Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez blue_voyager » 21 maja 2015, o 21:14

Wiesz co, skoro wiesz lepiej, to ja Cię przekonywał nie będę, bujaj się z fakturą, ustalaj sobie jej autentyczność. Nie wiem ile przesyłek odprawiłeś w UC, ja kilkadziesiąt, i z fakturą i bez. Sposób na zrzuty ekranu jest bez problemu akceptowany i mam to gdzieś czy Ty w to wierzysz czy nie.

Tysiące osób w taki sposób rozliczyły VAT a Ty próbujesz to zanegować. Jak będziesz miał pecha i trafisz na VAT to dostaniesz pismo z UC, w którym każą i przysłać to co podane w FAQ. Możesz tak zrobić i mieć święty spokój a możesz bawić się w fakturą. Zobaczysz co wskórasz.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez marcoos1 » 21 maja 2015, o 23:44

baraqss napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Skoro jesteś taki "formalista" to kupuj w Polsce. Dostaniesz polska fakture (bez kombinowania :mrgreen: ) i będzie wszystko w porządku.
A sprawdziłeś może czy taka firma jaka widnieje na fakturze od Chińczyka istnieje w Chinach?
Wszyscy wiedzą, że Chińczyk wpisuje w deklarowaną wartość co mu przyjdzie do głowy, fakture wystawia na dowolna kwote itd i dlatego zrzut ekranu z ceną i płatnością jest bardziej wiarygodny.
Jak spróbujesz zmienić coś na screenie to ciebie będą ścigać a nie Chińczyka.

BTW. Najpierw pytasz o coś na forum. Dostajesz odpowiedź a potem się kłócisz, że odpowiadający nie ma racji. Skoro wiesz lepiej to nie pytaj tylko zrób jak uważasz.
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez skazi » 28 maja 2015, o 09:17

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

W takim razie co z sytuacją gdy kupiłem telefon na allegro od prywatnej osoby, zepsuł mi się wysłałem na gwarancję do chińczyka, a wracając wpadł do UC i chcą naliczyć vat?
skazi
AKTYWNY

Pochwały: 68
Telefon:: Xiaomi Mi5
ROM: Stock

Postprzez mkgga » 28 maja 2015, o 09:24

skazi napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

W takim razie co z sytuacją gdy kupiłem telefon na allegro od prywatnej osoby, zepsuł mi się wysłałem na gwarancję do chińczyka, a wracając wpadł do UC i chcą naliczyć vat?

To go zapłacisz....pamiętaj że vat to obowiązek,jeżeli przejdzie jakaś wartościowa przesyłka bez Vatu ,to Ty według polskiego prawa podatkowego powinieneś zgłosić ten fakt do UC i zapłacić należny podatek,a że celnicy nie wyrabiają z obsługą wszystkich paczek nie zwalnia z płacenia podatku.
mkgga

Pochwały: 17
Telefon:: lg

Postprzez blue_voyager » 28 maja 2015, o 09:27

Poproś tę osobę o odpowiednie dokumenty.
Jeśli ich nie otrzymasz, napisz wyjaśnienie do UC, opisz sytuację, możesz załączyć przykładową aukcję, może jakoś to uznają i na tej podstawie naliczą podaatek. A na przyszłość kupuj sam, mniej kłopotów i taniej.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez skazi » 28 maja 2015, o 09:44

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Kupuję sam, chodziło o czysto hipotetyczną sytuację :)
@mkgga źle mnie zrozumialeś, chodziło mi o sytuację gdy kupię telefon od kogoś kto go kupił, postanowił go sprzedać po czasie jako nowy lub używany, a nie o kupno na allegro przez pośrednika, który mi go zamówi w Chinach.
Ostatnio edytowano 28 maja 2015, o 10:00 przez skazi, łącznie edytowano 1 raz
skazi
AKTYWNY

Pochwały: 68
Telefon:: Xiaomi Mi5
ROM: Stock

Postprzez blue_voyager » 28 maja 2015, o 09:50

Czyli porada, która zupełnie nie była Ci potrzebna. Dzięki za marnowanie czasu.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez lasic94 » 28 maja 2015, o 20:36

Mam takie pytanko. Pierwszy raz mam do czynienia z ocleniem paczki. Sprawa ma się tak, że u jednego sprzedawcy złożyłem 2 osobne zamówienia na te same rzeczy (ograniczenia co do ilości zakupionych sztuk przy darmowej wysyłce na paczkę) i tym samym otrzymałem 2 numery nadania. W jednej paczce teoretycznie miało być 9 sztuk grzebieni po 10$ każda (cena zakupu na alli, na paczce jest podana wartość 9.90$), a w drugiej paczce 2 sztuki tego samego po 10$(prawdopodobnie zadeklarowana wartość również wynosi 9.90$, ale to bez znaczenia chyba).

Otóż fakty są takie, że sprzedawca podzielił to na 2 przesyłki, gdzie w jednej było 7 sztuk (ta dotarła do mnie bez wizyty w urzędzie celnym), oraz analogicznie domniemam, że w drugiej powinny być 4 sztuki tego produktu.

Teraz każą mi przesłać potwierdzenie transakcji. Chińczyk chyba dodatkowo wpisał odwrotnie numery nadania i aktualnie urząd prosi mnie o wyjaśnienie zawartości paczki z konkretnym numerem, gdzie na Alli mam zamówienie zapisane jako 9sztuk zamiast dwóch. Czy jak napiszę do niego o zamianę wprowadzonych numerów to będzie ok?

Wtedy będzie się zgadzał numer przesyłki, ale ilość sztuk już niestety nie (bo zamiast 2 wysłał 4 przecież). Mam przesłać wtedy skana tej transakcji i upierać się, że za towar zapłaciłem 20$ i powinien być wolny od cła, czy wyjaśnić, że sprzedawca przesłał 4 sztuki zamiast dwóch o wartości 40$ i uiścić wysokość cła?

Do tego pytanie na marginesie - jaka jest procentowa wartość cła? Czy trzeba opłacić również podatek? Jeśli tak to w jaki sposób?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wskazówki.
lasic94

Telefon:: Samsung

Postprzez blue_voyager » 28 maja 2015, o 20:44

Nie pytaj o rzeczy, które są wyjaśnione na forum:

faq-dzialu-zakupy-zanim-zadasz-pytanie-przeczytaj-t15077.html
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez marcoos1 » 28 maja 2015, o 21:40

btw. Co to za grzebienie, że kosztują 10$ każdy i po co ci 11 grzebieni?
Sam napisałeś, że wysyłka darmowa, więc nie lepiej kupić 2 sztuki, jak dojdą to kolejne 2 sztuki itd (i nie brać się za kupno na handel, jak się nie ma doświadczenia)
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Re: [zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Postprzez biernus » 29 maja 2015, o 09:21

Witajcie. Mam do Was pytanie. Po kilku pakach bez VAT niestety mój nowy telefonik wpadł na VAT do Zabrza - status z 25.05.2015 - Zatrzmano w cle. 26.05.2015 (wtorek) przyszło pisemko, w którym jak wiecie wyjaśniona jest procedura. Czym prędzej przygotowałem wydruk z aukcji, wydruk z karty kredytowej w mailu załaczyłem wszelkie dane i wysłałem. I nic. Próbowałem się dodzwonić do WER Zabrze na 2 numery podane w piśmie ale po kilkudziesięciu próbach dałem sobie spokój (wiem, że pracują 7-15). Status przesyłki się nie zmienia. Dzisiaj te same dokumenty wysłałem 'analogowo' czyli faxem. Dodzwonić się dalej nie da (podejrzewam, że nie mają nawet podpiętego aparatu pod linię ;D). Nie wiem czy dotarło do nich, czy wszystko jest ok. Boję się, że gdy minie 20dni oni odeślą/zniszczą paczkę.
Czy jedyna rozsądna opcja to pojechać do Zabrza osobiście?!?! (to już by była przesada). Po jakim czasie na chwilę obecną WER Zabrze puszcza dalej paczki? (pytanie do ostatnio zamawiających, których paczuszki trafiły do ovatowania).
Dzieki
biernus

Postprzez blue_voyager » 29 maja 2015, o 09:25

Nie przesadzaj, minęły dopiero 3 dni (niepełne), czasami ludzie czekają grubo ponad tydzień. Po prostu poczekaj spokojnie.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI