przez jacozz » 28 sie 2013, o 09:56
Ok. Opisuje i objaśniam moją sytuację bo pomimo zatrzymania przez celny niektórym się udaje (mnie nie :). Jak wiecie chinole rzadko dołączają dowód zakupu do przesyłki, taki właśnie był u mnie problem. Dostałem polecony z zawiadomieniem, że brak jest dowodu zakupu w przesyłce, jest tam informacja, ze brakujące dokumenty można dostarczyć osobiście, listem bądź mailem, wybrałem ostatnią opcję. Dowodem zakupu może być potwierdzenie zakupu internetowego i tak było w moim przepadku, screena z potwierdzenia zakupu trzeba w PDF przekonwertować (bo w PDF celny wymaga), dołączyć skan dowodu osobistego lub podać swoje dane ( imię i nazwisko, adres, pesel, seria i nr dowodu). Po dwóch dniach od wysłania im tego, status przesyłki zmienił się na odprawione. Pani listonoszka przyniosła paczkę z kwitkiem do zapłaty 104,19 PLN (naliczają VAT od ceny w przesłanym dowodzie zakupu, a z cła zwolniony). I tak o stówę przepłaciłem swojego pierwszego chińczyka, jak pech to pech :( Aha w tym poleconym co przysyłają jest wszystko opisane co i jak zrobić, numery telefonów też są aby w razie co dopytać.