Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

3 wrz 2013, o 09:23

Panowie - właśnie jestem po pierwszym zakupie 2 telefonów - dla siebie i żony. Kupiłem dwa identyczne telefony na jednej aukcji. Mam do Was bardziej doświadczonych kupujących pytanie. Czy pisać do sprzedawcy (Chinatronic) żeby wysłał telefony w dwóch osobnych paczkach, czy może to iść w jednej lub czy pisać w sprawie zmiany adresu do wysyłki dla jednego z dwóch telefonów (np. do znajomego). Oczywiście chodzi o to żeby ominąć płatność VAT.

Pozdrawiam

3 wrz 2013, o 14:49

Wg mnie dwa telefony w jednej paczce podnoszą szanse na UC.

3 wrz 2013, o 14:56

lepiej wyślij na rożne adresy, tym bardziej że chinatronic Ci ceny za wrzucenie do 1 paczki nie obniży

3 wrz 2013, o 15:12

Jestem po rozmowie z Chinatronic! Odpisali mi, że nie ma szans na wysyłkę pod dwa różne adresy - jak to oni napisali ze względów bezpieczeństwa, itd... . Mogę wysłać tylko na jeden adres. Dziwne! Zaproponowali mi jedynie przesyłkę telefonów na mój adres w dwóch osobnych paczkach. Jedną paczkę za pomocą SG post, a drugą za pomocą SW post. Na co wstępnie przystałem. Jak to widzicie?

Ewentualnie mam możliwość jeszcze anulowania zamówienia. Tylko czy ktoś wie ile prowizji pożera bank za przewalutowanie?

3 wrz 2013, o 15:16

I tak docelowo trafią w jedno miejsce, czyli na lotnisko. Więc równie dobrze możesz wysłać jedną pocztą. Co do prowizji to jest to zwykłe ok 3% kwoty przewalutowania. Nie Ci wyślą na ten sam adres ale np na dwie różne osoby.

3 wrz 2013, o 15:22

Być może trafią na lotnisko ale w różnym czasie - więc wtedy pewnie szansa by była żeby obeszło się bez problemu.

3 wrz 2013, o 15:27

w Miarę bezpieczna rozpiętość czasowa to 5-7 dni między przesyłkami. Wysyłka na różne nazwiska zwiększa szansę "miękkiej" wysyłki.

3 wrz 2013, o 15:29

Cholerka pod moim adresem mieszkają wszyscy z takim samym nazwiskiem :/ - więc tylko imię by się mogło zmienić - to ewentualnie pomoże? Czy prosić o ewentualną tygodniową zwłokę w przesyłce drugiej paczki.
Czy może jednak anulować zamówienie i po zwrocie kasy próbować raz jeszcze?

3 wrz 2013, o 16:54

Ja na twoim miejscu bym się nie obawiał, szansa że wezmą Ci przesyłke na cło jest bardzo nikła. A jak wyślą w 2 osobnych paczkach to prawdopodobnie jedna z paczek przyjdzie później.

3 wrz 2013, o 17:59

moja druga przesyłka od Chinatronic w odstępie miesiąca została zatrzymana do oclenia, także reguły nie ma
teraz podobno dowalają VAT coraz częściej
i nic nie pomaga wartość przesyłki 25$ jako Gift
trzeba przecież dziurę budżetową zapchać jakoś, pewnie jest przykaz, żeby jak najwięcej uwalić paczek
Odpowiedz