Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez macieklm » 27 sie 2013, o 20:47

Zatrzymanie przez urząd celny 2013-08-27 15:42 WER Warszawa

To już kaplica? Czy jeszcze sa jakies nadzieje, ze puszcza bez dopłaty?
Pamietam, ze pierwsza przesyłkę miałem na cle, była otwierana i nic nie zostalo naliczone. Moze jest jeszcze nadzieja? :)

W razie czego co sobie przygotowac?
macieklm

Pochwały: 2

Postprzez jacozz » 27 sie 2013, o 21:12

jak się przyczepią, że nie ma dowodu zakupu, to takowy dowód i swoje dane, jak zatrzymają to dostaniesz polecony
jacozz

Pochwały: 1

Postprzez macieklm » 27 sie 2013, o 21:15

Wystarczy screen z podsumowania transakcji na ali?
macieklm

Postprzez jacozz » 27 sie 2013, o 22:20

tak, ja taki wysłałem i przeszło, to przecież dowód zawarcia transakcji przez internet
jacozz

Postprzez luc4s » 27 sie 2013, o 23:58

jacozz napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeżeli możesz, to napisz kilka słów, jak to się odbywa.
luc4s

Postprzez jacozz » 28 sie 2013, o 09:56

Ok. Opisuje i objaśniam moją sytuację bo pomimo zatrzymania przez celny niektórym się udaje (mnie nie :). Jak wiecie chinole rzadko dołączają dowód zakupu do przesyłki, taki właśnie był u mnie problem. Dostałem polecony z zawiadomieniem, że brak jest dowodu zakupu w przesyłce, jest tam informacja, ze brakujące dokumenty można dostarczyć osobiście, listem bądź mailem, wybrałem ostatnią opcję. Dowodem zakupu może być potwierdzenie zakupu internetowego i tak było w moim przepadku, screena z potwierdzenia zakupu trzeba w PDF przekonwertować (bo w PDF celny wymaga), dołączyć skan dowodu osobistego lub podać swoje dane ( imię i nazwisko, adres, pesel, seria i nr dowodu). Po dwóch dniach od wysłania im tego, status przesyłki zmienił się na odprawione. Pani listonoszka przyniosła paczkę z kwitkiem do zapłaty 104,19 PLN (naliczają VAT od ceny w przesłanym dowodzie zakupu, a z cła zwolniony). I tak o stówę przepłaciłem swojego pierwszego chińczyka, jak pech to pech :( Aha w tym poleconym co przysyłają jest wszystko opisane co i jak zrobić, numery telefonów też są aby w razie co dopytać.
jacozz

Postprzez bartazzz » 28 sie 2013, o 10:29

a przesyłka była prawidłowo opisana jako gift?
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez jacozz » 28 sie 2013, o 10:59

jacozz napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

jak widać i czytać :-P
jacozz

Postprzez Cajtung » 28 sie 2013, o 23:30

A może warto było trochę zaniżyć cenę zakupu...
Cajtung

Postprzez raragnar » 29 sie 2013, o 02:51

Tak... Tylko że jak sam podasz zaniżoną cenę świadomie to jest przestępstwo i jak się czepią, już lepiej zapłacić te parę złotych więcej i mieć spokój.
raragnar
AKTYWNY

Pochwały: 9

Postprzez LukC » 29 sie 2013, o 17:27

Jak w środku nie było dowodu zakupu, a zadeklarowana wartość była niższa niż 45 Euro, celnicy Vat naliczyli chyba wyłącznie z własnego widzimisię bo podstaw ku temu brak!
Obrazek
TELEFON - Xiaomi MIX 3
LukC
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: Mi Mix 3
ROM: MIUI 10

Postprzez jacozz » 29 sie 2013, o 21:57

Panowie czytajcie ze zrozumieniem, przecież napisałem że dostałem polecony z zawiadomieniem że brak jest dowodu zakupu i mam go dostarczyć, więc im przesłałem i według ceny zakupu telefonu zawartej w tym potwierdzeniu zakupu przez internet naliczono VAT
jacozz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI