Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez karcin » 17 maja 2014, o 14:35
Witam,
kupiłem telefon za 240$ + DHL
a na przesyłce mam napisane Gift i 100$ wartość
dzwoniła do mnie pani z DHL, że mam przesłać dokumenty
wysłać dokumenty że kupiłem za 240$ czy kombinować aby chińczyk wysłał mi kopie zakupu za 100$ ?
-
karcin
-
- Telefon:: Jiayu
przez luc4s » 17 maja 2014, o 16:19
No cła do 150€ i tak nie ma... Nie pomyślałem, żeby napisać Chińczykowi, aby wysłał osobno... Myślałem, że do takich pierdół się nie czepiają.
-
luc4s
-
- Pochwały: 1
przez lib3rty1 » 19 maja 2014, o 13:58
Szybki pytanie, czy jak poczta się pomyliła i nie dołączyła opłat celnych i odebrałem telefon od listonosza bez opłat o potem się okazuje, że jednak one były to nie muszę tego opłacać jako, że jest to pomyłka poczty cz może lepiej nie narażać się na gniew w przyszłości ludzi z poczty ?
-
lib3rty1
-
przez homar » 19 maja 2014, o 14:00
Opłaci doręczyciel. Ich pomyłka.
Wysłane z mojego W450 przy użyciu Tapatalka
-
homar
- AKTYWNY
-
- Telefon:: Elephone P6000
przez Anitaa » 19 maja 2014, o 15:24
Witam , Chce kupić torebki z alliexpress po kilka sztuk od różnych sprzedawców łaczny koszt wszystkich to ok 1000 zł lecz pojedyńcze paczki będa do 100 dolarów . Jakie opłaty będą doliczane do paczek i czy celna się nie przyczepi że idzie na jedną osobę tyle paczek ? Proszę o odpowiedź jak to wygląda.
-
Anitaa
-
- Telefon:: 886746261
przez Reden » 19 maja 2014, o 16:01
Witam Wszystkich. Jestem nowym uzytkownikiem na forum. Duzo jest w internecie i na wszelkiego rodzaju forach halasu na temat grzywn, ktore sa naliczane przy zakupie podrobek. Chcialem zapytac, jak powinienem rozumiec pojecie podrobka(Chodzi mi glownie o buty i ,np. zegarki g - shocka)? Czy ta aukcja zawiera podrobione buty i moge za to odpowiadac karnie, jesli je zamowie:
1.
http://www.aliexpress.com/item/New-bran ... 4.html?s=p2.
http://www.aliexpress.com/item/2014-Wom ... 91412.html(Tutaj nie ma niby znaczka na butach, czyli chyba nie zostaly naduzyte prawa wylacznosci znakow towarowych)
3.
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shi ... 85640.html4.
http://www.aliexpress.com/item/New-sale ... 70767.html5.
http://www.aliexpress.com/item/New-sale ... 91998.html6.
http://www.aliexpress.com/item/2014-New ... 06324.htmlJesli nie macie ochoty sprawdzac wszystkich, to wybierzcie ktorys z numerow i odpiszcie prosze. Chcialbym zamowic niektore z tych butow, ale wolalbym nie miec problemow, placic grzywn, czy miec sprawe w sadzie za zakup paru par butow.
-
Reden
-
- Telefon:: Sony
przez basa » 20 maja 2014, o 11:06
@up
Na aukcji jest logo casio tak wiec kupujesz podróbke co już kwalifikuje się do problemów na cle , kwestia oceny ryzyka 100% problemów będzie przy zamówieniu większej ilości sztuk , im mniej zamówisz tym procent sie zmniejsza , to podróbka za 15 dolarów więc nie podlega nawet vatowaniu jak zamówisz jedna sztukę i będzie to zamówienie listem (a podejrzewam że zegarek tez nie ma żadnego opakowania które sugerowało by celnikowi że to jakaś większa elektronika) wątpliwe jest by wogóle otwierano takie koperty. Z doświadczenia wiem że wszystkie przesyłki listowe o małych gabarytach celnicy przepuszczają bo nie chca tracić na takie drobnostki czasu. Jednak zawsze może się trafić celnik upierdliwy i któremu sie nudzi więc ryzyko nigdy nie będzie wynosic 0%
Korzystając z okazji żeby nie wypowiadać się pod własną wypowiedzią ja również mam pytanie do użytkowników forum którzy maja już doswiadczenie z tematem vatu i kuponów aliexpress a brzmi ono:
Jeżeli użyłem kuponu aliexpress załózmy na 20$ i zakupiłem sprzęt za 100$ używając tego kuponu (czyli zapłaciłem 80$) jak będzie traktowany vat i ewentualne cło. Na screenie z aukcji będzie widniec ze aukcja jest za 100$ na wyciągu z banku 80$ , z jakiej wartości obliczają vat ?
-

basa
- VIP
-
- Pochwały: 74
- Telefon:: OneMinus Two
- ROM: RAM
przez volf51 » 20 maja 2014, o 13:11
Mysle ze zaplacisz vat od 80$ a to dlatego ze ia tak musisz wyslac im wyciag z konta a tam bedzie jasno napisane ile zaplaciles
Wysłane z mojego ZP998 przy użyciu Tapatalka
lg l7 - zopo zp 998 - oneplus one -lenovo k3 note- oneplus one - leeco le pro 3 x720
-

volf51
-
- Telefon:: Leeco. Le. Pro 3
- ROM: Lineage OS
przez Reden » 20 maja 2014, o 15:32
Dziekuje za odpowiedz Basa. Czyli tak na prawde po co wystawiaja na aukcjach podrobione buty Nike'i skoro beda problemy z przywiezieniem tego do kraju. Troche jest to irytujace, iz nie moge zamowic sobie tych butow, poniewaz wolalbym zaplacic 100zl zamiast 300zl, lecz z drugiej strony rozumiem logike w tym wszystkim. Czy ktos w ogole kupowal tego typu buty i ma jakiekolwiek doswiadczenia z tym ?
-
Reden
-
- Telefon:: Sony
przez Gonza » 20 maja 2014, o 17:19
Zapłacisz vat od wartości 80$, jakiś czas temu zamawiałem telefon z kuponem rabatowym na 10$ i vat policzono mi od kwoty którą faktycznie zapłaciłem i która była na wyciągu bankowym.
W mailu do celnego z dokumentami napisałem że zapłaciłem tyle bo miałem kupon rabatowy na 10$.
-
Gonza
-
- Pochwały: 5
- Telefon:: Coolpad 7320
przez Noga » 21 maja 2014, o 17:22
Generalnie powiem tak, jeżeli kupujesz ilości hurtowe, to możesz mieć problemy ,duża paczka oraz ilość, myślę że 5+ powoduje zagrożenie handlem podróbkami. Wtedy cło,vat i rozprawa sądowa. a jeżeli Kupujesz w ilości 1-2 to zawsze można się wykpić że jest to na użytek własny i kupowałeś oryginał prosto z fabryki etc etc. Więc jak chcą zakładać sprawę to wtedy osobie sprzedającej a nie kupującej.
więc jak się kupuje małe ilości to o sądy i handel podróbkami nie ma co się bać. Wtedy Tylko Cło i Vaty do płacenia co wychodzi maks 25% całej wartości.
Autor postu otrzymał pochwałę
-
Noga
-
- Pochwały: 3
- Telefon:: MTK
Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI