Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
25 maja 2014, o 09:46
Nikt tu nie jest jasnowidzem :) Poczekaj cierpliwie, albo skontakuj się z FedEx.
27 maja 2014, o 02:06
Czy można w odpowiedzi na pismo z UC o zawartość napisać odpowiedz ze to używany tel przesłany przez kolegę z Chin? W jaki sposób sposób to zweryfikuja?
A z tego co mi wiadomo paczki z 4px nie mają adresu nadawcy tylko adres ich firmy przesylkowej.
Wysłane z Xiaomi RedRice przez Tapatalk.
27 maja 2014, o 12:59
Orientuje się ktoś, czy chińczyk przebywający tymczasowo w Polsce zamawiając sobie na aliexpress lub w chińskim sklepie internetowym telefon na własny użytek też będzie objęty vatem?
27 maja 2014, o 13:18
@up
pewnie zapłaci... co innego, gdyby przywiózł, używał i wywiózł :)
27 maja 2014, o 17:04
jeżeli zatrzymali mi przesylke w urzedzie celnym i mam status na pcozcie polskiej:
Zatrzymanie przesyłki w cle 2014-05-27 12:23 WER Zabrze
to moge jakos przyspieszyc procedure zeby zaplacic ten cholerny vat ? czy musze czekac az oni mi przysla list i wtedy im dac dokumenty czy sam moge zadzwonic i zalatwic to w 1 dzien?
a i jeszcze jak to jest z tym Vatem ? nalicza mi 23% od kwoty za ktora faktycznie zaplacilem + jakies oplaty ?
27 maja 2014, o 17:44
Tak naliczą 23% od kwoty którą przedstawisz plus kilka złoty za list, mniej jak 10. Możesz spróbować zadzwonić i zapytać o numer magazynowy ( po nim identyfikują paczkę na magazynie i trzeba podać w treści maila) i maila na jaki masz wysłać te dokumenty. Z reguły całą procedura trwa około tygodnia wiec nie ma szans na załatwienie w jeden dzień. No chyba że osobiście odbierzesz. Polecam czytać forum bo juz wszystko było kilku krotnie opisywane.
27 maja 2014, o 17:46
A dlaczego nie ? Wprowadza towar na europejski obszar celny więc zapłaci jak wszyscy inni.
27 maja 2014, o 18:03
Możesz sprobowac im wyslac wszystko zanim przyjdzie list. Ja tak zrobilem i sie udalo, nawet nie znalem nr ksiegi magazynowej.
27 maja 2014, o 18:35
Na ten drugi:
- Kod:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
27 maja 2014, o 21:20
A dlaczego nie ? Wprowadza towar na europejski obszar celny więc zapłaci jak wszyscy inni.
Tak myślałem. Chociaż łudziłem się, że jakoś ominę vat zamawiając na adres znajomego Chińczyka. Szkoda, że tak rzadko jeździ do domu - inaczej przywiózłby w kieszeni.
Aczkolwiek podejrzewam, że Chińczyk łatwiej mógłby się wytłumaczyć z "gifta".
29 maja 2014, o 11:23
Wczoraj dostałem list z celnego z Poznania o tym, że muszę dostarczyć odpowiednie dokumenty... Wysłałem maila ze screenami i danymi. Teraz ile będę czekał ? Dostanę jakąś informację na maila? Czy mam czekać i patrzeć tylko na nr listu przewozowego czy już poszło czy nie?