Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez widmo82 » 30 sie 2013, o 12:13

OK. To może wariant na wujka z Chin? Poszperać gdzieś za takim znajomym, niech napisze potwierdzenie, że to on kupił dla siostrzeńca z europy taki telefonik jako gift i wysłał bezpośrednio od sprzedawcy do europy?:)
Sprzedam: Xiaomi Miband 2
widmo82
AKTYWNY

Pochwały: 24

Postprzez Grech » 30 sie 2013, o 12:45

A załóżmy taką sytuację. Ktoś kupuje telefon, UC nalicza VAT. Telefon się psuje zostaje odesłany do Chin, tam wymieniony na nowy. Wraca do Polski i znowu UC chce naliczyć VAT? Pech do kwadratu? :-D
Grech
AKTYWNY

Pochwały: 10

Postprzez widmo82 » 30 sie 2013, o 15:33

Przedstawiasz papier, że towar wysyłaleś "X' dni temu i teraz wrócił z uznanej gwarancji.
widmo82
AKTYWNY

Postprzez Grech » 30 sie 2013, o 16:04

W ten sposób wystarczyłoby wysłać jeden telefon do Chin i wszystkie następne które będą przychodziły podciągać pod ten wysłany na naprawę :) Właściwie to można by wysłać nawet puste pudełko byle mieć papier z nadania :)
Grech
AKTYWNY

Postprzez xpictianoc » 30 sie 2013, o 20:48

moim zdaniem skoro jest gift to gift, mam nadzieję że mnie ta wątpliwa przyjemność z UC ominie ale zawsze mozna powiedzieć że grało się udział w konkursie na ali i wygrało się prezent :) Teraz masa jest tych loteri, sms-konkursów więc było tekst o wygranym telefonie może przejść. W razie czego zrobić sobie lipny adres mailowy i wysłać sobie maila z gratulacjami :D
xpictianoc

Postprzez raragnar » 30 sie 2013, o 21:16

Wszystko rozbija się o to czy chcesz być uczciwy czy nie. W razie zatrzymania na cle możesz wysłać dowód zakupu, zapłacić vat i mieć spokój. Możesz też kombinować co pewnie zazwyczaj przejdzie, ale jest ryzyko że trafisz na czepialskiego/upartego celnika a wtedy jak zacznie drążyć temat to się okaże że twoje kłamstwo ma krótkie nogi i można mieć z tego powodu problemy. Możecie sobie gdybać itd, ale takie są fakty i "deal with it" ;p
raragnar
AKTYWNY

Pochwały: 9

Postprzez xpictianoc » 30 sie 2013, o 21:20

ja chce się być uczciwym to się prosi o nadanie paczki nie jako gitf z obniżona wartością ale normalnie plus dowód zakupu. Zakupy u Chińczyka mają tylko wtedy sens kiedy zostaje w kieszeni te 23%. A propos, moze ktoś wie, czy jesli bym chciał kupić na firmę telefon legalnie z zapłaconym watem, mogę go sobie później odliczyć?
xpictianoc

Postprzez Grech » 31 sie 2013, o 07:18

Popytaj pośredników na Allegro. Oni sprawy podatków mają dobrze przerobione.
Grech
AKTYWNY

Postprzez astra00 » 1 wrz 2013, o 18:50

Chciałam kupić w Chinach pokrowce na telefon. Nie mam kompletnie pojęcia jak to jest z tym cłem. Podobno do 45 euro nie płaci się cła. Skąd osoby które to ogarniają wiedzą że towar kosztował np do. 45 euro i jak w paczce będzie np. 50 szt pokrowców na telefon to się nie przyczepią. Nigdy nic nie zamawiałam z zagranicy i nie mam pojęcia jak wygląda wysyłka. Proszę o jakieś info. dzięki
astra00

Postprzez widmo82 » 2 wrz 2013, o 21:47

Grech napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Wg Ciebie mam płacić podatek za coś za co już zapłaciłem tylko, że wróciło z naprawy? Nawet jeśli nie zapłaciłem, to co? Telefon przyleciał ze znajomym od którego otrzymałem telefon. (wtedy zalecane jest szybkie odszukanie takiego znajomego ehehe)
Wg. mnie wysyłając otrzymuję jakiś numer sprawy, mam historie wiadomości e-mail. Adresy nadawcy i odbiorcy wyglądają na prawdziwe, na jakiej podstawie celnik miałby zakwestionować zaistniałą sytuacje? Co innego jesli w swojej bazie mają już moje dane, że kiedyś przetrzepali paczkę adresowaną do mnie i był tam już taki właśnie telefon od którego nie opłacilem podatku. Wtedy sprawa się komplikuje i zapewne zakwestionuja paczkę bez potwierdzenia emailem z serwisu z Azjii, że tym razem telefon który otrzymałem jest na podstawie gwarancji wymieniony.

Wg. mnie najlepiej to właśnie mieć kogoś co tam w Azji sobie mieszka i niech on kupuje na siebie i wysyła do PL z życzeniami wciśniętymi do pudełka z telefonem :) Z okazji pierwszego poniedziałku tygodnia, z okazji zdania kolejnego egzaminu, z okazji imienin... :)
widmo82
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI