Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

5 sie 2015, o 22:03

Zgłosić przez agencję celną przesyłkę do odprawy koszt ok 100zł. Wyrobić nr w ochronie środowiska, składać zeznanie z ilością wprowadzonymi do obrotu, odprowadzać opłaty od opakowań i parę innych drobiazgów za których niedopełnienie nawet po 5 latach mogą się uśmiechnąć. Niestety ciężko robić to legalnie w naszym Państwie Prawa, dlatego pełno Januszy Biznesu którzy kombinują jak mogą...

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

5 sie 2015, o 22:10

W skrócie mówiąc...
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xhwgsgmpjoI[/youtube]

Dzbanek do pażenia herbaty - czy zapłacę cło / vat ?

17 sie 2015, o 21:57

Chcę kupić 5 szklanych dzbanków na Alliexpress.

Czy zapłacę CŁO lub VAT za ten przedmiot?
Czy lepiej kupić od razu 5 sztuk i otrzymać dużą gabarytowo przesyłkę, czy pojedynczo lepiej zamawiać?

17 sie 2015, o 22:04

Jak nie są droższe niż 10 dolarów sztuka to nie zapłacisz , pojedynczo przejdą bez problemu duza paka z piecioma już może zostać zatrzymana przez urząd celny ale po zrewidowaniu zawartości niekoniecznie zatrzymana w cle.

17 sie 2015, o 23:08

Mam takie pytanie. Kupiłem telefon w Chinach(geekbuying). Opłaciłem VAT. Telefon sprzedałem koledze i z tym telefonem coś się zaczyna dziać. Jest gwarancja. Czy jak kolega odeśle telefon to mu uwzględnią gwarancję. Nie będzie problemów jak podczas powrotu z gwarancji telefon zostanie zatrzymany przez UC?

21 sie 2015, o 09:26

^ gwarancja jest zwykle 12 miesięcy. Skontaktuj się ze sklepem bezpośrednio lub przez pm na forum. VAT nie nalicza się 2 razy, spokojnie ;)

23 sie 2015, o 00:07

Bez przejścia procedury "uszlachetnienia biernego" przed wysyłką to mu naliczą ;-)

24 sie 2015, o 23:50

Po raz pierwszy będę zamawiał produkt, który może podlegać do opodatkowania, chciałbym więc zapytać się o radę jaki jest obecnie najlepszy sposób na uniknięcie "wpadki". Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to loteria i nigdy nic nie wiadomo.

1. Czy opłaca się naciskać sprzedawcę o zmianę domyślnego sposobu wysyłki (przeważnie SG Post, China Post) na jakiś inny? Wiem, że kiedyś dużo osób chciało NL Post bo jakoś mniej wpadało przesyłek na UC. Czy nadal się to sprawdza?
2. Jeżeli mam 2 możliwości zaadresowania przesyłki, pierwszy do Warszawa, a drugi to miejscowość gdzie paczka będzie przechodziła przez Poznań to zaadresowanie do Warszawy może przynieś jakiś rezultat? Wiem oczywiście, że też jest tam UC, ale może mają gorszą skuteczność działania przez większą ilość paczek niż np. Poznań, gdzie idzie już przesortowana poczta?

Dzięki za podpowiedź,

EDIT:
Jeszcze jedna sprawa, jak wygląda sprawa jeżeli celny zatrzyma przesyłkę, w której dane adresata będą różne od tych na które jest konto bankowe? Jeżeli przelew zrobię ja, a przesyłka będzie nadana na koleżankę z Warszawy?

25 sie 2015, o 00:45

Witam :)
Mam proste pytanie- zamierzam na ali kupić wędkę za 85$. Rozumiem, że od takiej kwoty nie zapłacę cła? Tylko ewentualnie podatek VAT 23%?
Pan Chińczyk pisze na aukcji, że wyśle towar jako prezent lub próbkę i że zaniży jego wartość. I teraz mam dylemat: czy w przypadku zatrzymania paczki przez UC do opodatkowania będę miał jakieś problemy z tytułu zaniżenia wartości przesyłki? Czy od razu napisać do Pana Chińczyka, żeby sobie darował zaniżanie wartości?

dziękuję i pozdrawiam
walec

25 sie 2015, o 08:09

walec90 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie ma znaczenia co będzie napisane na paczce , jaka tam będzie kwota.
Jak paczka wpadnie na cło to i tak będziesz musiał przesłać screna z aukcji oraz screna z przelewu z banku i od tej kwoty zostanie naliczona opłata.

25 sie 2015, o 08:13

booyaka napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie ma sprawdzonych sposobów na uniknięcie cła , więc odpowiedzi na pierwsze i drugie pytanie nie ma sensu udzielać. To jest loteria.
Co do danych adresata nie ma to znaczenia , wielokrotnie to przerabiałem i nigdy nie było problemów.

27 sie 2015, o 09:08

Przeniosłem z tego wątku do nowego tematu posty związane problemami z ubezpieczeniem od VAT. Proszę na ten temat dyskutować tutaj:

ubezpieczenie-od-vat-w-chinskich-sklepach-pytania-i-problemy-t21106.html
Odpowiedz