przez booyaka » 24 sie 2015, o 23:50
Po raz pierwszy będę zamawiał produkt, który może podlegać do opodatkowania, chciałbym więc zapytać się o radę jaki jest obecnie najlepszy sposób na uniknięcie "wpadki". Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to loteria i nigdy nic nie wiadomo.
1. Czy opłaca się naciskać sprzedawcę o zmianę domyślnego sposobu wysyłki (przeważnie SG Post, China Post) na jakiś inny? Wiem, że kiedyś dużo osób chciało NL Post bo jakoś mniej wpadało przesyłek na UC. Czy nadal się to sprawdza?
2. Jeżeli mam 2 możliwości zaadresowania przesyłki, pierwszy do Warszawa, a drugi to miejscowość gdzie paczka będzie przechodziła przez Poznań to zaadresowanie do Warszawy może przynieś jakiś rezultat? Wiem oczywiście, że też jest tam UC, ale może mają gorszą skuteczność działania przez większą ilość paczek niż np. Poznań, gdzie idzie już przesortowana poczta?
Dzięki za podpowiedź,
EDIT:
Jeszcze jedna sprawa, jak wygląda sprawa jeżeli celny zatrzyma przesyłkę, w której dane adresata będą różne od tych na które jest konto bankowe? Jeżeli przelew zrobię ja, a przesyłka będzie nadana na koleżankę z Warszawy?