Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez Corv » 10 wrz 2013, o 12:31
Nie. Liczą tylko wartość towaru. Nie ma znaczenia ile chińczyk napisze w kosztach wysyłki a ile koszt towaru. Jak napisałem wyżej, oni SAMI to weryfikuja, m.innymi prosząc Cie o dowód zakupu.
-
Corv
-
przez mbakugan » 10 wrz 2013, o 14:28
Więc poniekąd mój sposób mógłby się sprawdzić, pod warunkiem że nie przesadzę zbytnio z kosztem tej wysyłki. Może wypowie się ktoś komu został naliczony Vat - od jakiej kwoty. Czyli sumy wysyłki i kosztu towaru czy tylko towaru. Dzięki.
-
mbakugan
-
- Telefon:: xperia 10i
- ROM: MIUI V5
przez spink90 » 10 wrz 2013, o 15:13
-

spink90
-
przez ZERO-GRAVITY » 12 wrz 2013, o 14:01
Witam. Mam pytanie, mianowicie chciałbym zakupić z Chin procesor o wartości $ 65.28 oraz iPhona 5 za $ 196. Przesyłka będzie kosztowała $ 35. Może ktoś mnie oświecić, czego mogę się spodziewać po zawarciu takiej transakcji? Czy paczka w ogóle do mnie dojdzie, ile zapłaciłbym podatku itp, itd.
-
ZERO-GRAVITY
-
przez arcadioush » 12 wrz 2013, o 16:14
Buuuaaahhhaahhhaaah, spadłem z krzesła
Jak Ci celnik otworzy paczkę to za jej otwarcie kupisz sobie trzy takie iPhony. Ale na
http://www.apple.com/pl.
-
arcadioush
-
- Pochwały: 4
- Telefon:: xxx
przez widmo82 » 12 wrz 2013, o 20:46
Wlaśnie dziś przeglądając angielski ebay zauważyłem, że bardzo wielu sprzedajacych tak właśnie robi. Po rozmowie z koleżanką, która tam często robi zakupy dowiedziałem się, że kupiła tak towar i celnik naliczyl jek VAT od całej kwoty. Odwołała się, że nie ma możliwości płacenia podatku VAT od usługi transportowej. Załączyła screen aukcji + przelew i dopisała, że takie oferty są nadal aktualne pod adresem
http://www...
Nie zapłaciła. Po paru dniach Poczta Polska dostarczyla jej paczke - ze śladami otwierania i ponownego opakowania przez celników. Jak ktoś się dogadał lub ma pomysl jakimi anglojezycznymi zwrotami się dogadać to będę wdzięczny :)
Sprzedam: Xiaomi Miband 2
-

widmo82
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 24
przez ernow » 13 wrz 2013, o 09:42
Ktoś napisał, że Chinatronic jest pechowy - zatrzymywanie paczek przez UC i naliczanie VAT. Może to jest sklep, który upodobali sobie Polacy i celnicy o tym wiedzą. Więc wiadomo, że w paczce jest telefon i śmiało można tą paczkę zatrzymać i dopisać VAT. Może lepiej kupować od innych dostawców?
-
ernow
-
- Pochwały: 4
przez simarik » 13 wrz 2013, o 09:52
No jest taka możliwość o której piszesz. Ja właśnie czekam na przesyłkę z dwoma od Chinatronic i w zasadzie pogodziłem się z zapłatą Vatu - ale pożyjemy zobaczymy - a nóz miła niespodzianka.
-
simarik
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 2
przez bartazzz » 13 wrz 2013, o 09:53
chyba jest pechowy bo naliczyłem 3 albo 4 zatrzymania w przeciągu powiedzmy 2 tygodni, do tego dochodzą te o których nie wiemy. Kiedyś od niego brałem ale wkurzyłem się jak ściemniał bo mu się na pocztę isc nie chciało, a inni sprzedawcy jak podali nuemr trackingowy to 1-2 był juz tracking. U chinatronic tydzięń. Zawsze ten sam tekst o wzroście rynku chińskiego i niestabilności poczty. G... prawda!
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
-

bartazzz
- VIP
-
- Pochwały: 100
- Telefon:: Redmi
- ROM: MIUI POLSKA
Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI