Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez karamba88 » 22 lut 2017, o 00:24
Jak będą chcieli naliczyć Ci VAT ponownie to pokarzesz dokument potwierdzający wcześniejsze opłacenie podatku. Napiszesz, że towar wraca z naprawy. Urząd Celny odstąpi od ponownego naliczania VAT.
-
karamba88
-
- Pochwały: 1
- Telefon:: Xiaomi
przez TediPower » 22 lut 2017, o 00:30
A powiedz mi kupię fona nalicza mi VAT. Po miesiącu kupię taki sam tel mogę im przedstawić dokument naliczania VAT że niby to reklamacja (taki walek) przejdzie coś takiego ktoś próbował?
Wysłane z mojego ZUK Z1 przy użyciu Tapatalka
-
TediPower
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 23
przez rombal » 22 lut 2017, o 00:48
Nie wiem właśnie. Myślałem że po IMEI sprawdzą i jeżeli naprawiasz to ten sam numer IMEI powinien być a jak jest inny to już właśnie nowy zakup. To tylko moje takie przemyślenie, nie wiem jak i czy to weryfikują.
Co do VATu to nic nie dostałem od nich bo byłem w WER Warszawa osobiście. Dostałem papiery do domu żeby im wysłać dowód zakupu, tak też zrobiłem ale długo nic się nie działo więc pofatygowałem się tam do nich.
Okazało się że niby do nich nie doszły ale żebym sprawdził w kancelarii, tam dokumenty były i powiedzieli że przecież wysłałi im na magazyn dawno :) takie odbijanie piłeczki. Suma sumarum wydrukowała mi i poszedłem na magazyn. Tam pan spytał czy czekam z godzinę na paczkę czy mają mi wysłać, zapytałem ile czekać będę na wysyłkę to powiedział że tydzień. Poczekałem więc godzinę poszedłem do kasy zapłaciłem VAT wróciłem na magazyn dałem dowód wpłaty w kasie i wydano mi paczki. Nic więcej poza paczkami nie dostałem a tamto pani zatrzymała na magazynie.
-
rombal
-
- Telefon:: Blackview R6
- ROM: 32GB
przez Flyagaric » 22 lut 2017, o 17:31
Zapewne, trzeba będzie dodatkowo potwierdzić (np. korespondencja ze sprzedawcą), że fon wraca z reklamacji, a nie jest to nowy nabytek. I tyle.
@TediPower - Wałka raczej nie zrobisz, bo jak udowodnisz, że to z naprawy/wymiany?
- Kod: Zaznacz cały
[cyt. @ra-vau]nie rób sobie kłopotów kupując leegouleluleleaoukitephony.
Kup u nas w biedronce, coś w tych pieniądzach (...) a dostaniesz 2lata gwarancji
-
Flyagaric
- VIP
-
- Pochwały: 167
- Telefon:: Haier
- ROM: Bassrockers
przez clorox » 22 lut 2017, o 17:45
Pewnie jeszcze dowód odesłania do Chin by się przydał dla uwiarygodnienia, że telefon jest po naprawie. Chociaż myślę, że niestety sprawa jest uznaniowa i w pełni zależy od humoru celnika.
"Trzeba mieć dużo cierpliwości, by się jej nauczyć." - Stanisław Jerzy Lec
-

clorox
- VIP
-
- Pochwały: 96
- Telefon:: Cool 1
- ROM: leree
przez rombal » 22 lut 2017, o 22:06
Ok trudno, zobaczymy. Majfrend zaakceptował moją ofertę sporu tj. ja odsyłam telefon a on daje full refund. Znalazłem jeszcze taki sam telefonik wysyłany z magazynu z niemiec w tej samej cenie więc tutaj Vat nie wchodzi w grę ??
Ostatnio edytowano 22 lut 2017, o 22:45 przez
rombal, łącznie edytowano 1 raz
-
rombal
-
przez marcoos1 » 22 lut 2017, o 22:34
@rombal
Odsyłasz kasę, żeby refund dostać? O co chodzi?
-
marcoos1
- VIP
-
- Pochwały: 84
- Telefon:: samsung
przez rombal » 22 lut 2017, o 22:46
@marcoos1 Chodziło o telefon oczywiście. Już poprawiłem. Dzięki za zauważenie babola.
-
rombal
-
przez soulfly777kris » 24 lut 2017, o 04:46
WITAM forumowiczów "telchina.p"
Ostatnio zakupiłem na "banggood" elektryczną maszynkę do golenia ale dwa dni po zakupie napisałem do nich że chciał bym zrezygnować z zakupu bo dziewczyna już mi kupiła ale oni powiedzieli mi że niestety maszynka została już wysłana ale jak do mnie przyjdzie to żebym nie odbierał przesyłki od listonosza to paczka wróci spowrotem do nich ale u mnie jest ten problem że listonosz przeważnie przesyłki zostawia w skrzynce i tak też było tym razem.
Napisałem o tym do "banggood" a oni odpisali żebym wysłał paczkę tanimi liniami lotniczymi więc tak zrobiłem, na dodatek wysyłka kosztowała więcej od maszynki bo 28 Euro a maszynka 17 Euro.
Dzisiaj otrzymuje od nich meila w którym piszą że paczka do nich doszła i że kwota za maszynkę 17 Euro zostanie przelana na moje konto PayPal ale ani słowa o kosztach za wysyłkę.
Chciał bym się od Was dowiedzieć jak to jest z wysyłaniem zwrotów zakupionych rzeczy do Chin.
Przecież oni mają zwykle wysyłki refundowane przez państwo czyli darmowe a my nie i słono za taką przesyłkę bulimy do Chin.
Z góry wielkie dzięki za każdą pomoc.
P.S.
SoRRy że nie na temat może telefonu ale chciał bym się od Was dowiedzieć o procedurze zwrotu do Chin.
-
soulfly777kris
-
- Telefon:: Satio
przez kombajnik » 24 lut 2017, o 05:13
A u nas w PL jak zwracasz towar to na koszt własny czy sprzedającego? Chyba logiczne że na koszt WŁASNY (przynajmniej ja się jeszcze nie spotkałem z sprzedającym który by mi jeszcze oddał za koszty zwrotu/odsyłki towaru). Biznes zrobiłeś nieziemski :) już lepiej było tą maszynkę zostawić w domu, byłbyś bogatszy.
-
kombajnik
- VIP
-
- Pochwały: 20
- Telefon:: Xperia XZ1 Compact
- ROM: Stock
Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI