Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez widmo82 » 30 sie 2013, o 09:13

Myślał ktoś o zaniżeniu wartości przedmiotu przy pomocy ...painta?:) Jeszcze nie kupowałem na ali, nie wiem dokładnie jak moze wygladać screen, który wysyłacie do UC, ale chyba problemu większego nie byłoby:) Może ktoś podać przykładowy screen jaki trzeba wysyłać?
Sprzedam: Xiaomi Miband 2
widmo82
AKTYWNY

Pochwały: 24

Postprzez carlos_69 » 30 sie 2013, o 10:33

widmo82 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Za fałszerstwo jest kilka lat. Zastanów się czy warto.
carlos_69

Pochwały: 1

Postprzez raragnar » 30 sie 2013, o 10:44

To samo miałem pisać. Nawet kupując coś za 300$, 23%vat to około 250zł więc chyba lepiej zapłacić niż narobić sobie problemów.
raragnar
AKTYWNY

Pochwały: 9

Postprzez LukC » 30 sie 2013, o 10:49

jacozz napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jak kwota była zadeklarowana, było opisane jako gift, a list od prywatnej osoby trzeba było podejść do sprawy tak że dowodu zakupu nie ma (no skąd masz mieć dowód zakupu czegoś co dostałeś a nie kupiłeś). Był to prezent i tyle. Wartość została zadeklarowana i tyle. Miałem tak raz z zegarkami i przeszło bez opłat. ;-)
Obrazek
TELEFON - Xiaomi MIX 3
LukC
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: Mi Mix 3
ROM: MIUI 10

Postprzez widmo82 » 30 sie 2013, o 12:13

OK. To może wariant na wujka z Chin? Poszperać gdzieś za takim znajomym, niech napisze potwierdzenie, że to on kupił dla siostrzeńca z europy taki telefonik jako gift i wysłał bezpośrednio od sprzedawcy do europy?:)
widmo82
AKTYWNY

Postprzez Grech » 30 sie 2013, o 12:45

A załóżmy taką sytuację. Ktoś kupuje telefon, UC nalicza VAT. Telefon się psuje zostaje odesłany do Chin, tam wymieniony na nowy. Wraca do Polski i znowu UC chce naliczyć VAT? Pech do kwadratu? :-D
Grech
AKTYWNY

Postprzez widmo82 » 30 sie 2013, o 15:33

Przedstawiasz papier, że towar wysyłaleś "X' dni temu i teraz wrócił z uznanej gwarancji.
widmo82
AKTYWNY

Postprzez Grech » 30 sie 2013, o 16:04

W ten sposób wystarczyłoby wysłać jeden telefon do Chin i wszystkie następne które będą przychodziły podciągać pod ten wysłany na naprawę :) Właściwie to można by wysłać nawet puste pudełko byle mieć papier z nadania :)
Grech
AKTYWNY

Postprzez xpictianoc » 30 sie 2013, o 20:48

moim zdaniem skoro jest gift to gift, mam nadzieję że mnie ta wątpliwa przyjemność z UC ominie ale zawsze mozna powiedzieć że grało się udział w konkursie na ali i wygrało się prezent :) Teraz masa jest tych loteri, sms-konkursów więc było tekst o wygranym telefonie może przejść. W razie czego zrobić sobie lipny adres mailowy i wysłać sobie maila z gratulacjami :D
xpictianoc

Postprzez raragnar » 30 sie 2013, o 21:16

Wszystko rozbija się o to czy chcesz być uczciwy czy nie. W razie zatrzymania na cle możesz wysłać dowód zakupu, zapłacić vat i mieć spokój. Możesz też kombinować co pewnie zazwyczaj przejdzie, ale jest ryzyko że trafisz na czepialskiego/upartego celnika a wtedy jak zacznie drążyć temat to się okaże że twoje kłamstwo ma krótkie nogi i można mieć z tego powodu problemy. Możecie sobie gdybać itd, ale takie są fakty i "deal with it" ;p
raragnar
AKTYWNY

Pochwały: 9

Postprzez xpictianoc » 30 sie 2013, o 21:20

ja chce się być uczciwym to się prosi o nadanie paczki nie jako gitf z obniżona wartością ale normalnie plus dowód zakupu. Zakupy u Chińczyka mają tylko wtedy sens kiedy zostaje w kieszeni te 23%. A propos, moze ktoś wie, czy jesli bym chciał kupić na firmę telefon legalnie z zapłaconym watem, mogę go sobie później odliczyć?
xpictianoc

Postprzez Grech » 31 sie 2013, o 07:18

Popytaj pośredników na Allegro. Oni sprawy podatków mają dobrze przerobione.
Grech
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI