Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez blue_voyager » 27 paź 2014, o 23:39

Ja Ciebie nie bardzo rozumiem. Jak to co ma zawierać screen aukcji? No właśnie screen aukcji, to co widzisz na ekranie, ważne, żeby kwota była. To samo z płatnością, robisz zrzut ekranu płatności. Co to za filozofia, co Ty chcesz porównywać, jaki wzór?
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez viper111 » 27 paź 2014, o 23:57

No bo widzisz kupiłem kilka rzeczy na AliExpressie. A na wszystkich paczkach mam ten sam przedmiot wpisany (ale zawartośc paczek różna :) ) i teraz zastanawiam się czy jak prześle screen aukcji z przedmiotem który faktycznie kupiłem i potwierdzenie przelewu to czy to będzie ok. Chciałem fizycznie zobaczyć jak inni użytkownicy wysyłali do DHL screeny i potwierdzenia przelewu.
viper111

Telefon:: Goclever
ROM: Insignia 5

Postprzez bergmen » 28 paź 2014, o 08:49

Oni wiedza co jest w paczkach i nie zwracaja uwagi na ich opisy
bergmen
AKTYWNY

Pochwały: 28
Telefon:: mi5S 4/128
ROM: gLOBAL DEV

Postprzez viper111 » 28 paź 2014, o 11:21

No chyba nie do końca. Chcesz powiedziec ze sa jasnowidzami i wiedza czy w paczce jest telefon za 50 USD czy za 750 USD?
viper111

Telefon:: Goclever
ROM: Insignia 5

Postprzez majkel_94 » 28 paź 2014, o 11:42

Mają nóż i dokonują rewizji celnej paczki. A debilami nie są, potrafią odczytać nazwę produktu która ma się zgadzać ze screenem z aukcji ;)

Ale kombinuj, może kilkanaście kafli kary zapobiegnie następnej próbie oszustwa :P
majkel_94
VIP

Pochwały: 19
Telefon:: LeTV

Postprzez hellhammer » 28 paź 2014, o 12:23

viper111 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tak i sa głupi i daja sie nabierac ze kazdy polak ma rodzine w chinach i dostajemy porezenty wszyscy od chinskich rodzin i wszytsko o wartosci 10-20$ oraz mp3 palyer :D?
Celnicy nie sa głupi, znaja pewnie wiecej markowych firm niż TY i niż my razem wzieci, wkoncu to ich praca. Mają też skanery oraz noże którymi mogą otworzyć paczke komisyjnie wrazie w :) takze na 10001% wiedzą co jest w paczce.
hellhammer
VIP

Pochwały: 25
Telefon:: sony

Postprzez bobekzea » 28 paź 2014, o 13:51

To ja mam pytanie.
Co jeżeli wyślę przesyłkę jako prezent na obywatela Chin przebywającego w Polsce? Mam trochę znajomych kitajców więc nie będzie to problemem, a może będzie to bardziej wiarygodne? Czy ktoś próbował albo słyszał co w trawie piszczy w takim temacie?
Dodatkowo, tel. komórkowe są zwolnione z cła, ale jeżeli zadeklarowana wartość będzie mocno zaniżona, otworzą sobie i skumają, że to nie jest warte 40$ a 160$ to naliczają VAT od której kwoty? Na pierwszej stronie tego tematu jest info jakoby od ~29$ była naliczana opłata VAT 23%,
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Skąd te kosmiczne sumy, skoro z 30$ 23% to ~7$ czyli ~22zł? Mogę zapłacić VAT ale co to za jakieś pierdoły za transport prowizja za odprawę itd. To nie jest kradzież przez moje piękne państwo?
bobekzea

Telefon:: Nokia

Postprzez hellhammer » 28 paź 2014, o 14:01

Jest naliczana kwota w wyskosci vat 23% od wartości telefonu po jakiej go kupiłes.
Np tel kosztował Cie 160$
160$ + 23%*160$ (lub złotowek jak kto woli)
+
8zł opłaty pocztowej lub 80zł opłaty dhl :D
Czyli wychodzi 196,8$ + 8zł (80)przelicz sobie ta kwote po kursie i masz kwote jaką zpałacisz :)
A skad wiedzą jaka cena, a stad, że dostajesz papiery ktore wypelniasz przedstawiajac prawdziwą wartośc w tym z pzelewu bankowgo oraz aukcji.
Na niektore produkty masz vat i cło, akurat telefony to tylko vat, akurat telefony to tylko vat :) rzecz wartaosci do 29/30 USD jest zwolniona z opłaty vat.
hellhammer
VIP

Pochwały: 25

Postprzez bobekzea » 28 paź 2014, o 15:01

Można się obawiać jeśli na paczce będzie zmyślona wartość a w rzeczywistości o wiele wyższa?
A ta opcja z prezentem zwalnia całkowicie ze wszystkich opłat? Bo dlaczego Chińczyk ma płacić opłaty jakie jego rodzina poniosła już u niego w kraju?

Czy to jest ta opcja, znowu z postu z pierwszej strony:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
bobekzea

Telefon:: Nokia

Postprzez usuniety » 28 paź 2014, o 15:31

Orientuje się ktoś jak wysyłka z ALI wygląda gdy zamawiam rzeczy do UK ? Łatwiej przez granice przechodzi ? czy gorzej niż zamówienia do PL ?
usuniety

Telefon:: SG
ROM: android

Postprzez slawek763 » 28 paź 2014, o 15:33

Zatrzymanie przesyłki w cle 2014-10-28 WER Zabrze

Rozumiem, że teraz pozostało mi nic innego jak czekać na list od nich i przesłać screeny z wpłaty? :P
Czy jeszcze jakieś niespodzianki prócz tego będą mnie czekać?
slawek763

Postprzez usuniety » 28 paź 2014, o 16:05

slawek763 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zawsze mogą zwolnić z Cła bez opłat. Zostaje czekać co UC zrobi.
usuniety

Telefon:: SG
ROM: android

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI