Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez marx » 10 wrz 2013, o 06:47

piszcie też który UC zatrzymał paczkę np Warszawa, Zabrze itp
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez 3mpty » 10 wrz 2013, o 08:58

Zamówiłem paczkę 2x v967s w połowie zeszłego tyg.
Dostałem dziś SMS od kobity z DHL Katowice, że telefon ze względu na zadeklarowaną wartość będzie podlegał odprawie celnej oraz z prośbą kontaktu email. Po kontakcie otrzymałem wiadomość (pomijam dane osobowe):

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Upierdliwe to. Jakby email im nie mógł wystarczyć. Dostałem załączniki z odpowiednimi dokumentami plus tym co chińczyk dołączył. A dołączył na ten przykład nieproszony dok. stwierdzający wartość jednego v967s na 25$. I tak się zastanawiam co odesłać :P.
3mpty

Postprzez Corv » 10 wrz 2013, o 09:34

Przypuszczam, że i tak będą od Ciebie chcieli jakiegoś dowodu zakupu (przelew, screen aukcji) by potwierdzić faktyczną wartość przedmiotu. Na tych świstkach dołączanych przez chińczyków w ogóle nie polegają.
Corv

Postprzez mbakugan » 10 wrz 2013, o 09:55

A co jeśli np. Chińczyk po dokonaniu zakupu podwyższył by cenę wysyłki jednocześnie zmniejszając wartość produktu? Kontynuując, przedstawiając dowód zakupu do UC będzie jasno napisane że wysyłka tyle i tyle . Np. telefon 100$ i wysyłka 100$. Czy pozwoli to na uniknięcie części podatku VAT? Czy koszt przesyłki tez jest opodatkowany czy tylko wartość przedmiotu?
mbakugan

Telefon:: xperia 10i
ROM: MIUI V5

Postprzez drago68 » 10 wrz 2013, o 10:07

Dokładnie nie wiem, ale do podatku vat lub cła wchodzi suma: zawartość paczki+ przesyłka, czyli cała wartość przesyłki z kosztami wysyłki.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez ernow » 10 wrz 2013, o 10:21

Witam wszystkich!
Dzisiaj dołączyłem do czarnej listy zamawiających telchinę - ZTE v967s na Chinatronic (podobno teraz pechowy sprzedawca ;). Liczę na szczęście, czego i Wam życzę.
ernow

Pochwały: 4

Postprzez Corv » 10 wrz 2013, o 12:31

drago68 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie. Liczą tylko wartość towaru. Nie ma znaczenia ile chińczyk napisze w kosztach wysyłki a ile koszt towaru. Jak napisałem wyżej, oni SAMI to weryfikuja, m.innymi prosząc Cie o dowód zakupu.
Corv

Postprzez mbakugan » 10 wrz 2013, o 14:28

Więc poniekąd mój sposób mógłby się sprawdzić, pod warunkiem że nie przesadzę zbytnio z kosztem tej wysyłki. Może wypowie się ktoś komu został naliczony Vat - od jakiej kwoty. Czyli sumy wysyłki i kosztu towaru czy tylko towaru. Dzięki.
mbakugan

Telefon:: xperia 10i
ROM: MIUI V5

Postprzez LukC » 10 wrz 2013, o 14:42

Oczywiście, że koszty wysyłki nie podlegają opodatkowaniu! Jeśli kupuje się towar z wysyłką gratis to spokojnie można oddzielić kwotę za przesyłkę od ceny towaru (samemu lub w konsultacji ze sprzedawcą). Zrobiłem tak może ze 2 razy (bo inaczej było by przekroczone $60 ) i spokojnie otrzymałem towar bez dodatkowych opłat. 8-)
Obrazek
TELEFON - Xiaomi MIX 3
LukC
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: Mi Mix 3
ROM: MIUI 10

Postprzez spink90 » 10 wrz 2013, o 15:13

spink90

Postprzez ZERO-GRAVITY » 12 wrz 2013, o 14:01

Witam. Mam pytanie, mianowicie chciałbym zakupić z Chin procesor o wartości $ 65.28 oraz iPhona 5 za $ 196. Przesyłka będzie kosztowała $ 35. Może ktoś mnie oświecić, czego mogę się spodziewać po zawarciu takiej transakcji? Czy paczka w ogóle do mnie dojdzie, ile zapłaciłbym podatku itp, itd.
ZERO-GRAVITY

Postprzez arcadioush » 12 wrz 2013, o 16:14

ZERO-GRAVITY napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Buuuaaahhhaahhhaaah, spadłem z krzesła :lol:
Jak Ci celnik otworzy paczkę to za jej otwarcie kupisz sobie trzy takie iPhony. Ale na http://www.apple.com/pl.
arcadioush

Pochwały: 4
Telefon:: xxx

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI