[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu z Chin.

Postprzez INTseed » 16 sie 2014, o 19:37

Nie można. Kupujesz w chinach i tam też reklamujesz.

Autor postu otrzymał pochwałę
INTseed
VIP

Pochwały: 23

Postprzez basa » 17 sie 2014, o 00:34

barteek_93 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

W street adress mam wpisać to wszystko po przecinkach?

Jaki będzie koszt tej wysyłki? Jak w ogóle to zaadresować?

Adres jest ok tylko Country zamiast CN napisz China , reszta sie zgadza takie sa adresy w chinach dosc przydlugawe a oprocz miasta i ulicy jest takze podawany dystrykt (w tym wypadku Futian)

Jak zaadresowac koperte ?

Najlepsza metoda:
- odpalasz word pada i drukujesz adres tak by wielkosc zajela 1/4 koperty na ktora wysylasz (street adres tak jak został ci podany z przecinkami)
- najlepiej uzyc tasmy dwustronnej aby nakleic wydrukowany adres na koperte - wieksza pewnosc ze sie nie odklei niz klejona klejem - naklejasz w prawym dolnym rogu
- adres zwrotny identycznie ale malymi literkami aby nie zajmowal za wiele naklejasz w lewym gornym rogu(pamietaj ze musi zostac na kopercie miejsce na znaczki i naklejke z numerem przesyłki - znaczkow moze byc nawet 10)
- wypelniasz druczek poleconego recznie miejsca jest wystarczajaco , mozesz tez wydrukowac jak masz szablon

Cena zaley od wagi , polecony priorytet okolo 19 zl do 300g lub 29zł do 500g
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez tomnet » 21 sie 2014, o 14:19

Odeslalem fon kuzyna do chinczyka, odebrali 26.07 i od tego czasu cisza, sklep wydaje sie wiarygodny
nie bylo problemu z transakcja:

http://www.aliexpress.com/store/511408

po odbiorze nie mozna otworzyc sporu, probuje jakos znalezc kontakt bezposrednio do aliexpress ale
cos nie bardzo idzie tu http://channel.alibaba.com/complaint/home.htm nie ma opcji skarg zwiazanych
z gwarancja, mieliscie kiedys taka sytuacje?
fon: Lenovo X3 Lite dap: Benjie S5 sluchawki: MONK, MONK+, TY HI-Z 32, SENFER PT15, KZ ATE, KZ ZST, QKZ W1 PRO, TENNMAK PIANO, KINERA BD005, ZS10, TinAudio T2
tomnet

Pochwały: 6
Telefon:: Lenovo X3 Lite

Postprzez mateo1992 » 26 sie 2014, o 18:12

Witam,
Mam z chin telefon coolpad 7320,
Telefon przyszedł uszkodzony zacinają się dolne klawisze nawigacyjne oraz ma dwa małe zadrapania na klapce z tyłu a telefon miał być przecież nowy.
Sprzedawca to:Shenzhen Cheercolor Digital Co., Ltd
prawie 100% pozytywnych.
Czy mam potwierdzać zamówienie że otrzymałem telefon?
Co w tym wypadku zrobić?
Czy jest możliwość całkowitego zwrotu pieniędzy?
mateo1992
AKTYWNY

Postprzez majkel_94 » 26 sie 2014, o 18:25

Z powodu zadrapań nie, ale jak klawisze się zacinają i nie da się normalnie korzystać ze sprzętu, to albo odsyłka i zwrot kasy, albo częściowy zwrot w zależności od skali problemu ;)
majkel_94
VIP

Pochwały: 19
Telefon:: LeTV

Postprzez mateo1992 » 26 sie 2014, o 19:07

Częściowy zwrot raczej nie wchodzi w gre,bo problem uniemożliwia normalne korzystanie z telefonu.
Czekam na odpowiedź od chińczyka,ale nie wiem co zrobić z tym "potwierdzeniem odbioru".
mateo1992
AKTYWNY

Postprzez ferwus » 27 sie 2014, o 10:01

Mam pytanie może ktoś podpowie:
W jaki sposób otworzyć paczkę aby bez problemów w razie potrzeby można ją zareklamować, zwrócić?
Czy np nagranie filmiku podczas otwierania jest dobrym sposobem?
Bo chodzi o to, że np nie mogę osobiście odebrać paczki i np sprawdzić jej przy listonoszu czy wszystko jest ok, bo taki opis jest na stronie aukcji przedmiotu - by otworzyć paczkę przy listonoszu i jak są jakieś uszkodzenia to zwrócić ją albo żeby listonosz wypełnij jakieś tam papierki o uszkodzeniu w celu szybkiego załatwienia zwrotu czy reklamacji.
Czy np filmik będzie wystarczającym dowodem dla aliexpress podczas otwarcia sporu a nawet dla sprzedającego ( nie powie mi że to się nie liczy bo powinieneś otworzyć przy listonoszu)?
Czy może znacie inne sprawdzone metody otwierania przesyłek by później bez problemu odzyskać kasę albo nowy artykuł?
ferwus

Pochwały: 1
Telefon:: nie ma takiego numer
ROM: jeszcze bedzie

Postprzez majkel_94 » 27 sie 2014, o 11:41

ferwus napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Niech Ci listonosz zostawi awizo, na poczcie odbierzesz i otworzysz przy urzędniczce :P

Ale IMO jak masz dobrą kamerę to wystarczy, że pokażesz paczkę przed kamerą że jest oryginalnie zapakowana i bez przerw i cięć będziesz otwierał i pokazywał przed kamerą wszystko, zwłaszcza jak będzie jakieś uszkodzenie mechaniczne :P
majkel_94
VIP

Pochwały: 19
Telefon:: LeTV

Postprzez ferwus » 27 sie 2014, o 11:51

majkel_94 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Niech Ci listonosz zostawi awizo, na poczcie odbierzesz i otworzysz przy urzędniczce :P

Ale IMO jak masz dobrą kamerę to wystarczy, że pokażesz paczkę przed kamerą że jest oryginalnie zapakowana i bez przerw i cięć będziesz otwierał i pokazywał przed kamerą wszystko, zwłaszcza jak będzie jakieś uszkodzenie mechaniczne :P

No właśnie o to chodzi, że paczka już odebrana przez młodszą siostrę, która zadzwoniła i mnie poinformowała, że odebrała paczkę a jak ją zapytałem czy otworzyła przy listonoszu i sprawdziła czy nic nie uszkodzone to mi powiedziała :
- o jejku zapomniałam, hehe :D
No i teraz właśnie dla tego pytam co zrobić jak sobie już listonosz poszedł?
ferwus

Pochwały: 1
Telefon:: nie ma takiego numer
ROM: jeszcze bedzie

Postprzez Quis » 27 sie 2014, o 12:04

Nie ma się czym przejmować. Ja nigdy nie otwieram przy listonoszu/nie nagrywam otwierania paczki i nie było nigdy problemów. Mimo, że 2 razy przyszły mi wadliwe telefony, sprzedawcy nie robili problemu z odesłaniem. Na Aliexpress jesteśmy dobrze chronieni. Co innego jak kupuje elektronikę z alledrogo - wtedy zawsze sprawdzam paczkę przy listonoszu :-)
Quis
VIP

Pochwały: 29

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI