JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez WujekHarley » 19 lis 2014, o 20:35

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeśli nie zgadzasz się na powtórną wysyłkę to po prostu eskaluj spór. Chociaż propozycja powtórnej wysyłki dobrze świadczy o sprzedającym, bo zwykle w takich sytuacjach piszą, że paczkę wysłali, tylko statusy się nie aktualizują i musisz cierpliwie czekać.

Okej ale cena zwrotu jaka się wyświetla to 0$ to znaczy chyba że sprzedawca nie zgodził się na full refund, tak więc z tego co czytałem powyżej jeśli esaluje spór to pieniędzy nie otrzymam mam rację ??? jeśli nie to jakie jest prawdopodobieństwo że po esakalacji sporu otrzymam pełny zwrot kasy? i ile to potrwa. Z góry dzięki za odpowiedź :)
WujekHarley

Telefon:: nokia lumia

Postprzez blue_voyager » 19 lis 2014, o 20:41

Po to eskalujesz spór by przedstawić swoje oczekiwania i to że się nie zgadzasz z propozycją sprzedawcy. Głupio więc byłoby gdybyś nie mógł żądać full refund, po co wtedy eskalować spór? Możesz żądać przy eskalacji zwrotu, ale nie oczekuj, że ktoś Ci powie jakie jest prawdopodobieństwo załatwienia sprawy po Twojej myśli bo to niepoważne. Skąd ktoś miałby to wiedzieć?, Ali może przyznać zwrot, równie dobrze może się przychylić do propozycji powtórnej wysyłki.

Autor postu otrzymał pochwałę
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez WujekHarley » 19 lis 2014, o 22:12

Jeśli bym wybrał eskalacje sporu i domagał się full refund to czy ali mogło by rozpatrzyć ten wniosek na moją niekorzyść tzn; zwrot tylko połowy kosztów? Zastanawiam się czy nie zgodzić się na propozycję ponownego wysłania przez sprzedawcy mojej paczki co byś mi poradził w tej sytuacji? Eskalować i domagać się pełnego zwrotu czy pozwolić sprzedawcy na ponowną przesyłkę? jeśli zgodził bym się na ponowną wysyłkę to czy będzie ona obarczona ochroną (buy protection) jak miało to miejsce podczas zakupu???
Z góry dzięki za pomoc ;)
WujekHarley

Postprzez blue_voyager » 19 lis 2014, o 23:18

Jeśli Alli uzna Twój spór, to refund raczej będzie w całości bo przecież nie dostałeś paczki. Natomiast jeśli zdecydujesz się na powtórną wysyłkę to żądaj przedłużenia czasu ochrony, sprzedawca może to zrobić i pewnie sam by Ci to zaproponował.

Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez WujekHarley » 20 lis 2014, o 00:28

Jeszcze jedno pytanie :D
Jeśli dokonał bym tej eskalacji to jak by wyglądały formalności ?
Pewnie musiał bym przedstawić jakieś dowody dla ali tzn. print screeny śledzenia paczki oraz rozmowę z sprzedawcą ?
WujekHarley

Postprzez blue_voyager » 20 lis 2014, o 08:02

Niekoniecznie. W sytuacji gdy nie otrzymałeś paczki sprawa jest oczywista - tracking to najlepiej udowadnia, a Alliexpres ma dostęp do numeru przesyłki w szczegółach Twojego zamówienia.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez tomek101279 » 20 lis 2014, o 14:26

witam koledzy wygrałem dispute ali przyznalo mi refund 18.5$ mineło juz 14 dni i kasa nie wrociła co zrobic ????
tomek101279

Pochwały: 3
Telefon:: gionee e7
ROM: 4,2,2

Postprzez blue_voyager » 20 lis 2014, o 14:29

A jaki masz Refund Status w zakładce Financial?

Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez tomek101279 » 20 lis 2014, o 16:16

juz wiem wszystko dzieki plusik leci
tomek101279

Telefon:: gionee e7
ROM: 4,2,2

Postprzez recznik » 21 lis 2014, o 01:08

mam pytanie jak to jest z kosztami zwrotu? chińczyk wysłał mi inny towar niż zamawiałem - ten, który mnie interesuje nie jest już dostępny więc nie może mi go dosłać.
oczywiście chce full refund natomiast on chce żeby zwrócić mu ten towar - wysyłka kosztuje ~5$
czy jako wartość sporu wpisać 15$ (koszulka + przesyłka)

chinczyk napisał mi coś takiego "shipping fee will be paid by you" ale nie uśmiecha mi się pokrywać kosztów przesyłki.
recznik

Pochwały: 7
Telefon:: lumia 920

Postprzez blue_voyager » 21 lis 2014, o 09:27

Moim zdaniem w sytuacji gdy wina leży ewidentnie po stronie sprzedawcy, żądanie odesłania towaru na Twój koszt jest bezzasadne. Napisz mu że dosłanie towaru to 1/3 jego kosztu i nie będziesz jej ponosił, bo wina leży po jego stronie, ew. możesz odesłać towar jeśli on zapłaci za wysyłkę. Możesz też zaproponować częściowy refund bez odsyłania towaru, będziesz go wtedy miał w niższej, może atrakcyjnej cenie (jeśli w ogóle Ci się przyda).
Jeśli sprzedawca się nie zgodzi, eskaluj spór, opisz wszystko i niech Alli decyduje. W sytuacjach gdy wina leży ewidentnie po stronie sprzedawcy, często podejmowane są decyzje po myśli kupującego.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez muszyna2 » 22 lis 2014, o 13:03

Panowie co myślicie chinatronic kazał mi odesłać telefon na reklamację. Zostało mi 28 dni do zatwierdzenia odbioru. Co robić odesłać bez otwierania sporu i czekać na odpowiedz czy otworzyć spór?
muszyna2
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI