Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
15 maja 2014, o 21:26
To jeszcze o niczym nie świadczy. Sprawdź dokładnie zanim zamkniesz transakcję.
Wysłane z mojego Onda V975m przy użyciu Tapatalka
15 maja 2014, o 21:33
Jest to dokładnie takie urządzenie (od tego właśnie sprzedawcy)
http://www.aliexpress.com/item/Romoss-S ... 14539.htmlNa forum była już poruszana kwestia dokładnie tego samego modelu (w cenie różniącej się chyba o dwa dolary). Poza tym 1400 opinii pod produktem i feedback pozytywny na poziomie 99,3%. Dane sprzedawcy zgadzają się z danymi firmy producenta. Dla pewności wyślę e-mail do producenta z zapytaniem o oryginalność danej partii.
Poza tym są jeszcze "disputy" ;)
15 maja 2014, o 21:41
Nie wiem czemu pomyślałem o powerbanku Xiaomi. W takim razie jest ok. Sorki za offtop.
Wysłane z mojego Onda V975m przy użyciu Tapatalka
16 maja 2014, o 14:27
A na inne towary niż elektronika też obowiązuje próg 22 euro, do którego towary są zwolnione z cła i VATu?
16 maja 2014, o 14:33
Pisane już na forum setki razy. Poczytaj sobie:
Głównie jak paczka wpadnie do UC, to też zależy od interpretacji celnika odprawiającego paczkę.
- Kod:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
16 maja 2014, o 16:10
To jest próg dla zwolnienia z VAT, a nie cła. Po drugie, zwolnienie z VAT nie ma zastosowania przy zamówieniu przez Internet. Aby zastosować zwolnienie z VAT muszą być spełnione pewne warunki określone w Ustawie o podatku od towarów i usług.
Wysłane z mojego ZTE V975 przy użyciu Tapatalka
16 maja 2014, o 17:55
wlasnie sie o tym przekonalem, moja paczka wpadla na jakiegos pojeba
zamowilem smigla do modelu latajacego - (czyli pare gramow !! wlokna weglowego) za ok 25$ plus pare prostych kabelkow elektrycznych do DIY -
calosc warta 30$ (to jest jakies 60-70 z?)
naliczono mi podatek w kwocie 50 zl (wraz z oplatami wkur...jacymi) - do tej pory krew mnie zalewa
(wymiana zdan z dupasem w pseudo urzedzie to jak rozmowa ze sciana - wiec stopuje aby sie nie wnerwiac wiecej, szkoda zdrowia)
nie jedno 50 zl stracilem, ale tego podatku nie zaplace - niech robia co chca (mam tylko nadzieje ze nie nasla mi komornika)
a pisze tylko dlatego by potwierdzic to co napisales, wszystko zalezy od zdrowia psychicznego urzednika
16 maja 2014, o 18:04
Paczkę dostałeś a należności nie zapłaciłeś..???
17 maja 2014, o 12:33
WER Zabrze zatrzymał mi w cle ... osłonki przeciwsłoneczne na obiektywy. Poziom absurdu w tym kraju przekracza wszelkie normy. Mój błąd, że zamówiłem 3 w jednej paczce, zamiast osobno i razem wyszło 75$. Co teraz VAT + jakieś koszty dodatkowe? Potem się ten VAT płaci na poczcie przy odbiorze, czy trzeba im na konto?
17 maja 2014, o 12:40
A dlaczego absurd? Przecież progi są znane i jak nie chciało się zamówić na 3 razy to teraz VAT + kilka zł za obsługę.
Wysłane z mojego ZP980+ przy użyciu Tapatalka
17 maja 2014, o 12:47
Po wysłaniu papierków celnik odprawiający paczkę może a nie musi naliczyć cło, vat. Dowiesz się dopiero przy odbiorze.
Opłaty płaci się przy odbiorze paczki u doręczyciela.
17 maja 2014, o 13:14
Z cła będzie zwolnienie o ile jest na urządzenia optyczne.
Wysłane z mojego ZTE V975 przy użyciu Tapatalka