Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

18 kwi 2015, o 09:00

Mieszkam w Barlinku, woj. Zachodniopomorskie

18 kwi 2015, o 09:11

Nie wiem pod który WER podlegasz, pewnie pod WER Pruszcz Gdański. Warszawa tylko oznacza przesyłki do zatrzymania, stąd ten status zatrzymano przez urząd celny. Zatrzymanie w cle i naliczenie VATu będzie pewnie w następnym WERze. Choć oczywiście nie na pewno.

20 kwi 2015, o 10:56

Witam,
Wpadło dzisiaj do WER Szczecin

Nazwa zdarzenia Data i czas Jednostka pocztowa
Wysłanie przesyłki 2015-03-31 14:40 SINGAPORE SŘ2
Nadejście przesyłki 2015-04-16 19:36 WER Warszawa
Zatrzymanie przez urząd celny 2015-04-16 23:33 WER Warszawa
Wysłanie przesyłki 2015-04-18 00:37 WER Warszawa
Nadejście przesyłki 2015-04-18 09:46 WER Szczecin

20 kwi 2015, o 10:57

Ok, a jakie jest pytanie?

20 kwi 2015, o 11:05

Żadne, piszę infmoracyjnie, że nie pojechało do Pruszcza Gdańskiego tylko na Szczecin.

Gdzieś na tym forum doczytałem się, że na WER Szczecin już nie naliczają VATu, tylko na WERach podanych w FAQ, ale ile w tym prawdy to pewnie nikt nie wie. Zostaje cierpliwie czekać na rozwój sytuacji.

23 kwi 2015, o 11:06

Pytanie hipotetyczne
Czy paczka jest otwierana przez celników?

Już w moim przypadku za późno bo wat zapłacony. Przyszedł telefon A za xx $ a telefon B za xxx $ został objęty kontrolną celną.
Zostaje poproszony o potwierdzenie zakupu i przelew a podsyłam im dane z telefonu A.
Wiem, że zagrywka godna mistrza intrygi ale lepsze to niż np przerabianie screnów aukcji i przelewu (co nota bene w razie kontroli było by ścigane z urzędu)

23 kwi 2015, o 11:10

Jeśli jesteś oszustem to spróbuj. Jak wpadniesz (tak, niektóre paczki są poddawane rewizji) to stracisz dużo więcej niż mógłbyś zyskać.

23 kwi 2015, o 12:04

to wiadomo z się nie opłaca.

Do tego UC chciał mój pesel. Robią potem jakiś rejestr czy co ?

26 kwi 2015, o 08:31

Są lepsze sposoby na ominięcie Cła ;-) ale to już musisz wcześniej obgadać z Chińczykiem :mrgreen:

28 kwi 2015, o 20:52

Ja z praktyki powiem, że jeśli osoba kombinuje, nie przesyła wiarygodnego przelewu i zamówienia to proszona jest o upoważnienie do odprawy lub o osobiste podjechanie do UC. Czyli do vatu dochodzi prowizja, czasem inne koszta

28 kwi 2015, o 22:20

Dostałem na paczce 2 stemple:

1 jak zawsze " Objęto procedurą dopuszczenia do obrotu"

Oraz 2gi, którego nigdy wcześniej nie miałem:
"urząd celny I w warszawie.Objęto procedurą tranzytu -69" POWINIEN SIĘ BAĆ?
Mam wrażenie, że przesyłka została otwarta.

28 kwi 2015, o 22:24

Jakbyś miał coś płacić to nie dostałbyś wcześniej przesyłki.
Odpowiedz