Joybuy/JD.COM

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JD.COM

Postprzez Lakvans » 18 sty 2016, o 21:10

U mnie sytuacja wygląda następująco:
ZUK Z1 - zamówiony 6 stycznia, niestety do dnia obecnego pomimo dwukrotnej próby kontaktowania się z jd-collection, nie otrzymałem nr przesyłki.
Rzekomo shipped out, więc jedyne co pozostaje to cierpliwie czekać.
Lakvans

Telefon:: Lumia 640XL

Postprzez BUDZAK » 19 sty 2016, o 11:17

Witam kto miał problem z zalogowaniem sie do konta JD przez brak dochądzącego sms veryfikującego spróbujcie teraz bo mi przed chwilą udało się zalogować sms przyszedł w pare sekund.
BUDZAK

Pochwały: 3
Telefon:: ZUK Z2

Postprzez ra-vau » 19 sty 2016, o 11:42

Dzięki za info. Chyba coś naprawili... mi w końcu także udało się zweryfikować, esemes praktycznie po 5 sekundach i kod przeszedł :)
LeEco :)
ra-vau
NewsMan

Pochwały: 114
Telefon:: V967S

Postprzez batmabartek » 19 sty 2016, o 13:22

ja tracking dostałem w dniu otrzymania zuka do domu xd
batmabartek

Telefon:: nexus 4

Postprzez Lakvans » 19 sty 2016, o 20:40

Dobrze wiedzieć, że jednak kiedyś ten numer otrzymam, szkoda że dopiero po czasie ;)
Jak u Was było z Urzędem Celnym i podatkiem VAT? Dotychczas z JD nic nie zamawiałem, przypuszczam że może być to loteria, jednak na paczkach kwota przesyłki była ujęta stąd też moje pytania ;)
Lakvans

Telefon:: Lumia 640XL

Postprzez squadak » 19 sty 2016, o 21:22

Lakvans napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No loteria tak jak ze wszystkim. Dziś dostałem Zopo Speed 7 z JD zadeklarowane na 110$ i przeszło bez vat, a Umi Rome z Banggood również dziś otrzymałem i mimo deklaracji jako mp4 player i 28$ to niestety musiałem zapłacić vat. Także jak widać nie ma reguły. Chociaż dodam, że te paczki z JD jakoś mniej się rzucają jeśli chodzi o wielkość ;) No i przesyłka od JdCollection bardzo szybko została wysłana i przyszła po około 2 tygodniach ;-)
squadak

Pochwały: 4
Telefon:: Elephone p6000

Postprzez AnimalPL » 19 sty 2016, o 22:41

paczki z jd sa wysylane w p[aczkach z ich firmową tasmą. Niestety deklarują prawdziwą wartość przesylki i to nawet przed obnizką promocyjną i na domiar zlego piszą w description prawdziwy opis przesylki. 2 wieksze paczki z telefonami i 2 razy vat. nie polecam. Warto brac male rzeczy, ale duze to juz kaszana. MAle w sensie tanie, duze = drozsze
AnimalPL
AKTYWNY

Pochwały: 23
Telefon:: nokia

Postprzez fake4r » 19 sty 2016, o 22:49

Nie ma co się tym przejmować. Jakby mieli czytać wszystkie deklaracje przy wyładunku przesyłek w PL to by teraz dopiero kończyli czytać paczki z 2014 roku ;]
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez ar2rc » 19 sty 2016, o 23:00

Prawda jest taka że celny wycenia z deklaracji sprzedawcy (nie zawsze woła o wyciąg z banku) więc ktoś na "metkę" patrzy. Ja tam twierdzę że te taśmy z JD rzucają się w oczy celników

Wysłane z mojego x600 przy użyciu Tapatalka
ar2rc
AKTYWNY

Pochwały: 4
Telefon:: sgs4
ROM: omega

Postprzez fake4r » 19 sty 2016, o 23:03

Nie zdarzyło mi się jeszcze aby wycenili mi z metki. Chociaż nie twierdzę, że nie było takich przypadków, choć pewnie nie wiele. Ale fakt faktem, te wielkie pudła z jd rzucają się w oczy.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez AnimalPL » 19 sty 2016, o 23:25

mi z Warszawy napisali w liscie - ze deklaracja wartosci jest 299,99$, choc zaplacilem 229,99$ za zuka. Mam nadzieje ze obniza ostateczną cene.

a jak celnicy juz wiedza ze te czerwone tasmy jd zawieraja prawdziwy opis, to przeczytaja i juz wiedza co jest w srodku. Szybka kasa i nie musza skanowac.
AnimalPL
AKTYWNY

Pochwały: 23
Telefon:: nokia

Postprzez bar4u » 19 sty 2016, o 23:34

Generalnie należności celne powinno się opłacać od wartości a nie kwoty zakupu więc może być różnie... Z telefonami takich przypadków nie znam ale z samochodami kiedyś to był standard - niższa cena na FV od średniej krajowej, naliczyli tzw wartość celną i było baaaardzo smutno.
Ech te czasy jak na granicy każdy studiował eurotax żeby wiedzieć za ile auto kupił ;)

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
bar4u
AKTYWNY

Pochwały: 6
Telefon:: MI4C
ROM: miui PL

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI