Jeśli ktoś będzie miał podobną sytuację jak ja to może przyda mu się ta informacja:
W razie złego naliczenia wysokości podatku VAT (u mnie podstawa opodatkowania za wysoka- nie uwzględniono 28$ kuponów), należy wysłać list do Naczelnika UC w Warszawie z wnioskiem o ponowne poprawne naliczenie wysokości opłat celnych. Należy podać nr OGL (lewy górny róg druku, który przynosi listonosz z paczką z UC), poz. ks. magazynowej, dołączyć te same dokumenty jak do odprawy (dowód płatności, skan dokumentu tożsamości, screen z aukcji) oraz opisać dlaczego wnosimy wniosek, jak powinien zostać naliczony podatek oraz ew. cło. Całość procedury zajmuje +/- miesiąc, a zwrotu VAT dokona na podstawie wydanej decyzji urząd skarbowy właściwy dla podatnika, natomiast UC może dokonać zwrotu cła.
Ogólnie bardzo prosta procedura, warto podać swój adres e-mail i nr telefonu, żeby w razie braków w piśmie urzędnik mógł szybciej skontaktować się z wnioskodawcą - u mnie była taka sytuacja, że zabrakło szczegółu, ale miły Pan z UC nie dość, że momentalnie skontaktował się i poinformował co poprawić to jeszcze nawet podyktował przez tel wzór tego co powinno się w takim wniosku znaleźć na przyszłość, żeby wszystko było w porządku ;)
Żeby tego wszystkiego uniknąć radzę po prostu w mailu do UC tłumaczyć jaka powinna być podstawa opodatkowania, skąd różnica w cenie towaru, a skąd finalna opłacona kwota, bo jak widać wolą zabrać za dużo niż przypadkiem za mało, jeśli mają jakieś wątpliwości na podstawie dołączonych samych pdfów.
Pochwały przyznane za posta: 3