto, że soft w telefonie =- kamerce po swokjemu obrabia fotki.
odszumia, wyostrza ustawia ekspozycję...
na automacie mało który potrafi zrobić fajne foty, zwłaszcza jak ciemno.
Manual może zdziałać cuda jak w przypadku ołatarza w mojej fotce, rzecz w tym, że co by to nie było jak jest iso 1000 to nie ma bata będą szumy, a te nawet jak są wycięte to jest szajs....
niech każdy weźmie swój telefon i ściągnie program gdzie jest tryb ustawiania iso i czasu i zobaczy co jego aparat potrafi.
kolejna rzecz światło 1.75 nawet przy tak małej matrycy nieco redukuję głębie ostrości.
a jeszcze odszumianie, wibracje, wyostrzanie oryginalnej apki zabija jakość foty w dobrych warunkach.
pete67
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Redmi Note
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez Nemesis40 » 6 kwi 2018, o 13:39

Dokładnie Panowie,

nie rozumiem tylko czemu aż takie pixel peeping czynić przy sprzęcie za 550zł. Poza tym z tego co widzę, to jakbym tutaj wrzucił i zdjęcie z Nikona D750 wśród sampli z Sharpa to i niektórzy by napisali że jakość nie teges :)
Aparat na serio daje radę, wgrałem Beacon Camera i z nim już każdy może sobie ustawić taką jakość zdjęć wyjściowych jaką chce. Aparat według Was przeostrza? nie ma sprawy - ustawcie mniejszy poziom wyostrzania. Jakość zdjęć mogłaby być lepsza, przełączcie sobie na zapis RAW i dostaniecie nieskompresowane 22mb pliki DNG lub po prostu jakość JPG na 100% i dostaniecie 7MB pliczki.

To że zdjęcie wizualnie Wam się nie podoba nie oznacza że jest gorsze od zdjęcia z innego telefonu.

Ostre słońce to wcale nie są dobre warunki do robienia zdjęć. To warunki dla aparatów bardzo trudne ze względu na olbrzymią różnicę w ekspozycji jasnych i ciemnych partii. Najkorzystniejsze warunki to ładny dzień ale ze słońcem za chmurami
Nemesis40

Pochwały: 1
Telefon:: Sharp S2

Postprzez KonradRak » 6 kwi 2018, o 14:43

basswitek napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Kolega Witek ma jakieś natręctwa związane z aparatami w smartfonach. Każdy z nich jest zły w mniejszym lub większym stopniu (dobrych nie ma w żadnym telefonie, nawet tym za 1000$). Na co dzień pstrykam Nikon D3100 + Nikkor 35mm 1.8. Piszesz jakbyś oczekiwał takiej samej jakości zdjęć - dlaczego??? Porównanie tego Sharpa do Cool1 (Leeco S3) to już profanacja. Moja córka ma ten fon i teściowa. Zdjęcia Aquos S2 robi znacznie lepsze w każdych warunkach! Ekran przy tym nędznym Cool1 wypada o klasę lepiej (przejścia tonalne, czerń, kolory, ostrość) No i te paskudne ramki w Cool1 czy Leeco. Kupiłem tylko te telefony bo za 100$ nie miały konkurencji. Jak chcesz jeszcze jakieś porównanie to żona ma LeEco Le Max 2, który też robi gorsze fotki! Co do życia na baterii to trudno porównać bo córka katuje fon gierkami i co wieczór trzeba ładować. Ja użytkuję S2 klasycznie, czyli cały czas włączona transmisja LTE. Maile i fora dyskusyjne, Clash of Clans zajrzę dwa razy na dobę (a co staremu nie można :)) no i wieczorem jakieś filmiki FHD z Youtube. Mnie wystarcza na pełne dwie doby więc jestem zadowolony. Wcześniej miałem Umi Super (większa bateria ale gówniany procesor a aparat to już tragikomedia) i przy tych samych potrzebach musiałem codziennie ładować. Dla mnie ten fon ma dwie wady:
1. Za mały ekran! W tych proporcjach potrzebuję minimum 6"
2. Brak języka polskiego ale w zasadzie już się przyzwyczaiłem i mogę z tym żyć.
Nie proście mnie tylko o przesyłanie zdjęć porównawczych bo nie mam na to czasu i ochoty. Wierzcie lub nie. Ja poluję jeszcze na niebieskiego za ok.160$ bo córka zażyczyła sobie taki sam :) Za białego zapłaciłem 200$ (uniknąłem VAT) i to był mój najlepszy zakup ostatnich lat a trochę tych tanich chińczyków dla całej rodziny kupiłem. Generalnie dzięki małym gabarytom to telefon bardziej dla kobiet i dzieci niż mężczyzn.
Farciarze którzy dorwali niebieski za 156$ powinni być z siebie mega dumni!
Teraz biały jest za 181$. Jeśli problem z oprogramowaniem wkrótce zostanie rozwiązany to ten telefon stanie się nr 1 do 200$ i warto to zapamiętać!:)
Uff musiałem zareagować, bo osoby które nie miały w ręku tego fona piszą totalne głupoty i półprawdy.
KonradRak

Telefon:: Sharp Aquos S2

Postprzez nieoszukujenavacie » 6 kwi 2018, o 14:56

Dokladnie

Ten telefon wyglada fenomenalnie jak na cene do 200usd... aparat dobry , jak bedzie jezyk polski to juz wogole super/..
nieoszukujenavacie

Pochwały: 2
Telefon:: ovatowany

Postprzez pepeq77 » 6 kwi 2018, o 15:22

Właśnie teraz jest dostępny niebieski za 159$.
pepeq77

Pochwały: 10
Telefon:: SHARP AQUOS S2

Postprzez Nemesis40 » 6 kwi 2018, o 15:28

Tak, niebieski jest dostępny już od dwóch dni w tej cenie :)
https://www.joybuy.com/600119602.html?_ ... ign=202779
Nemesis40

Pochwały: 1
Telefon:: Sharp S2

Postprzez basswitek » 6 kwi 2018, o 15:29

KonradRak napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Już nie krzycz. Na każde moje merytoryczne uwagi - odnośnie aparatu oburzacie się. Nie ma żadnego dobrego sampla w jasnych warunkach - który by wyszedł jak należy z wyostrzeniem, to mają prawo być wątpliwości.
Weź zrób tym Sharpem przynajmniej zbliżone zdjęcie, to przestanę ględzić. Dasz radę ?

Obrazek

bezpośredni link do obrazu
https://s14.postimg.org/hbp39jlwv/IMG_2 ... 164339.jpg
basswitek
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Jaki telefon kupić ?