Letv One Pro X800

LeTV LeEco X500, X600, X800, Le2, Le1, LeMax Le Max 2
ROMy, aktualizacje, pomoc, opinie,

Re: Letv One Pro X800

Postprzez wojtek3 » 28 sie 2016, o 16:55

Całkiem możliwe, że winny jest bootloader ale jednak brick pojawia się po wrzuceniu nieodpowiedniego oprogramowania ;) czyli teoretycznie różnica w sofcie może być w kernelach. Nie wiem czy dobrze myślę, wcześniej miałem dwie xperie - tam custom kernel powodował brick, dopiero po odblokowaniu bootloadera można było się tak naprawdę bawić z customami. Możliwe że tutaj też poprostu bl jest 'wybredny' i reaguje w taki sam sposób na kernel. Ja tam mam małą wiedzę na ten temat.

Wysłane z mojego Le 1 Pro przy użyciu Tapatalka
wojtek3

Telefon:: LeTV X800

Postprzez martii » 28 sie 2016, o 17:01

wojtek3 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie tak być nie może, jakby BL był zablokowany to nie mógłbyś użyć jakiegokolwiek innego ROM niż producenta. Skoro CM działa to nie tu jest problem. Zresztą jedym z kroków przy pierwszej instalacji TWRP jest chyba odblokowanie bootloadera opcją oem unlock.
martii

Pochwały: 1
Telefon:: Jaiyu G4S

Postprzez djsun » 28 sie 2016, o 18:04

Wbrew pozorom model US może mieć nowszy Rev procesora niż wersja CN, która miała wyeliminować kila bugów poprzednika. Chociaż to marne pocieszenie :)

http://www.androidauthority.com/qualcom ... v2-617956/
LeEco x800 Us
djsun

Telefon:: x800
ROM: cuco

Postprzez Jeff » 28 sie 2016, o 18:17

martii napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No a ja nie byłbym już taki optymistyczny. Ekran jak ekran. Jak ktoś lubi z lupą patrzeć czy widać pojedyńcze piksele to X800. Ja nie widzę dla mnie różnicy w jakości obrazu w porównaniu z Jaiyu G4S, który miał 720p na ekranie 4.7". Wszystko też było ostre i wyraźne. Przecież telewizor Full HD ma taką samą rozdzielczość na 42 calach i obraz jest żyleta. Ta pogoń za DPI to trochę jak w fotografii, kolesie robią crop 1:1 żeby zobaczyć który aparat ostrzej robi, podczas gdy po wydruku czy wywołaniu fotki na formacie nawet A4 przy sensorach powyżej 10Mpix przeciętny człowiek nie zobaczy różnicy. Ja od zawsze używałem custom romy, zaczynając od ZTE Blade, potem Huawei, Galaxy S2, Jaiyu i zawsze udawało się to jakoś doprowadzić do stanu użyteczności. Tutaj już wydaje się, że jest ok, a tu nagle z nienacka babol.
Ja też wyglądem i jakością wykonania wybrałbym X800, tak samo jeśli chodzi i przypadkowe użytkowanie przez parę dni, ale na dłuższą metę jednak muszę poszukać czegoś innego.

Jeff napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Wiesz nie przeczę, że moja żona też byłaby zadowolona. Używając telefonu, jakiegoś komunikatora i łażąc po necie, allegro, YT, nic nie można zarzucić tej słuchawce oprócz krótkiego żywota akusa. Niestety nie każdy ma takie prymitywne potrzeby. Dla mnie telefon to narzędzie (używam apki biznesowe, które obowiązują w korporacjach), a ponieważ jest taki "mocny" to chcę żeby robił więcej niż mój poprzedni, który miał 2x mniej ramu. Niestety dochodzę do wniosku, że poprzedni który w antutu miał może 40 tysięcy - sprawował się przewidywalnie, nie zwalniał nagle z nieznanego powodu, nie grzał się z byle powodu, ladował się leżąc na słońcu w aucie. Ilość apek była bardzo podobna, bo używam swojego launchera i każdy kolejny telefon wygląda identycznie jeśli chodzi o pulpity przez co nie muszę robić nowych nawyków. Tu już musiałem się przestawić, że ustawień nie ma w belce.

Widzisz kompletnie mnie nie zrozumiałeś i nie o to mi chodziło. Gdybym miał kierować się zakupem telefonu wg tego co napisałeś to kupiłbym jakiegoś chińskiego "michałka" za max 70 $. Ja stwierdziłem, że za te pieniądze kupię telefon, który jeszcze za rok będzie trzymał pewien poziom. Kwestia softu to już inna bajka.
Jeff
AKTYWNY

Pochwały: 2
Telefon:: Le1 Pro ,Mi Max 3

Postprzez Roman_M » 28 sie 2016, o 18:21

Marti na to by system nie ubijał apki jest bardzo proste rozwiązanie w ustawieniach. Po prostu blokujesz apkę i nie chodzi tu o kłódkę, bo te z kłódką zawsze możesz ręcznie ubić.
Wejdź do tego ustawienia tutaj mam dwie aplikacje zablokowane.
Obrazek
A tak wygląda zablokowana apka której nie ubijesz w żaden sposób
Obrazek
Co do bootloadera. Jasne że nie może być zablokowany, właśnie z tego powodu chociażby o którym napisałeś. Nie chodziło mi o to.
Roman_M

Postprzez martii » 28 sie 2016, o 18:40

No a ja nie byłbym już taki optymistyczny. Ekran jak ekran. Jak ktoś lubi z lupą patrzeć czy widać pojedyńcze piksele to X800. Ja nie widzę dla mnie różnicy w jakości obrazu w porównaniu z Jaiyu G4S, który miał 720p na ekranie 4.7". Wszystko też było ostre i wyraźne. Przecież telewizor Full HD ma taką samą rozdzielczość na 42 calach i obraz jest żyleta. Ta pogoń za DPI to trochę jak w fotografii, kolesie robią crop 1:1 żeby zobaczyć który aparat ostrzej robi, podczas gdy po wydruku czy wywołaniu fotki na formacie nawet A4 przy sensorach powyżej 10Mpix przeciętny człowiek nie zobaczy różnicy. Ja od zawsze używałem custom romy, zaczynając od ZTE Blade, potem Huawei, Galaxy S2, Jaiyu i zawsze udawało się to jakoś doprowadzić do stanu użyteczności. Tutaj już wydaje się, że jest ok, a tu nagle z nienacka babol.
Ja też wyglądem i jakością wykonania wybrałbym X800, tak samo jeśli chodzi i przypadkowe użytkowanie przez parę dni, ale na dłuższą metę jednak muszę poszukać czegoś innego.

Wiesz nie przeczę, że moja żona też byłaby zadowolona. Używając telefonu, jakiegoś komunikatora i łażąc po necie, allegro, YT, nic nie można zarzucić tej słuchawce oprócz krótkiego żywota akusa. Niestety nie każdy ma takie prymitywne potrzeby. Dla mnie telefon to narzędzie (używam apki biznesowe, które obowiązują w korporacjach), a ponieważ jest taki "mocny" to chcę żeby robił więcej niż mój poprzedni, który miał 2x mniej ramu. Niestety dochodzę do wniosku, że poprzedni który w antutu miał może 40 tysięcy - sprawował się przewidywalnie, nie zwalniał nagle z nieznanego powodu, nie grzał się z byle powodu, ladował się leżąc na słońcu w aucie. Ilość apek była bardzo podobna, bo używam swojego launchera i każdy kolejny telefon wygląda identycznie jeśli chodzi o pulpity przez co nie muszę robić nowych nawyków. Tu już musiałem się przestawić, że ustawień nie ma w belce.

Widzisz kompletnie mnie nie zrozumiałeś i nie o to mi chodziło. Gdybym miał kierować się zakupem telefonu wg tego co napisałeś to kupiłbym jakiegoś chińskiego "michałka" za max 70 $. Ja stwierdziłem, że za te pieniądze kupię telefon, który jeszcze za rok będzie trzymał pewien poziom. Kwestia softu to już inna bajka.

No dobra, ale co Ci z tego poziomu - soft jest do bani i lepszy chyba nie będzie, bo już są nowsze słuchawki i nawet ludzie od custom romów już olewają X800, a robią nowsze telefony. Zostaniesz ze świetnym sprzętem, który ma zrypany soft. Dokładnie jak samsung zostawia ludzi np z Galaxy S2, który ma spory potencjał i mógłby dostać nowsze wersje andka, ale nie dostanie bo technika idzie do przodu.

Gdyby to były drobiazgi typu, jakaś aplikacja czasem robi FC, trzeba raz na tydzień zrestartować i wszystko śmiga, to spoko, słowa bym nie powiedział. Ale jest dużo nieprzewidywalnych zachowań. Więc jeszcze raz, jako telefon dla żony, dziecka, VR, grania, owszem. Do poważnej pracy niestety nie polecam.

Roman_M napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Właśnie chodzi o to, że mam koło 40 apek z kłódką których EUI nie może ubijać i przypuszczam to się odbija czasem czkawką. To co pokazujesz to jest blokowanie w kwestii powiadomień, więc nie wiem czy to spowoduje, że apki nie będzie można ubić.
martii

Postprzez Roman_M » 28 sie 2016, o 18:55

Pie mi ubijał, mimo ustawień w zabezpieczeniach i innych. Również kłódka nie pomagała. Po wyłączeniu suwaków przypisanych dla tej apki działa cokolwiek bym nie zrobił.
Roman_M

Postprzez martii » 28 sie 2016, o 19:10

Roman_M napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ja też nie chcę tak na stałe przyblokować, że ręcznie nie ubiję. Chodzi o to, że bez kłodki bez mojej wiedzy ubijał aplikacje które długo pracują w tle. Z kłódką już tego nie robi. Zastanawiam się jednak czy to własnie nie był trik który ukrywał nieudolność EUI w zarządzaniu ramem. Wątpę aby zwykły użytkownik zaglądał do tego menu.
martii

Postprzez Roman_M » 28 sie 2016, o 19:35

Nie, to są opcje które ma każdy android. Niektóre aplikacje do poprawnego działania muszą być zgłaszane w powiadomieniu. Dla użytkownika jest to czasami niewygodne stąd wchodzimy do opcji z aplikacji i odznaczamy by nas system nie powiadamiał. W zależności od systemu różnie z tym jest. Czasami lanchery nie działają prawidłowo jeżeli wyłączymy powiadomienia, a to zwykle o nie idzie, choć nie tylko.Tutaj działa to dobrze no i mamy dodatkowe opcje. Dodam jeszcze, że bardziej tu chodzi o proces jaki aplikacja wykonuje w tle niż o interfejs samej aplikacji. Dlatego też nie wiem jak to wygląda w przypadku zwykłych aplikacji które nie wykonują w tle nic poza tym że są w pamięci. Po prostu nie sprawdzałem tego. Tutaj za to należy się duży plus tej nakładce. Z drugiej jednak strony może to się okazać , i chyba tak było rajem dla wszelkich wirusów. Myślę, że tutaj można było wyłączyć te chińskie malware z pierwszych wersji.
Ostatnio edytowano 28 sie 2016, o 19:55 przez Roman_M, łącznie edytowano 1 raz
Roman_M

Postprzez martii » 28 sie 2016, o 19:54

Nie widziałem takiej opcji w KitKat - musiała wejść dopiero w 5.x
martii

Postprzez Roman_M » 28 sie 2016, o 19:57

Była. Tutaj screen Z Redmi Note. Rom to AOSPA LP
Obrazek
W tym romie mimo zaznaczonego powiadomienia mam inne opcje do sterowania powiadomieniami, niemniej i z tego poziomu można je wyłączać ale jak napisałem tutaj to różnie z tym bywało stąd dobre romy mają jeszcze inne sposoby.
Ja osobiście nie widzę w tym romie rażących błędów poza tym że nie działa mi.dwa tap. Tyle tylko że ja nie potrzebuje tego ponieważ używam podświetlenia które włącza i wyłącza mi telefon po wyjęciu lub włożeniu do kieszeni. Powtarzam - podświetlenia a nie czujnika grawitacyjnego który jest prądożerny.
Roman_M

Postprzez admmer » 28 sie 2016, o 20:57

Mam BetaHydriV4, do ładu z baterią doszedłem przy pomocy wskazówek Roman_M i GSam BM oraz Wakelock Detector (polecam). Bateria wiec trzyma przyzwoicie, problemow z gps brak, aparat moglby byc lepszy, dzwiek jest bdb, ale na stocku byl jeszcze lepszy(tego mi najbardziej szkoda). Trafi sie czasem jakas zwiecha blackscreen i to w zasadzie byloby tyle z problemow. Jakis czas temu mialem problem z "grzaniem sie w kieszeni", ale ustapil. Ogolnie z razem z CM to najlepszy telefon jaki mialem do tej pory, a kilka ich bylo/jest. Ale posiedziec przy tym sprzecie ciut trzeba, oj tak
admmer

Telefon:: Infocus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do LeTV LeEco