JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez Słonecznikowa » 20 wrz 2014, o 12:58

Napisał coś takiego: hi,,because your dispute reason the aliexpress don't allow we to accept ,if you need we accept the dispute,,you need cancel the dispute and choose other reason dispute,for example the shoes's material is wrong,,we can accept then,,the dispute just the fake reason,we have no legal power operation.so if you don't have paypal or you don't need a new shoes,,pls choose other new dispute reason for this order ,I will agree your new dispute plan then..thanks
Słonecznikowa

Telefon:: HTC

Postprzez Słonecznikowa » 20 wrz 2014, o 16:41

Jakie dane są potrzebne chińczykowi by przesłał mi pieniądze na paypal?

On pisze, że bank need full information,swift,bank full name,,your full name. Czy to prawda, czy chce wyłudzić ode mnie dane?
Słonecznikowa

Telefon:: HTC

Postprzez drago68 » 20 wrz 2014, o 16:46

Tylko nazwę konta pay pal, czyli Twój e-mail, na który masz założone konto w pay pal-u.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez mortimer » 20 wrz 2014, o 17:05

żeby z polski wysłać komuś nieco grosza w $ jest potrzebny adres mailowy, który odbiorca ma zdefiniowany w swoim profilu paypal.
system kojarzy automatycznie i nic więcej nie trzeba robić.
zakładam, że powinno to działać w ten sam sposób w drugą stronę, ale dla pewności radzę się upewnić.
co do tej wiadomości, to w skórcie pisze chińczyk, że:
aliexpress nie pozwala nam zaakceptować powodu, który podałaś przy otwieraniu sporu. jeżeli mamy coś zaakceptować, to musisz anulować ten spór i wybrać inny powód, np, że materiał w butach jest nie taki, jak być powinien i wtedy możemy zaakceptować.
więc jeżeli nie masz paypala, albo nie potrzebujesz nowych butów, to proszę wybierz inny powód w sporze dla tego zamówienia i wtedy ja zakaceptuję
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez mati172_17 » 23 wrz 2014, o 11:53

Hej
Napisałem do sprzedawcy w sprawie zepsutego telefonu.
Chciał żebym wysłał mu filmik z opisem problemu - przesłałem.
Odpisał mi możliwe rozwiązanie - nie podziałało.
Pisze mi, żebym przesłał mu telefon to rozwiąże problem.
Mam wysłać od razu telefon czy otwierać spór? Nie wiem jak zrobić. To mój pierwszy taki przypadek z telefonem.
mati172_17

Telefon:: Coolpad F1

Postprzez zokna » 23 wrz 2014, o 14:01

Hej :-)

Bardzo potrzebuje pomocy, jak zakończyć ostatecznie sprawę wadliwego towaru. Otóż po otrzymaniu towaru od razu zostały zrobione zdjęcia i przesłane w wiadomości do chińczyka (nie był zakładany spór) a ni nie były podane żadne kwoty do zwrotu . W odpowiedzi napisał: "We can refund 5USD to you.Is it OK?". Kwota mi odpowiada bo w sumie to 3$-4$ tez byłoby ok, tylko teraz co dalej? Nie chce popełnić jakiegoś błędu w tłumaczeniu i nie wiem zbytnio jak napisać że zgadzam się ale na jakich warunkach tzn czy mam otworzyć spór i w pisać te 5 $ refund? Czy może być na pay pal (który oczywiście posiadam i było by dla mnie lepszym rozwiązaniem ze względu na brak przewalutowania). Dodam tylko, że z chińczykiem był zawsze b.kontakt i nie chcę na tym etapie popełnić jakiejś gafy z tłumaczeniem przez translator ;-)
zokna

Telefon:: sony

Postprzez majkel_94 » 23 wrz 2014, o 14:06

Jeśli sprawa była załatwiana na tym czacie przy zamówieniu, to jak najbardziej tylko podaj mu swój PayPal, poczekaj aż dojdzie i zaakceptuj odbiór przesyłki ;)
majkel_94
VIP

Pochwały: 19
Telefon:: LeTV

Postprzez zokna » 23 wrz 2014, o 14:57

majkel_94 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A czy przy takim zwrocie po jakimś czasie chińczyk może domagać się zwrotu od PayPal przekazanej kwoty? Z tego co pamiętam PayPal z 10 lat temu jak był prze zemnie zakładany był najbezpieczniejszą forma płatności tylko nie wiem jak teraz w polskiej wersji i z nowymi regulaminami czy nie ma jakichś haczyków?
zokna

Telefon:: sony

Postprzez royal281 » 24 wrz 2014, o 11:03

Witam, potrzebuje porady. Zamówiłem kurtkę na aliexpress jednak przyszła za mała( wina sprzedającego bo rozmiary w tabelce są zupełnie inne). Napisałem mu co i jak, on odpisał żeby mu ją odesłać. Otwierać spór, czy ze wszystkim dogadywać się na czacie?
royal281

Telefon:: lg

Postprzez mortimer » 24 wrz 2014, o 12:05

Zależy, jaki to Sprzedawca. Jeżeli duży feedback i dobry to na czacie możesz (można zapisać sobie treść rozmowy). Jeżeli czereśniak jakiś i zacznie kombinować, to otwierasz spór. Moim zdaniem warto szukać kompromisu, ale jak się nie da, to niech Ali rozstrzyga.
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez jmyung » 24 wrz 2014, o 16:07

Ja mam problem z moją paczką. Idzie już dwa miesiące. Eskalowałem, ale sprzedawca odrzucił i napisał żeby czekać. Dostałem odpowiedź z ali żeby czekać. Kończy mi się czas. Sprzedawca nie odpisuje na moje maile. Na numerze przesyłki dzisiaj pojawiała się nowa informacja, ale wychodzi na to ze paczka dalej jest w chinach.
Nie mam pomysłu.
Numer przesyłki: RC557482224CN
a kupiłem to: http://www.aliexpress.com/snapshot/6157907217.html

Ktoś może coś doradzic?
jmyung

Telefon:: S3

Postprzez KOLKO » 24 wrz 2014, o 20:01

minie 60 dni dostaniesz pełen zwrot ,czasami nie anuluj sporu,jeśli dotrze po 60 dniach to będziesz miał za free
KOLKO

Telefon:: SGS5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI