Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez Reden » 24 maja 2014, o 14:34

Lipa tylko, jesli na paczce bedzie firma, a nie prywatna osoba wpisana. Moga zazadac wykazu przelewow, czy cos w tym stylu ? Jesli tak, to bylbym ugotowany w takim ukladzie. Ale dal bezpieczenstwa pytac sprzedajacego, czy to oryginalne buty by miec dowod w sporze, czy nawet UC, czy to i tak ich nie obchodzi z tego tytulu, iz to lezy w moim interesie by byc krytycznym i ostroznym wobec kupowanych towarow i powinienem wziac pod uwage "zbyt niska" cene obuwia ? (przepraszam, ze tak ciagne ten watek i wypytuje, ale wole o wszystko teraz wypytac i nie miec pozniej zadnych problemow)
Reden

Telefon:: Sony

Postprzez sullifan » 25 maja 2014, o 08:35

Mam dziwną sytuację, przesyłka przez tydzień leży w jakiejś placówce fedex, czy powinienem się martwić, czy mogła zostać zatrzymana? (opłaty itp?)
Chyba nawet nie wystartowała z Chin. Na dodatek wymazano datę doręczenia która była określona na 23.05, a teraz jest status "NIE DOTYCZY"

Obrazek

Co o tym myślicie?
sullifan

Telefon:: Xperia

Postprzez MrMajst3r » 25 maja 2014, o 09:46

Nikt tu nie jest jasnowidzem :) Poczekaj cierpliwie, albo skontakuj się z FedEx.
MrMajst3r

Pochwały: 17
Telefon:: Xiaomi Mi4
ROM: xiaomi.eu

Postprzez areq1987 » 27 maja 2014, o 02:06

Czy można w odpowiedzi na pismo z UC o zawartość napisać odpowiedz ze to używany tel przesłany przez kolegę z Chin? W jaki sposób sposób to zweryfikuja?
A z tego co mi wiadomo paczki z 4px nie mają adresu nadawcy tylko adres ich firmy przesylkowej.

Wysłane z Xiaomi RedRice przez Tapatalk.
areq1987
VIP

Pochwały: 6
Telefon:: Xiaomi MI5 64GB
ROM: 7.1.2 AOSP

Postprzez lagarto » 27 maja 2014, o 12:59

Orientuje się ktoś, czy chińczyk przebywający tymczasowo w Polsce zamawiając sobie na aliexpress lub w chińskim sklepie internetowym telefon na własny użytek też będzie objęty vatem?
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Postprzez markus70 » 27 maja 2014, o 13:18

@up
pewnie zapłaci... co innego, gdyby przywiózł, używał i wywiózł :)
markus70
VIP

Pochwały: 19
Telefon:: Z reguły Xiaomi :)

Postprzez grzychu » 27 maja 2014, o 17:04

jeżeli zatrzymali mi przesylke w urzedzie celnym i mam status na pcozcie polskiej:
Zatrzymanie przesyłki w cle 2014-05-27 12:23 WER Zabrze

to moge jakos przyspieszyc procedure zeby zaplacic ten cholerny vat ? czy musze czekac az oni mi przysla list i wtedy im dac dokumenty czy sam moge zadzwonic i zalatwic to w 1 dzien?

a i jeszcze jak to jest z tym Vatem ? nalicza mi 23% od kwoty za ktora faktycznie zaplacilem + jakies oplaty ?
grzychu

Telefon:: lenovo s650

Postprzez mbakugan » 27 maja 2014, o 17:44

Tak naliczą 23% od kwoty którą przedstawisz plus kilka złoty za list, mniej jak 10. Możesz spróbować zadzwonić i zapytać o numer magazynowy ( po nim identyfikują paczkę na magazynie i trzeba podać w treści maila) i maila na jaki masz wysłać te dokumenty. Z reguły całą procedura trwa około tygodnia wiec nie ma szans na załatwienie w jeden dzień. No chyba że osobiście odbierzesz. Polecam czytać forum bo juz wszystko było kilku krotnie opisywane.
mbakugan

Telefon:: xperia 10i
ROM: MIUI V5

Postprzez ryhit » 27 maja 2014, o 17:46

lagarto napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A dlaczego nie ? Wprowadza towar na europejski obszar celny więc zapłaci jak wszyscy inni.
ryhit

Pochwały: 1

Postprzez wa2 » 27 maja 2014, o 18:03

grzychu napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Możesz sprobowac im wyslac wszystko zanim przyjdzie list. Ja tak zrobilem i sie udalo, nawet nie znalem nr ksiegi magazynowej.
wa2

Telefon:: RR|A820|F1|N7 2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI