JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez karuzel » 22 lis 2014, o 13:36

Witam
Prośba o poradę/instrukcję. Zamówiłem tablet. po 54 otworzyłem dispute. W dniu wczorajszym dostałem informację od sprzedawcy:
we are very sorry for the shipping time,To protect, let me extend 5 days for u.
Recently, we have many parcel have same situation, whatmore ,the deliver time cost 50 -60 days.
I have contact the CN post , they told me that the parcel was delay in Urumchi sorting center, the customs of north china.But it was released soon 4 weeks ago. they siad only a week , those parcel will be delivery. You may know it will cost 40 days from border of china to Poland
So according the record and experirence, Plz wait 5-7 days, the new update available soon.
we will send a sleeve case to u as gift for apologize when it arrived at.
If it still not arrived,we will full refund.

Zależy mi na tym tablecie i chciałbym się przychylić do jego prośby i dać mu te 10 dni, sklep ma jedną z największych sprzedaży tabletów na ALI, także nie jest to jakiś wyłudzacz. Teraz co się stało po tym mailu, czas dostawy wydłużył się z 4 do 10 dni ale licznik dispute odlicza i pokazuje już tylko 3 dni. Czy mam w jakiś sposób zapałzować dispute (kiedyś miałem taką sytuację i zrobiłem cancel dispute, ani towar nie doszedł ani nie miałem już możliwości założenia sporu drugi raz). Chcę mu dać te 10 dni ale co się stanie jak licznik dispute za 3 dni zejdzie do 0.
karuzel

Pochwały: 1
Telefon:: SAMSUNG

Postprzez grendel » 23 lis 2014, o 04:27

Wydłużył ochronę, jego tłumaczenie jest sensowne. Jeśli paczka jest w trackingu, to wszystko wydaje się ok. Zrób cancel. W okresie ochrony powinieneś mieć zawsze możliwość założenia nowego sporu.
Jak licznik w dispute dojdzie do zera, to spór zostanie zakończony na ostatniej propozycji, czyli Twojej. Bo sprzedawca przecież go nie odrzucił tylko napisał Ci wiadomość i jednocześnie wydłużył czas ochrony.
grendel
AKTYWNY

Pochwały: 7
Telefon:: Letv X600
ROM: BB72 07S RL

Postprzez iza6624 » 23 lis 2014, o 20:48

witam potrzebuje pomocy zamowilam towar na aliexpress czekam juz 30 dzien koles ktory niby wyslal paczke podal mi numer nadania ale od poczatku niemam mozliwosci sprawdzenia gdzie jest paczka bo numer niby jest bledny pewnie nie wyslala :/ niemam zadnego kontaktu z nm nie odpowiada na emaile ani na zadne inne moje " zaczepki" otworzylam spor napisalam przyczyne i niema reakcji z jego strony do zakonczenia pozostalo 1 dzien co mam robic dalej niemam pojecia czy dostane swoja kase ??? pomozcie !!
iza6624

Telefon:: sony

Postprzez mortimer » 23 lis 2014, o 20:51

W sporze ustaw żądanie na "full refund" i kliknij "escalate dispute". Ali zajmie się sprawą zwrotu.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez karuzel » 23 lis 2014, o 22:05

grendel napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No i chyba nie do końca, przedstawiłem problem Aliexpress i odpowiedzieli, że nie można drugi raz założyć sporu na jeden zakup.
karuzel

Postprzez BnQ » 23 lis 2014, o 23:15

Mam pytanie:

Czy ostatnim etapem eskalowania sporu jest Dispute Escalated – Waiting for Settlement ?

tak jak to jest opisane tutaj:
http://help.aliexpress.com/claim_status.html

Bo teraz mam status Dispute Escalated – Investigation Pending

i nie jestem pewny czy już się zakończył czy dalej team ali coś próbuje ustalić ?
BnQ

Telefon:: Nokia

Postprzez karuzel » 24 lis 2014, o 09:14

Mam mały problem.
Założyłem spór 3 dni temu (do zakończenia 2 dni). Paczka wylądowała w Warszawie ale z dużym prawdopodobieństwem będzie naliczony podatek więc nie otrzymam jej w przeciągu tych 2 dni do zakończenia sporu. Nie chce robić cancel dispute przed otrzymaniem i sprawdzeniem produktu. Jak to rozegrać?
karuzel

Postprzez grendel » 24 lis 2014, o 12:06

Czyli Chińczyk jednak wysłał paczkę...
Co do meritum - możesz nic nie robić. Jeśli sprzedawca nie zgłosi swojej propozycji (nie przedstawi stanowiska w sprawie), wówczas spór zakończy się Twoim żądaniem. Jeśli tym żądaniem jest full refund, to problem najmniejszy. Gdy chcesz się zachować fair - po sprawdzeniu paczki ponownie składasz zamówienie na ten sam towar (warunek - sprzedawca musi sprzedawać ten sam towar lub coś innego w tej cenie). Z tym, że w mailu informujesz sprzedawcę, żeby w rzeczywistości Ci go nie wysyłał a podał tylko jakiś (obojętnie jaki) numer trackingowy, by zaczęło liczyć czas ochrony. Ty potwierdzasz odbiór nie otrzymując towaru a Ali przekazuje pieniądze sprzedawcy.

Wszystko to wcześniej możesz wyjaśnić sprzedawcy, podając swoje powody.
Ostatnio edytowano 24 lis 2014, o 12:24 przez grendel, łącznie edytowano 4 razy
grendel
AKTYWNY

Postprzez existe » 24 lis 2014, o 12:10

grendel napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

po co te kombinacje ? jest cos takiego jak tracking i kazdy widzi co jest
i jest cos takiego jak przedluzenie czasu aukcji
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez grendel » 24 lis 2014, o 12:25

Pisałem o tym wcześniej. Ale tutaj jest też spór i krótki termin jego zakończenia. A nabywca nie jest przekonany do anulowania sporu, gdyż jak przestawił - Ali go poinformowało, że drugi raz sporu na tę samą przesyłkę nie można wszcząć (chociaż jakoś tak nie bardzo chce mi się w to wierzyć, bo ochrona to ochrona - winna trwać do czasu zakończenia transakcji. I tak chyba kiedyś wyczytałem w zasadach na Ali).

Ja osobiście anulowałbym spór. Musi być przed potwierdzeniem odbioru (czyli faktycznym zakończeniem transakcji) możliwość ewentualnej ponownej skargi.
Ostatnio edytowano 24 lis 2014, o 12:34 przez grendel, łącznie edytowano 2 razy
grendel
AKTYWNY

Postprzez hellhammer » 24 lis 2014, o 12:29

Ale tak to jest jak sie nie sprawdza dokladnie statusow i odrazu sie zaklada ze chinczyk sciemnia i jest sie w goracej wodzie kapanym....Odrazu walicie spor i refund a potem dopiero sie zastnawiacie?
Wez juz nie rob siary cofnij spor i wydluz czas dostawy o pare dni. A nie kombinujesz....Ech...
hellhammer
VIP

Pochwały: 25
Telefon:: sony

Postprzez grendel » 24 lis 2014, o 12:32

Zgadzam się w 100%.
grendel
AKTYWNY