Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez simarik » 3 wrz 2013, o 18:38

Tego właśnie się boje. Nie wiem czy dobrze zrobiłem.Zgodziłem sie na rozdzielenie paczki na dwie przesyłki a płatność i transakcje mam jedną. Więc co jak mi zatrzymają jedną na UC to i tak będę musiał zapłacić od dwóch. Cholerka trochę chyba wtopiłem
simarik
AKTYWNY

Pochwały: 2

Postprzez madax1 » 3 wrz 2013, o 18:46

Będzie co ma być niczym się nie przejmuj. Ja obstawiam że paczki przyjdą w innych dniach i przejdą UC. A tak na marginesie jak ktoś ma pecha to będzie w du... grzebał i sobie palec złamie ;-)
madax1

Postprzez jakow » 3 wrz 2013, o 18:48

nie wtopiłeś, bo jakbyś wysłał jedną i by zatrzymali to i tak byś zapłacił
jedynie zwiększyłeś prawdopodobieństwo oclenia o 50% ;-)
ale za to jaka postawa jak pójdziesz i zgłosisz dwie zamiast jednej do oclenia
i pomyśl, że to wszystko ku chwale ojczyzny :mrgreen:
jakow

Postprzez drago68 » 3 wrz 2013, o 19:14

jakow napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Co miałeś napisane ,jaką nazwę towaru...?
Bo gdy z nimi pisałem to odpisali mi że piszą na deklaracji właśnie $25 i podarunek "telefon" jakby nie mogli napisać... mp3
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez Corv » 3 wrz 2013, o 19:36

MP3 czy MP4 tez juz się coś czuję celnikom przejadły przy tej ilości zamówień z chin. Trzeba chyba zacząć wymyślać coś oryginalnego.
Corv

Postprzez qbaw13 » 3 wrz 2013, o 20:13

Doszły do mnie ostatnio 4 paczki, z czego jedna, ostatnia przeszła przez UC. Dwie paczki z etui, które z resztą jak chce ktoś kupić do Lenovo a820 to mogę sprzedać, kolejna z DWOMA A820 w jednej paczce i ostatnia z lunetą do wiatrówki. Wszystkie w niewielkich odstępach czasowych :D
qbaw13

Postprzez simarik » 3 wrz 2013, o 20:32

qbaw13 czyli miałeś w jednej paczce 2 sztuki lenovo a820 i przeszło bez bólu? Co miałeś napisane na przesyłce i jak awartość - a i u kogo kupiłeś? Zastanawiam się własnie czy nie napisac ponownie do chinatronic żeby jednak wysłali w jednej 2 szt. i wtedy raz kozie śmierć.
simarik
AKTYWNY

Postprzez widmo82 » 4 wrz 2013, o 00:25

jakow napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Taaaa, sam Tusk siedzi i wybiera paczki z taśmy. Może z miejsca napiszcie, że chodzi o mgłe. Po co te komentarze?
Sprzedam: Xiaomi Miband 2
widmo82
AKTYWNY

Pochwały: 24

Postprzez jakow » 4 wrz 2013, o 01:53

widmo82 najpierw poczytaj trochę, następnie pomyśl, a dopiero na samym końcu pisz
np. "Chytry plan Tuska i Rostowskiego podwyżki VAT-u do 25 proc."
http://wgospodarce.pl/opinie/6402-chytr ... do-25-proc
Wyższy VAT miał obowiązywać do końca roku. Ale Rostowski go nie obniży
http://gospodarka.dziennik.pl/artykuly/ ... iomie.html
Przyjęty w ubiegłym roku budżet na rok 2013 okazał się całkowicie nierealny. Między styczniem a lipcem odnotowano bowiem wyraźny spadek dochodów z VAT (-7,3 proc. rok do roku)
http://www.podatki.biz/sn_autoryzacja/l ... kulu=21871
http://www.uwazamrze.pl/artykul/990643.html
Padająca gospodarka, biurokratyczne pijawki i masowe oszustwa rozsadzają budżet. W 2012 r. wpływy z VAT mogły wynieść zaledwie 92 proc. (!) kwoty przewidzianej w budżecie państwa (plan na cały rok: 132 mld zł, wykonanie do listopada: 111 mld zł). W myśl stalinowskiej doktryny zaostrzania się walki klasowej w miarę budowy socjalizmu kolejne grupy Polaków czeka los kułaków. Fiskus zamierza przykładnie ścigać pracujących młodych ludzi za otrzymywanie napiwków, mimo że niskie darowizny są ustawowo zwolnione od podatku. Dochody wynoszące jakieś tysiąc złotych miesięcznie (kelnerki) są przecież typowo kułackie. Młodzi mają również przechlapane za aktywność np. na Allegro i innych internetowych serwisach ogłoszeniowych. W 2012 r. fiskus kupował oprogramowanie do szpiegowania handlujących internautów. Kułakami są także drobni przedsiębiorcy, którzy osiągają ponad 1,7 tys. zł przychodu miesięcznie – na początek zostaną zakuci w kasy fiskalne (roczny limit od 2013 r. obniżono do 20 tys. zł). Każdy, kto ma konto bankowe, jest podejrzany. Przygotowana nowelizacja ordynacji podatkowej ma dać organom podatkowym dostęp do szczegółowych danych o wpływach i obciążeniach rachunków, włącznie z danymi o nadawcach i odbiorcach oraz tytułach przelewów. Jeżeli fiskus uzna, że jakaś transakcja nie ma jego zdaniem uzasadnienia biznesowego, a daje korzyść podatkową, to łup domiarem.
jakow

Postprzez qbaw13 » 4 wrz 2013, o 09:17

Wszystkie przeszły bez bólu, z tym, że ostatnią paczkę sprawdzało UC, ale dopuścili do obrotu. Niestety nie sprawdzałem co było napisane na paczce, w której były dwa telefony. Wysyłka od chinatronic pocztą SG.
qbaw13

Postprzez raragnar » 4 wrz 2013, o 09:31

U mnie na obydwóch była pieczątka że dopuszczono do obrotu.
Co do wysyłania x sztuk w jednej paczce to czysta naiwność wierzyć że jest jakaś reguła. Muszą wyrywkowo sprawdzać bo by się nie wyrobili a jak by była reguła że 2 sztuki mogą być a 3 nie to każdy by wysyłał po 2 sztuki itd.
raragnar
AKTYWNY

Pochwały: 9

Postprzez jakow » 4 wrz 2013, o 15:22

Mako2
"Witam.
Obserwowałem wasze forum i zamówiłem i chinatronic telefon ZTE v967s. Zatrzymał go UC po wysłaniu dokumentów transakcji zadzwoniłem i szok. Powiedzieli że muszą wysłać zapytanie do UKE bo na telefonie nie ma znaku CE. Spotkaliście się z czymś takim?"
ledzenie-przesy-ek-status-przesy-ki-t2250-990.html

kolejny telefon od chinatronic zatrzymany przez UC
jakow

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI