Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

13 wrz 2013, o 12:28

Po co to gdybać? :D samolot może się rozbić, na kurira mogą napaść, a z tym wprowadzeniem w błąd celnika to przesadzasz, tak samo mogę powiedzieć deklarując wartość telefonu na 25$ to też oszustwo

13 wrz 2013, o 12:30

Nie. To nadawca wprowadza w bład. Gdyby napisał na pudełku, że to bomba to też ponosilbyś Ty odpowiedzialność za wprowadzenie zamieszania?

13 wrz 2013, o 13:04

No dobra troche sie pomylilem, w arcie jest mowa tylko o cle [hide]Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj![/hide]

13 wrz 2013, o 14:54

widmo82 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

To nadawca wysyłą telefon i on podaje adres i nazwe firmy :D czemu mam czuć sie odpowiedzialny za adres wysyłki :D
wysłanie telefonu z innego adresu lub bez dodania nawy firmy nazywasz większym wykroczeniem niż wysłanie telefonu z zaniżona wartością 25$ ? :D
nie widzę nic złego w tym ze koles wyśle telefon bez nazwy chinatronic, bardziej czuje ból "oszustwa" przy deklaracji wartosci :D

Troche bezpodstawne są twoje wnioski :D

//mówisz ze w razie kontroli i po przesłąniu im dowodu adres sie nie bedzie zgadzał i będzie problem? to mój adres ma sie zgadzać, paczka nie musi byc wysłana z adresu gdzie znajduje sie ta firma, adres dostarczenia na paczce i na dowodzie zakupu ma byc taki sam a adres nadawcy jest nie ważny

13 wrz 2013, o 15:52

Paczki są zatrzymywane proporcjonalnie i przypadkowo, nikt nie szuka na paczce nadawcy aby ją oclić. BZDURA
popularny sprzedawca to i zatrzymań więcej.

13 wrz 2013, o 15:58

marxxx napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Możliwe że maja cynk, że z tego adresu są wysyłane telefony :D zreszta to sa tylko nic nie warte przypuszczenie
człowiek człowiekowi wilkiem, znajac tego chinczyka z chinatronic to wysle paczke normalnie jego to nie obchodzi czy zatrzyma uc czy nie :mrgreen:

13 wrz 2013, o 17:06

mateusz nie czytasz ze zrozumieniem. odbiorca nie moze odpowiadać za to co jest napisane na paczce ani za opisanie jej jako "gift" ani za zaniżenie wartości poprzez zadeklarowanie wartości i nie rozdzielam co jest gorsze bo to nie ma najmniejszego sensu.

Podzielam zdanie marxxa. Gadanie, że paczki chinatronic są na 100% zatrzymywane jest bzdurą. Paczek jest taka ilość, że nawet jak lecą przez rentgen to nie ma czasu jeszcze się przyglądać kto jest nadawcą. Często to komputer informuje, że w paczce jest określona zawartość a człowiek tylko nadzoruje i czasem pomoże coś wyrwać z taśmy. Popatrzcie na aukcji chinatronic ile jest tam naszych flag. To normalne, że częsciej sie slyszy o zatrzymaniach przez UC.

15 wrz 2013, o 18:34

Napisałem do kilku sklepów z bdb współczynnikiem feedback i każdy odpisał, że jak będzie problem w celnym to on może przysłać potwierdzenie zapłaty z podziałem na koszt przesyłki i osobno cenę towaru wg naszych oczekiwań. np 200$wysyłka +40$ towar.

15 wrz 2013, o 23:12

a co w przypadku jak przedmiot dotrze zepsuty i będziesz chciał zwrotu kasy ?
dostaniesz 200$ mniej i co wtedy ? ; )

16 wrz 2013, o 09:45

3mpty napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Upierdliwe to. Jakby email im nie mógł wystarczyć. Dostałem załączniki z odpowiednimi dokumentami plus tym co chińczyk dołączył. A dołączył na ten przykład nieproszony dok. stwierdzający wartość jednego v967s na 25$. I tak się zastanawiam co odesłać :P.

Paczka w czwartek była już dostarczona, wszystko OK. Co do tematu - DHL załatwił kwestie opłat - łącznie 147zł z czego dokładnie połowa to opłata za działania DHL. Nie mam pojęcia na jakiej podstawie wyliczyli wartość.
Odpowiedz