• Reklama

Recenzja meizu pro 6 plus

Smartfon Meizu MX4, Meizu MX4 PRO, MUIZU MX5
Opinie, testy, recenzje, ROM, Root

Recenzja meizu pro 6 plus

Postprzez bumbum » 12 lut 2018, o 15:32

Meizu Pro 6 Plus to trochę mało znany model na naszym rynku, dlatego tez postanowiłem napisac co nie co o nim.

Wygląd:

Dzięki całkowicie metalowej obudowie Pro 6 Plus jest piękny i ergonomiczny. Metal z jakiego jest wykonany sprawia bardzo przyjemne wyczucie w dłoni.
Przyciski boczne zasilania i głośności są również przyjemne w dotyku. Drobne szczegóły, krawędzie, i lampa błyskowa dodatkowo wskazują na dużą dbałość o szczegóły.

Działanie
Zamiast trójstronnego układu, do którego najprawdopodobniej jesteśmy przyzwyczajeni, mTouch pozwala użytkownikom nacisnąć pojedynczy przycisk, aby wrócić do ekranu „Home” i dotknąć go, aby wrócić wstecz. Przechodzenie między aplikacjami odbywa się za pomocą prostego przesunięcia w górę z lewej lub prawej strony dolnej ramki. Pojedynczy mTouch służy nie tylko do nawigacji. Działa również jako szybki i dokładny czytnik linii papilarnych. Chociaż nie jest tak szybki jak czytniki innych telefonów, takich jak Xiaomi , ale z pewnością nie nastręcza w codziennym użytkowaniu. Co jest naprawdę fajne w czytniku linii papilarnych Pro 6 Plus to dodatkowe funkcje dodane przez Meizu. Nie tylko można korzystać z czytnika w aplikacjach i odblokować telefon, ale możesz także przypisać określone odciski palców do trybu gościa i trybu prywatności.
Na przykład możesz użyć kciuka do normalnego trybu, a palca wskazującego do dostępu do prywatnych kontaktów, zdjęć, filmów , aplikacji czy plików, do których nie ma dostępu w normalnym trybie. Oprogramowanie daje także możliwość blokowania określonych aplikacji za pomocą odcisków palców.

Ekran
5,7-calowy wyświetlacz Quad HD Super AMOLED w Meizu Pro 6 Plus jest chyba jednym z najlepszych wyświetlaczy dostępnych w tej cenie. Bardzo dobre kąty widzenia. Na dodatek małe ramki sprawiają ze wielkością Pro 6 Plus nie jest wcale większy od smartphonów z 5.5 calowym ekranem.
Kolory są wyraziste, ale niezbyt przesycone jak w samsungach, kontrast jest rewelacyjny, a czytelność na dworze jest przyzwoita.
Minimalny poziom jasności jest również wystarczająco niski, aby móc wygodnie korzystać z telefonu w ciemnym pomieszczeniu
Jest tez funkcja 3D Press która działa podobnie do 3D Touch firmy Apple, dzięki czemu można uzyskać dostęp do menu kontekstowych za pomocą mocnych naciśnięć na wyświetlaczu. Niestety działa tylko z wybranymi aplikacjami Meizu, więc nie jest zbyt przydatna na co dzień

Hardware
Meizu Pro 6 Plus jest zasilany przez procesor Samsung Exynos 8890 Octa Core. Exynos 8890 był używany w niektórych wariantach Samsunga Galaxy S7 jednak Pro 6 Plus ma ten chip taktowany z częstotliwością 2,0 GHz, podczas gdy ten sam układ w S7 jest taktowany zegarem 2,3 GHz. Jest to swego rodzaju i wada i zaleta. Wadą jest mniejsza szybkość, zaletą mniejsze zużycie baterii.
Chociaż sprzęt Pro 6 Plus zawiera NFC i monitor pracy serca, to we Flyme 6 w wersji Global nie uświadczymy NFC. Ale tętno można zmierzyć dotykając czytnik linii papilarnych. Mam nadzieję ze w wersji 6.2.0.0G nie zabraknie NFC.

Audio
Pojedynczy głośnik wewnętrzny Pro 6 Plus jest całkiem niezły. Jest wystarczająco głośny do ogólnego użytku i wyraźny. Jest tez gniazdo słuchawkowe z którego coraz częściej rezugnują producenci np. Xiaomi mi note 3. Ponadto Pro 6 Plus zawiera dźwięk Hi-Fi z 32-bitowym DAC-iem ES9018K2M i wzmacniaczem ADI AD45275. Jakość dźwięku przez słuchawki jest naprawdę audiofilska i jest to najlepiej brzmiący smartphon jaki miałem.
Flyme automatycznie określa typ urządzenia audio po impedancji, a następnie odpowiednio dostosowuje wzmocnienie. Zapewnia to, że poziomy głośności pozostają w rozsądnych zakresach dla podłączonego urządzenia.

Bateria
Bateria 3400mAh starcza na swobodne korzystanie przez 1,5 dnia i w porównaniu do MiA1 który miałem poprzednio jest to podobny poziom. Jest tez gniazdo USB Type-C 3.1 . Pozwala to na super szybkie przesyłanie danych oraz szybkie ładowanie mCharge . Udało mi się naładować telefon od 0 do 50 procent w nieco ponad 30 minut i do 100 procent w ciągu 65 minut. Niestety pomimo możliwości wyłączenia mCharge w menu ustawień, prąd ładowania nadal jest 1,55A, czyli tak jakby nie działało wyłączenie mCharge. Na szczescie ładuje inną ładowarką która daje 0,95A co powinno wydłużyć żywotność baterii.

Aparat
Meizu Pro 6 Plus jest wyposażony w tylną kamerę Sony IMX386 12 MP f / 2.0 z laserowym autofokusem, 4-osiową optyczną stabilizacją obrazu oraz dwutonową lampą błyskową z 10-LED pierścieniem. Co ciekawe, ten sam czujnik kamery Sony IMX386 został użyty w rywalizującym Xiaomi Mi 6 . Obrazy wykonane w dobrym oświetleniu są całkiem dobre. Według mnie mają wyraźne kolory i odpowiednią ilość kontrastu i nasycenia. Zdjęcia są również ostre i szczegółowe pomimo mniejszej liczby megapikseli.
Przednia kamera to 5 MP f / 2,0 i działa poprawnie. Aplikacja aparatu została lekko udoskonalona za pomocą Flyme 6. Dostępnych jest wiele trybów i filtrów. Można również uzyskać dostęp do kamery, po prostu dwukrotnie naciskając przycisk Home. Ten gest działa również, gdy telefon jest zablokowany, więc można wyciągnąć aplikację aparatu bez konieczności odblokowywania telefonu, gdy chce się szybko pstryknąć zdjęcie.

Podsumowanie
Ogólnie smartphon wart swej ceny, jeśli mowa oczywiście o cenie za jaką kupiłem 1339pln . Wszystkie zdjęcia zrobione z automatu bez korekty.
Film pokazuje działanie OIS i starałem się dość mocno trząść podczas kręcenia.

Zdjęcia wstawiłem też na mgsm , polecam tam obejrzeć w dużej rozdzielczości http://www.mgsm.pl/pl/katalog/meizu/pro ... -Plus.html



Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kliknij, jeżeli film nie działa



Pochwały przyznane za posta: 2
Meizu Pro 6 Plus
Avatar użytkownika
bumbum
VIP
 
Posty: 1315
Dołączył(a): 17 paź 2012, o 22:20
Lokalizacja: Honolulu
Pochwały: 31
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Reklama

Re: Recenzja meizu pro 6 plus

Postprzez Caminero » 12 lut 2018, o 20:39

Super, dasz jeszcze zdjecie zrobione w nocych warunkach? 1,5dnia- ile SOT? I daj info też o braku sklepu play:-) ktory trzeba dograc
pozdrawiam
Caminero

było.. jiayu s2 < zte nubia z7 max < xiaomi mi4c 3/32gb czekam na bezramkowca... zte nubia z11
Caminero
AKTYWNY
 
Posty: 589
Dołączył(a): 16 mar 2014, o 12:32
Pochwały: 5
Telefon:: xiaomi mi4c
ROM: 4

Re: Recenzja meizu pro 6 plus

Postprzez bumbum » 12 lut 2018, o 21:19

Co to jest SOT? Brak sklepu tak jak w każdym meizu. Dogranie usług google to 3 minuty z app store. W sumie nie bardzo rozumiem dlaczego meizu rezygnuje z tego, no ale dobrze że nie ma z tym problemu i normalnie ze sklepu app store mozna wszystko poinstalować. Zdjęcia nocne OK, zrobię i wstawie.
Meizu Pro 6 Plus
Avatar użytkownika
bumbum
VIP
 
Posty: 1315
Dołączył(a): 17 paź 2012, o 22:20
Lokalizacja: Honolulu
Pochwały: 31
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Re: Recenzja meizu pro 6 plus

Postprzez Caminero » 12 lut 2018, o 21:32

SOT screen on time - czas aktywności ekranu. Kazdy uzywa telefonu w swoi sposob, tzn 1,5dnia to ile czasu jest właczony ekran?
pozdrawiam
Caminero

było.. jiayu s2 < zte nubia z7 max < xiaomi mi4c 3/32gb czekam na bezramkowca... zte nubia z11
Caminero
AKTYWNY
 
Posty: 589
Dołączył(a): 16 mar 2014, o 12:32
Pochwały: 5
Telefon:: xiaomi mi4c
ROM: 4

Re: Recenzja meizu pro 6 plus

Postprzez bumbum » 12 lut 2018, o 22:01

OK, rozumiem. 45 minut film+ facebook około godziny+ kilka rozmów+od 20 do 30 razy odbieranie maili po około 3-4 minuty+messenger około godziny pisania ekran właczony jakies 30 minut. Internet mam cały czas właczony 4G, żadnych oszczędzaczy energii, maile pobierane automatycznie co godzinę. wifi wyłaczone, bluetooth i gps też wyłaczony. Jasność ekranu na 3/4 bez auto. Dla porównania to słabsza bateria w MiA1 trzymała podobnie no ale w meizu większy ekran i rozdzielczość. Zdjęcia wstawiłem na mgsm, powinny się pojawic za jakiś czas. Zrobiłem zdjęcia prawie w całkowitej ciemności w kuchni z wyłączonym światłem. Zdjęcia z uźyciem lampy. Na dworze zrobię za jakiś czas.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Meizu Pro 6 Plus
Avatar użytkownika
bumbum
VIP
 
Posty: 1315
Dołączył(a): 17 paź 2012, o 22:20
Lokalizacja: Honolulu
Pochwały: 31
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Re: Recenzja meizu pro 6 plus

Postprzez Caminero » 13 lut 2018, o 14:46

SOT wchodzic w ustawienia telefonu i wybierasz pod menu Bateria potem print scrin. Wszystko jak na dłoni :-)
pozdrawiam
Caminero

było.. jiayu s2 < zte nubia z7 max < xiaomi mi4c 3/32gb czekam na bezramkowca... zte nubia z11
Caminero
AKTYWNY
 
Posty: 589
Dołączył(a): 16 mar 2014, o 12:32
Pochwały: 5
Telefon:: xiaomi mi4c
ROM: 4

Re: Recenzja meizu pro 6 plus

Postprzez Caminero » 13 lut 2018, o 14:49

Jak dla mnie zdjecja git! Biore jeszcze pod uwage xiaomi mi5s plus i kobylke vivo x20 plus ud. Ale ten ostatni jeszcze nie wyszedł.

Plus meizu to ekran 17:9 i jest na już.
pozdrawiam
Caminero

było.. jiayu s2 < zte nubia z7 max < xiaomi mi4c 3/32gb czekam na bezramkowca... zte nubia z11
Caminero
AKTYWNY
 
Posty: 589
Dołączył(a): 16 mar 2014, o 12:32
Pochwały: 5
Telefon:: xiaomi mi4c
ROM: 4

Re: Recenzja meizu pro 6 plus

Postprzez bumbum » 14 lut 2018, o 12:52

Caminero napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No to ciężko tak sprawdzić bo we flyme pokazuje ostatnie 24h max. Można wybrać ostatnie 3h, 6h, 12h i 24h, a bateria działała około 40h. Nie ma od ostatniego naładowania więc trudno w normalnym użytkowaniu sprawdzić. Wczoraj ładowałem około 13-tej. Czas aktywności ekranu pokazuje mi 35minut, Używałem 10 minut nawigacji, reszta to facebooki, messengery, maile i strony www. Pokazuje mi teraz 77% baterii. Przez noc , 10h schodzi od 6-8% przy włączonym 4G. Inaczej nie da się zbadać. Według mnie bateria szału nie ma ja poprzedni LeTv Cool 1 dual, ale nie jest też źle i na pewno nie gorzej od MiA1. Na plus to ze ma mnóstwo ustawien do oszczędzania baterii. Oczywiście ja narazie ich nie używam bo chce sprawdzic jak radzi sobie bateria bez tego. O 13-tej zrobię print screena, będzie wtedy równe 24h
Aparat faktycznie bajka. Kolega z grupy facebook meizu polska, podesłał mi zdjęcia nocne ze swojego pro 6 plus. https://www.facebook.com/groups/9133583 ... 966818747/ zobaczcie sobie, ale trzeba dołaczyc chyba do grupy.
Meizu Pro 6 Plus
Avatar użytkownika
bumbum
VIP
 
Posty: 1315
Dołączył(a): 17 paź 2012, o 22:20
Lokalizacja: Honolulu
Pochwały: 31
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Re: Recenzja meizu pro 6 plus

Postprzez Caminero » 14 lut 2018, o 15:03

Z recki która podpinałes autorytetyandroid bateria dawala rafe nawet 6-7h oczywiscie tylko wifi
pozdrawiam
Caminero

było.. jiayu s2 < zte nubia z7 max < xiaomi mi4c 3/32gb czekam na bezramkowca... zte nubia z11
Caminero
AKTYWNY
 
Posty: 589
Dołączył(a): 16 mar 2014, o 12:32
Pochwały: 5
Telefon:: xiaomi mi4c
ROM: 4

Re: Recenzja meizu pro 6 plus

Postprzez bumbum » 14 lut 2018, o 15:18

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jesli to cos tobie pomoże to proszę. Równe 24h uzytkowania. Z mCharge jest tak ze przy wyłączonym ładowanie od 7% do 100% trwa równe 2h. Nie wiem jak się odbywa ale prąd ładowania ten sam, a jednak mCharge ładuje szybciej. Nie monitorowałem całego procesu ładowania bo musiał bym 2h non stop zerkac na miernik.
Ostatnio edytowano 14 lut 2018, o 15:41 przez bumbum, łącznie edytowano 1 raz
Meizu Pro 6 Plus
Avatar użytkownika
bumbum
VIP
 
Posty: 1315
Dołączył(a): 17 paź 2012, o 22:20
Lokalizacja: Honolulu
Pochwały: 31
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Re: Recenzja meizu pro 6 plus

Postprzez bumbum » 14 lut 2018, o 15:23

Obrazek Kamerka do selfie tez nie jest zła. Zdjęcie zrobione wczoraj wieczorem w dość ciemnym pokoju.
Meizu Pro 6 Plus
Avatar użytkownika
bumbum
VIP
 
Posty: 1315
Dołączył(a): 17 paź 2012, o 22:20
Lokalizacja: Honolulu
Pochwały: 31
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Re: Recenzja meizu pro 6 plus

Postprzez bumbum » 15 lut 2018, o 15:17

Obrazek
Następne 24h. Przy kolejnym ładowaniu zaobserwowałem wzrost wydajności baterii. Obecnie 48h od ostatniego ładowania i zostaje 34% baterii. 2 dni i tyle jeszcze zapasu to wynik rewelacyjny.
Meizu Pro 6 Plus
Avatar użytkownika
bumbum
VIP
 
Posty: 1315
Dołączył(a): 17 paź 2012, o 22:20
Lokalizacja: Honolulu
Pochwały: 31
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Następna strona

Powrót do MEIZU



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama