Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Kilka pytań dotyczących VAT

Postprzez night95 » 15 lip 2015, o 12:57

Z magazynu europejskiego vatu nie powinieneś dostać, a jesli kupisz mlaisa to bedziesz msuail zaplacic od calosc, ewentualnie podasz ze kupiles lenovo i vat od 160$ bo raczej do srodka nie zagladaja, wszystko zalezy od ciebie czy chcesz byc w miare uczciwy czy krecic z platnosia vatu, na pewno ci nie uwierza ze zaplaciles za niego 30$
night95
VIP

Pochwały: 17
Telefon:: let x690

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez belebele » 15 lip 2015, o 13:14

Czyli nawet jeśli wysyłali by mi telefon po naprawie gwarancyjnej to musiał bym im płacić ten vat jeszcze raz?
belebele

Telefon:: umi emax

Postprzez saperq » 15 lip 2015, o 13:18

night95 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Z tym zaglądaniem do środka u mnie wyglądało po przejściu przez Poznań, że otwierali opakowanie sklepu, żeby sprawdzić czy to jest zgodne z tym co ja podałem. Samego pudełka zafoliowanego z telefonem już nie otwierali. Będzie kombinować, to jeszcze go pociągną do odpowiedzialności, bo gdybym ja napisał że w środku jest inny telefon niż faktycznie jest, oni otworzą opakowanie ze sklepu, a w środku było by nie to co im napisałem to nie wiem jakie by były konsekwencje tego. W sensie oszustwo. Do tego może jeszcze zażądają opodatkowania tego drugiego telefonu, który też kupiłeś, a nie widniejesz w systemie że zapłaciłeś za niego. No to są moje gdybania, możliwe że jestem w błędzie.
Aktualnie eksploatowane: Lenovo P2, Redmi note 5 4/64, Honor play :-)
Na sprzedaż: brak, wszystko poszło ;-)
Zobacz moje OLX
saperq
VIP

Pochwały: 32
Telefon:: Asus Zenfone Max

Postprzez shadi » 15 lip 2015, o 20:04

Witam!
Mam pytanie jak może wygladac opłata celna przy zakupie dwoch par butow z chin za 340 CNY+wysylka? Jakie jest ryzyko poniesienia tej opłaty?
Paczka idzie przez Chinapost.
shadi

Telefon:: samsung

Postprzez night95 » 15 lip 2015, o 20:30

saperq napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Z tym zaglądaniem do środka u mnie wyglądało po przejściu przez Poznań, że otwierali opakowanie sklepu, żeby sprawdzić czy to jest zgodne z tym co ja podałem. Samego pudełka zafoliowanego z telefonem już nie otwierali. Będzie kombinować, to jeszcze go pociągną do odpowiedzialności, bo gdybym ja napisał że w środku jest inny telefon niż faktycznie jest, oni otworzą opakowanie ze sklepu, a w środku było by nie to co im napisałem to nie wiem jakie by były konsekwencje tego. W sensie oszustwo. Do tego może jeszcze zażądają opodatkowania tego drugiego telefonu, który też kupiłeś, a nie widniejesz w systemie że zapłaciłeś za niego. No to są moje gdybania, możliwe że jestem w błędzie.

wszystko zależy od UC czy zaglądają czy nie, no i żeby nie było że go do złego namawiam, dobrze wiem ze jak zacznie kręcić a mu sprawdzą to na tym dobrze nie wyjdzie, co jak co UC jest tak nieprzewidywalny że lepiej nie ryzykować bo gra nie warta świeczki :p
night95
VIP

Pochwały: 17
Telefon:: let x690

Postprzez nwc » 19 lip 2015, o 18:08

Ja się właśnie zastanawiam jak to jest, gdy zamawiamy z magazynu w UE? Sklep zarejestrowany w HK ale paczka leci z Holandii z ich magazynu... Wartość ponad 200$, jak będą chcieli dowalić VAT to się kłócić?
nwc

Telefon:: LG G3 / Iphone 4g

Postprzez mortimer » 19 lip 2015, o 18:46

nwc napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

taka paczka będzie nadawana na terenie UE więc nie powinno być problemów.
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez prorok » 20 lip 2015, o 21:10

Panowie pomożcie prosze przejść przez odprawę celną.
Chińczyk zadeklarował na paczce DHL wartość 50,35 $ za 53 sztuki branzoletek.
Prawdziwa wartość to ok. 200$.

Płatności dokonałem w częściach - 20$, 30$, 40$ itp.
Dziś otrzymałem maila z firmy DHL z prośba o przedstawienie dokumentów :
· tłumaczenie opisu towaru na fakturze
· kopię wpłaty z tytułu zakupionego towaru
· kopię zamówienia
Skąd wziąć fakturę ? Czy wystarczy screen zamówienia z ceną oraz opisem ?
Czy mogę sam podjąć się tłumaczenia i w jakiej ew. formie to zrobić ?
Jakie koszty mnie czekają i czy mogę ich uniknąć ?
Czy mogę np przesłać tylko potwierdzenie jednej płatności lub dwóch na ok 50 $ ?

Z góry bardzo wam dziękuję za pomoc.
Mateusz.
prorok

Telefon:: samsung

Postprzez haber01 » 21 lip 2015, o 00:04

Dlaczego się nie dowiadywales się tego zanim kupiłeś te rzeczy?
Jak faktura potrzebna, to musisz od chińczyka wydebic. Możesz się podjąć sam tłumaczenia.
Koszty jakie cie czekają, to VAT i cło. Ile cła zapłacisz, to sobie poszukaj. Kosztów w tym momencie już nie unikniesz.
Nie sądzisz, że przesłanie potwierdzenenia na około 50 $ będzie dziwnie wyglądało, skoro kwota zadeklarowana to 50,53$? Trzeba było z chinolem przed wysyłka uzgodnić co ile i po ile będzie pisał, to byś kłopotów uniknął. No i najważniejsze, dokładniejsze odpowiedzi na nurtujące cie pytania znajdziesz na tym forum :twisted:
haber01

Pochwały: 7

Postprzez eremsc » 22 lip 2015, o 07:49

No i się stało, pierwszy raz trafiłem na urząd celny. Rozumiem, że mam czekać na pismo od UC lub od razu wysłać im na maila potrzebne rzeczy, tzn. Skan zakupu ( kupowane na gearbest ), skan dowodu. Czy potwierdzenie przelewu z banku również? Listonoszowi mam zapłacić VAT?
Pozdr
eremsc

Postprzez fake4r » 22 lip 2015, o 07:52

Masz czekać na pismo i numer poz. ks. magazynowej i na ten numer sie powołujesz gdy wysyłasz im dowody zakupu. Wszystko tak jak pytasz. Jest też FAQ poczytaj.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez TLasky » 22 lip 2015, o 07:53

Tak, tak i tak
A czytałeś FAQ?

T.
"Coś się kończy, coś się zaczyna..."

Martwić się o to ile pali sportowe auto, to jak myśleć czy prostytutka którą grzmocisz Cię kocha :-D
TLasky
VIP

Pochwały: 89
Telefon:: Bez notcha k**wa!
ROM: Nimompojęcia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI