przez basswitek » 22 cze 2018, o 19:22
Przyszedł mi ten telefon kilka dni temu. Ogólnie świetny sprzęt, piękny ekran. Interesował mnie najbardziej aparat, więc go opiszę i porównam do innych. Zdjęcia mają idealnie dobrany kontrast, doświetlenie, nasycenie kolorów i małą liczbę szumów, choć jeśli chodzi o szczegółowość obiektów bliskich, na pierwszym planie to na większych zbliżeniach nie powala - jest dobrze, lepiej od Nubii M2 ale ciut słabiej od Cool1 i Xiaomi mi4c (na wszystkich bawiłem się bacon camera z regulacją ostrości i odszumiania). Meizu ma najbardziej kontrastowe detale kolorystycznie i pogrubia mocniej kontur. Na potwierdzenie -
robiąc fotki napisów w dużej oddali na Meizu nie ma szans ich odczytać (podobnie na Nubii), z tym że to dopiero na dużych zbliżeniach wychodzi.
Ogólnie sumując wszystkie wady/zalety aparatu to fotki wychodzą dużo ładniejsze od Nubii M2, trochę lepsze od Cool1 i może odrobinę lepiej (jaśniejsze, bardziej kontrastowe i ciut mniej szumów, ale wyraźnie mniej szczegółowe) od mi4c. Dopiero jak jest ciemniej to robi się większa przewaga Meizu. Telefon zostaje dla siostry, gdyby miał standardowy układ 3 klawiszy funkcyjnych to może bym taki sam kupił dla siebie, jednak denerwuje mnie brak przycisku menu/ustawień. Są aplikacje gdzie go brakuje. Chyba że jest na to jakiś sposób?