Paypal - płatność w dolarach bez przewalutowania

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Paypal - płatność w dolarach bez przewalutowania

Postprzez donvitek » 6 wrz 2015, o 11:17

Siemanko mam pytanie do uzytkownikow paypała. Zalozylem sobie tam konto by kupic sobie w chinskich sklepach telefon. Jezeli posiadam fizycznie przy sobie euro czy jest jakas mozliwosc wplacenia euro na to konto. albo czy mozna z konta walutowego bezposrednio wplacic euro na konto w paypal?
Dzienki za odpowiedz. Pozdrawiam
donvitek

Telefon:: kcem kupic

Postprzez blue_voyager » 6 wrz 2015, o 12:21

A co Ci po tych euro, skoro i tak nie zapłacisz nimi u chińskich sprzedawców? Tylko dolary.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez donvitek » 6 wrz 2015, o 13:14

No bo mam euro w gotówce, mam konto walutowe w euro wiec po co mam specjalnie przewalutowywac. Nie wiem ale z tego co widzialem to w sklepach z chin tez mozna placic w euro, bo po co by dawali na swoich stronach przelicznik.
donvitek

Telefon:: kcem kupic

Postprzez blue_voyager » 6 wrz 2015, o 14:53

Przelicznik jest, praktycznie na wszystkie najważniejsze waluty, ale w nich nie zapłacisz, tylko dolary.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez marx » 6 wrz 2015, o 14:54

Zawsze ktoś skasuje za przewalutowanie, albo to zrobi twój bank, albo chiński. Jak nie poprzestaniesz na jednym zakupie to najlepiej to wymień te Euro w kantorze internetowym np w liderwalut.pl i zamów sobie kartę dolarową z kantoru lub banku np. t- mobile.
Stracisz na przewalutowaniu tylko 0,2% a nie ponad 3% płacąc karta w euro
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez Dusk » 7 wrz 2015, o 19:21

ok potwierdziłem sobie karte w dolarach na paypal, i oni mi teraz kase za potwierdzenie oddadza? bo widze ze na koncie paypal pojawilo sie 6.50zł a w dolarach mi zabrali ponad 2$ :-P
Dusk

Telefon:: samsung

Postprzez thirtyseconds » 7 wrz 2015, o 19:25

Też oddawałem sobie dzisiaj nową kartę do PayPala i już na dzień dobry ukradli sobie 1$, a potem na etapie weryfikacji to słynne 6,5 zł. Razem zjadło mi 2,8$.

Wysłane z mojego X600 przy użyciu Tapatalka
[size=85]Sprzedam nowe:
Lenovo K3 Note 700 zł
thirtyseconds
AKTYWNY

Pochwały: 35
Telefon:: LeTV X600
ROM: EUI

Postprzez lipszczak » 7 wrz 2015, o 19:34

Jako, że jestem świeżo po pierwszej płatności dolarami w Paypalu i mam prośbę do autora pierwszego posta a mały update odnośnie dodawania karty w obcej walucie do konta w Paypalu. Żeby uniknąć przewalutowania pomiędzy PLN a USD trzeba mieć ustawioną kartę jako karta w walucie USD - domyślnie Paypal ustawią ją w PLN-ach. Żeby to zrobić trzeba zadzwonić na infolinię albo napisać wiadomość z informacją w jakiej walucie mamy kartę. Pani konsultantka powiedziała, że tylko oni mają możliwość zmiany waluty - użytkownik nie ma takiej opcji. Zresztą ktoś już o tym tutaj pisał.
Ja się o tym dowiedziałem po fakcie i przy płatności na 120USD, dodatkowe 11USD poszło na przewalutowania mimo płatności kartą. Oczywiście Paypal nie robił problemów i zwrócił pieniądze, niestety na konto w Paypalu a nie na kartę.
Te 1USD oraz 6.5PLN jest zwracane na konto w Paypalu, więc tak nie do końca są one zjedzone.
lipszczak

Pochwały: 10
Telefon:: Samsung Galaxy Mini

Postprzez swiezak82 » 7 wrz 2015, o 19:50

Da się to zrobić samemu i jest to opisane w pierwszym poście viewtopic.php?p=186409#p186409
swiezak82
VIP

Pochwały: 51
Telefon:: Pentagram
ROM: 4.1.2

Postprzez purple » 7 wrz 2015, o 20:57

Mam pytanie co do Paypala, ale odnosi sie do platnosci przy uzyciu karty kredytowej w PLN (jesli to zly topic to przepraszam, nie znalazlem podobnego na forum).

Powiedzmy ze mam do kupienia cos za 300$, do paypala mam podpieta kredytowke z rachunkiem w zlotowkach.
Czy jesli uzyje przelicznika valut w paypalu (saldo -> zarzadzanie walutami -> wymiana walut) ustawie Wybierz typ konwersji walut: przeliczanie platnosci
i dam W PLN przelicz na dolary i kwota (cena sprzedajacego) 300.
To efektem przeliczenia bedzie koncowa kwota ktora pobierze mi PP z kredytowki, czy powinienem jeszcze uwzglednic jakis narzut/zmienna?

Tutaj zrzut ekranu: http://i.imgur.com/51X4Gkw.png
purple

Telefon:: nexus 4

Postprzez lipszczak » 8 wrz 2015, o 09:02

Nie wiem jak jest dokładnie, ale konsultantka powiedziała mi, że nawet jeśli ustawię saldo na walutę USD to i tak moja karta w systemie jest widoczna w złotówkach i tak będzie to rozliczane.
NIe wiem jak Wy, ale ja podczas zatwierdzania transakcji nie mogłem przejść do poprzedniej wersji serwisu(nigdzie nie było takiego linka) i nie miałem opcji wyboru, czy chce rozliczać transakcję w walucie sprzedawcy czy nie. Tak więc dla mnie jedyną opcją, żeby uniknąć przewalutowania było zgłoszenie prośby o zmianę waluty karty z PLN na USD.

Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, piszę tylko jak zalecała mi konsultantka. PO takim zgłoszeniu powinniśmy mieć pewność, że wszystko będzie dobrze policzone.
lipszczak

Pochwały: 10
Telefon:: Samsung Galaxy Mini

Postprzez fake4r » 8 wrz 2015, o 09:05

Chyba słabo szukałeś
Obrazek
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Poprzednia stronaNastępna strona