Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

21 maja 2014, o 17:41

@Noga

Poza swoimi domysłami, masz jakąś podstawę prawną do tego by twierdzić, że to wina sprzedawcy i on będzie ciągany po różnych instytucjach?
Nie sądzę.

SGS III i9300 - Tapatalk

21 maja 2014, o 19:28

Ile od 75$ doliczą mi opłat dodatkowych? 23% VAT + jakieś koszty za obsługę przez Pocztę Polską?

21 maja 2014, o 21:20

hej, mam do was pytanie dotyczące adresu dostawy towaru

wszystkie zamówienia z aliexpress jakie były dla mnie realizowane wysyłane były na ten sam adres na który była wystawiana FV przez chińczyka, czy może być problem jeśli tym razem na FV będą standardowe dane firmy jak zwykle, ale adres doręczenia będzie na inną osobę na dodatek innym mieście.
W przyszłym tygodniu będę się przeprowadzał do innego miasta, a muszę już zamówić towar i chciałbym aby już był w drodze i kurier dostarczył go do mojego przyjaciela w nowym miescie, abym po przeprowadzce go odebrał. Czyli dostarczenie towaru pokryło by się praktycznie z terminem mojej przeprowadzki co by mi bardzo pasowało.

Czy w tym temacie mogą być komplikacje z urzędem celnym, że adres dostawy jest zupełnie inny i na inną osobę niż adres firmy?

21 maja 2014, o 21:24

Witam wszystkich OSTRZEGAM ja mam zatarg z DHL odradzam wszystkim jeśli macie zaniżony rachunek to żądają skanu z przeprowadzonej aukcji i walom najpierw 23 VAT póżniej marże póżniej wat od marży i koszty oclenia+ wat za 770 zł
musiałem dodać 336 zł fajnie. Sprawdzają wszystko nawet każą dawać skany z transakcji bankowej w kierunku Aliexpresu jak się postawisz ze chcesz być oclony przez UC > niemożna ponieważ DHL ma swoje Agencje Celną
Jeśli chcesz zwrócić płacisz 68$ i koło zamknięte .Tak jest we wszystkich oddziałach Agencji Celnych w DHL
Uwaga Panowie jak widzicie ze transport jest DHL w Aliexpresie nic nie zrobicie nawet za pobyt naszego towaru w magazynie DHL jet płatny NOWE PRZEPISY WESZŁY W KWIETNiU
Pozdrawiam pytania maxim00@wp.pl lub na forum Max

21 maja 2014, o 23:36

Ojojoj. I co?

Wysłane z mojego ZTE V975 przy użyciu Tapatalka

22 maja 2014, o 13:05

Chcę kupić telefon na Aliexpress za 150$. Co mam napisać dla sprzedawcy?
Ludzie pisali, żeby napisać do sprzedawcy o wysłanie przesyłki przez Holandię, Szwecję - co to ma wspólnego?
Pisać, że chcę paczkę jako gift?

22 maja 2014, o 13:27

Zalezy od sprzedawcy, ja tam zawsze tylko pytam czy ma na stanie i jak odpowie, ze tak to zamawiam wybierajac rodzaj przesylki przy zamowieniu. Chinole juz dobrze wiedza co wpisywac w deklaracjach.
Wyslanie przez Holandie/Szwecje to kwestia wybrania NL post albo Sweden post, wtedy paczki ida wlasnie przez te kraje i jest mniejsza szansa ze urzad celny sprawdzi i ovatuje przesylke.

22 maja 2014, o 23:06

Rozumiem. A jesli poprosza o wyciag, czy potwierdzenie ewentualnego przelewu, jak wtedy sie wybronic. Jak moge przykladowo udowodnic i kupowalem prosto z fabryki, a nie u jakiegos azjaty z ali ? Ktos napisal juz i generalnie sprzedaz podrobek na ali jest zabroniona, wiec wtedy moge niby powiedziec, iz nieswiadomie kupilem podrobki.( Nie jestem pewny, co do tego). Ale jak mi powiedza-"Panie k...wa, co Ty pitolisz. Bylo napisane NIKE na stronie, czy Kublajkan z HongKongu. Wiedzialzes pan, ze cena jest podejrzana i bekniesz pan". Moga tak w ogole zrobic, czy ktokolwiek w ogole juz mial problemu z UC ze wzgledu na jedna pare butow ?

22 maja 2014, o 23:14

Jak masz pecha w życiu to pewnie będziesz tym pierwszym tłumaczącym się z lipnych Najków. Jak nie to zamawiaj ;-)
Pytasz o podróbki i regulaminy z Ali. A popatrz na nasze krajowe regulaminy. Zobacz na alledrogo ile tam tego dobrobytu podrabianego jest. Skąd to się tam wzięło. No chyba z Ali.
Wysłane z mojego Onda V975m przy użyciu Tapatalka

22 maja 2014, o 23:35

Wtedy można pomyśleć nad tym że Ty nie zamawiałeś tych butów tylko dostałeś je jako prezent od przyjaciela z Chin. Nie masz na to paragonów faktur oraz nie dokonywałeś żadnych zakupów. Po prostu poprosiłeś kolegę aby Tobie coś przesłał. A Wartość przesyłki jest zdeklarowana aby było od czego zapłacić VAT i cło za przyjazd Towaru do Polski.

No chyba że chcesz wyposażyć całą rodzinkę w różny sprzęt to wtedy na UC nie trafiasz na idiotów i będziesz się musiał tłumaczyć i wszystko pokazywać jak leci. Ale jeżeli dokonujesz pojedyńczego zakupu to się raczej nie ma o co martwić.

24 maja 2014, o 14:34

Lipa tylko, jesli na paczce bedzie firma, a nie prywatna osoba wpisana. Moga zazadac wykazu przelewow, czy cos w tym stylu ? Jesli tak, to bylbym ugotowany w takim ukladzie. Ale dal bezpieczenstwa pytac sprzedajacego, czy to oryginalne buty by miec dowod w sporze, czy nawet UC, czy to i tak ich nie obchodzi z tego tytulu, iz to lezy w moim interesie by byc krytycznym i ostroznym wobec kupowanych towarow i powinienem wziac pod uwage "zbyt niska" cene obuwia ? (przepraszam, ze tak ciagne ten watek i wypytuje, ale wole o wszystko teraz wypytac i nie miec pozniej zadnych problemow)

25 maja 2014, o 08:35

Mam dziwną sytuację, przesyłka przez tydzień leży w jakiejś placówce fedex, czy powinienem się martwić, czy mogła zostać zatrzymana? (opłaty itp?)
Chyba nawet nie wystartowała z Chin. Na dodatek wymazano datę doręczenia która była określona na 23.05, a teraz jest status "NIE DOTYCZY"

Obrazek

Co o tym myślicie?
Odpowiedz