Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj') Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Hej Chinatronic przyjął mojego cancela zamówienia. Status wcześniej brzmiał: fund processing, a obecnie jest closed. Tak to wygląda mniej więcej od soboty. Pytanie brzmi: kiedy mogę się spodziewać pieniędzy spowrotem na moim koncie?
Mam dziwny przypadek. Zakupiłem towar, po paru dniach został wysłany ze sklepu i uaktywnił się numer trackingowy. 1 października - Collection 8 października - opening 8 października - Departure from outward office of exchange
Od 8 października status się nie zmienia (na dzień dzisiejszy mija już 26 dzień na tym statusie - żaden wcześniej zamawiany towar nie miał takiego przestoju).
Mało tego od początku mogłem śledzić przesyłkę na: China Post Air Mail Website, 17track.net oraz na monitoringu poczty polskiej. Od 3 dni poczta polska nic nie pokazuje/wyszukuje tak jakby trackingu nie było. Na China Post i 17track.net normalnie pokazuje status. Miał ktoś podobną sytuację? Mam obawy, że przesyłka może nie dotrzeć.
A co w tym dziwnego? Czas oczekiwania? Przecież to Chiny, nic nadzwyczajnego. Tracking Poczty Polskiej przestaje pokazywać przesyłkę po 30 dniach, musisz przejść do wyszukiwania poszerzonego (do 9 miesięcy).
Kilka dni temu otrzymałem zamówionego na ali klona iPhone 6. Przesyłka szła zwykłą pocztą lotniczą. Chcę zamówić dla kolegi taki sam telefon, jednak korzystając z usług DHL tym razem. Czy zwiększa to ryzyko zatrzymania paczki przez celników? Nie mam zamiaru absolutnie oszukiwać na cle, będę deklarował prawdziwą wartość.
Pozdrawiam!
P.S. Decyzja jest przemyślana, proszę nie proponować innych modeli.
Witam, mam dość dziwny problem, otworzyłem spór w którym domagałem się zwrotu całości zapłaconej kwoty, sprzedawca zaakceptował go, wysłałem przesyłke, sprzedawca ją otrzymał i zaakceptował, ale pieniędzy nie ma na koncie, co robić w takiej sytuacji? Screeny poniżej
Zamówiłem ZTE V5 MAX w promocji 11.11 jednak czas oczekiwania na wysyłkę to 2 tygodnie. Do tego zauważyłem, że dużo lepszym wyborem (mimo mniejszej baterii) będzie Coolpad F2 LTE (cena praktycznie ta sama jednak dużo lepszy procesor).
Czy jeśli przesyłka ma status Awaiting Shipment to mogę kliknąć Cancel Order i dostanę zwrot środków na konto (wiem, że będę miał jakieś przewalutowanie, ale to już moje strata)? Jeśli tak to będę czekał na zwrot - gdzieś czytałem, że 10-15 dni (karta Mastercard)?
Tak się stanie pod warunkiem, że sprzedawca zaakceptuje Twój cancel. Wystarczy jednak, że go nie zaakceptuje i poda numer przesyłki, zamówienie przejdzie w stan realizacji i już nic nie zrobisz.