Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez widmo82 » 12 wrz 2013, o 20:46

mbakugan napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Wlaśnie dziś przeglądając angielski ebay zauważyłem, że bardzo wielu sprzedajacych tak właśnie robi. Po rozmowie z koleżanką, która tam często robi zakupy dowiedziałem się, że kupiła tak towar i celnik naliczyl jek VAT od całej kwoty. Odwołała się, że nie ma możliwości płacenia podatku VAT od usługi transportowej. Załączyła screen aukcji + przelew i dopisała, że takie oferty są nadal aktualne pod adresem http://www...
Nie zapłaciła. Po paru dniach Poczta Polska dostarczyla jej paczke - ze śladami otwierania i ponownego opakowania przez celników. Jak ktoś się dogadał lub ma pomysl jakimi anglojezycznymi zwrotami się dogadać to będę wdzięczny :)
Sprzedam: Xiaomi Miband 2
widmo82
AKTYWNY

Pochwały: 24

Postprzez ernow » 13 wrz 2013, o 09:42

Ktoś napisał, że Chinatronic jest pechowy - zatrzymywanie paczek przez UC i naliczanie VAT. Może to jest sklep, który upodobali sobie Polacy i celnicy o tym wiedzą. Więc wiadomo, że w paczce jest telefon i śmiało można tą paczkę zatrzymać i dopisać VAT. Może lepiej kupować od innych dostawców?
ernow

Pochwały: 4

Postprzez simarik » 13 wrz 2013, o 09:52

No jest taka możliwość o której piszesz. Ja właśnie czekam na przesyłkę z dwoma od Chinatronic i w zasadzie pogodziłem się z zapłatą Vatu - ale pożyjemy zobaczymy - a nóz miła niespodzianka.
simarik
AKTYWNY

Pochwały: 2

Postprzez bartazzz » 13 wrz 2013, o 09:53

chyba jest pechowy bo naliczyłem 3 albo 4 zatrzymania w przeciągu powiedzmy 2 tygodni, do tego dochodzą te o których nie wiemy. Kiedyś od niego brałem ale wkurzyłem się jak ściemniał bo mu się na pocztę isc nie chciało, a inni sprzedawcy jak podali nuemr trackingowy to 1-2 był juz tracking. U chinatronic tydzięń. Zawsze ten sam tekst o wzroście rynku chińskiego i niestabilności poczty. G... prawda!
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez deepblue » 13 wrz 2013, o 10:23

to mój pierwszy post więc witam wszystkich :)
Z Chinatronic mam te same odczucia. Długi czas oczekiwania na wysyłkę i ściemnianie o tym, że poczta się nie wyrabia. Zamówiłem Lenovo A820 i A660 31.08 a dopiero dziś pokazało się info, ze przesyłka została wysłana do Polski. Raczej więcej u nich nie kupię...
deepblue
deepblue

Pochwały: 1

Postprzez bartazzz » 13 wrz 2013, o 10:29

kiedyś mnie wyrolował na a660 miał dobrą cenę i napisał że nie ma i trzeba będzie długo czekać/ Prawda była taka że skoczyły ceny i mu się nie opłacało taniej sprzedać. Spór zaakceptował od razu ale klienta stracił, bo nie dość że nie miałem fona to na zwrot kasy trzeba kilka dni czekać
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez widmo82 » 13 wrz 2013, o 10:35

Jakie są wasze doświadczenia z UC z ostatnich tygodni?
Piszcie na ile paczek zamowionych zostały zatrzymane i obciążone VATem oraz z jakiego miasta jesteście lub który celny zatrzymał.
Czy ktoś probował dogadać sie z Chińczykiem aby zmienił aukcje: telefon 35$ a wysyłka 250$ tak jak robia to na ebay?
Sprzedam: Xiaomi Miband 2
widmo82
AKTYWNY

Pochwały: 24

Postprzez donaspl » 13 wrz 2013, o 10:52

I tak vat płacisz od ceny + wysyłka.
Wzzytskie paczki i tak Ci zatrzymają w warszawie, więc nie ma znaczenia z jakiego jesteś miasta. Mi w ciągu 3tygodni(6 paczek) ani jednej nie zatrzymali. 3x SG POST, 2X HK Post i 1x China Post
donaspl
AKTYWNY

Pochwały: 6

Postprzez simarik » 13 wrz 2013, o 10:55

donaspl - ale pewnie wszystkie paczki nie przychodziły od Cinatronic ? :)
simarik
AKTYWNY

Postprzez Corv » 13 wrz 2013, o 10:56

Nie płacisz VATu od kosztów transportu. Przestańcie pisać bzdury. Jeśli będziesz miał udokumentowane, że wysyłka kosztowała tyle a towar tyle to liczą tylko towar.
Corv

Postprzez donaspl » 13 wrz 2013, o 11:02

Jedna była z tego chinatronic.
A płaciłeś kiedyś vat że takie rzeczy piszesz ? Czy tylko znasz to z opowieści ?
donaspl
AKTYWNY

Pochwały: 6

Postprzez lubiezeberka » 13 wrz 2013, o 11:20

Corv napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ostatnio czytalem swiezy artykul na temat omijania placenia vatu/cla itp. i bylo napisane, ze vat/clo placi sie od calej kwoty, a nie tylko od ceny przedmiotu.

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Potwierdzam, zaplacilem 1 wrzesnia, dopiero 7 wrzesnia dostalem nr przesylki, a pierwsze zdarzenie odnosnie paczki pojawilo sie wczoraj (12 wrzesnia). Oczywiscie taka sama gadka, ze poczta nie nadaza.
lubiezeberka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI