JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez jmyung » 24 wrz 2014, o 20:03

Spór mi się kończy za kilkanaście godzin. Co będzie jak minie czas? Nie mogę go przedłużyć. Mam tylko opcje respond.
Mi się wydaje, że ta przesyłka wróciła do chin
jmyung

Telefon:: S3

Postprzez Wujek » 25 wrz 2014, o 13:17

Witam.
Zamówiłem zegarek i po 10 dniach nie był widoczny w trackingu. Założyłem spór i w magiczny sposób tracking dzisiaj się pojawił. I zawsze dawałem cancel dispute, a przed chwilą z pośpiechu zaakceptowałem. No i zaakceptowałem zwrot 0$, teraz jest status: Fund Processing.

Pytanko. Co teraz będzie? Dalej będe mógł otworzyć spór gdyby z zegarkiem coś było nie tak? Chińczyk już dostał pieniądze, czy dalej trzyma je aliexpress?

__
Z tego co czytam, to chińczyk już dostał pieniądze. :/
Wujek

Pochwały: 7
Telefon:: ZTE v967s
ROM: LeWa OS v5 PL

Postprzez KOLKO » 25 wrz 2014, o 20:04

jmyung napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ja miałem podobny problem z kończącym się czasem zakńczenia sporu ,ale gdzieś wyczytałem żeby spokojnie czekać na zakończenie 60 dniowego czasu na dostarczenie towaru ,po tym czasie odezwało się ali trochę długo to trwało ,ale dostałem pełen refound.
KOLKO

Telefon:: SGS5

Postprzez adomider » 27 wrz 2014, o 12:02

witam
Otworzyłem spór na ali ,sprzedawca zgodził sie na full refund po odesłaniu telefonu.Zrobiłem to telefon jest już u niego od 19 września ale on nie potwierdza odbioru ,napisałem do niego lecz nie odpisuje co mam teraz zrobic?jak eskalowac spór to znaczy gdzie tego szukac?czy lepej poczekac do konca czasu (zostalo 8 dni)na potwierdzenie odbioru przez sprzedawce?
adomider

Telefon:: red rice 1s

Postprzez mati172_17 » 27 wrz 2014, o 16:05

Witam
Proszę o Waszą pomoc w następującej sprawie:
Napisałem do sprzedawcy w sprawie zepsutego telefonu.
Chciał żebym wysłał mu filmik z opisem problemu - przesłałem.
Odpisał mi możliwe rozwiązanie - nie podziałało.
Pisze mi, żebym przesłał mu telefon to rozwiąże problem.
Mam wysłać od razu telefon czy otwierać spór? Nie wiem jak zrobić. To mój pierwszy taki przypadek z telefonem.
mati172_17

Telefon:: Coolpad F1

Proszę o pomoc.

Postprzez dragoth11 » 28 wrz 2014, o 13:00

Witam, zakupiłem 29 sierpnia na aliexpress pewną rzecz za 450 zł. Sprzedawca podał tracking itd. (dodam ze wysyłka była dhl więc czas dostawy do tygodnia max). Pieniądze dotarły na jego konto 4 września. Po czym chińsczyk powiedział że wysłał i że wszystko jest w porządku. 15 wrzesnia gdy tracking nic sie nie zminil tzn(widnialo powiadomienie od DHL-u iż paczka o tym nr trackingowym w ogóle nie została nadana) napisałem mu wiadomość dlaczego nie wysłał. A on wciąż sie upierał że wysłał. Więc czekałem dalej, 20 wrzesnia wciąż tracking sie nie zminil i nadal nie wysłał paczki, wiec napisalem ponownie do niego a on odpisał że dzisiaj wyśle na pewno i zebym sie nie martwil, na co ja oburzony troche go zjęchałem że jest kłamcą i nie robi się tak, bo ktoś czeka, sprawdza codziennie tracking i martwi się bo chcąć nie chcąc 450 zł to nie jest mała suma. Następnego dnia (tj 21 wrzesien) napisal ze paczka nadana i jest w drodze do mnie. No to w dalszym ciągu sprawdzałem tracking. 25 wrzesnia paczka nadal nie została nadana i sie wkurzyłem i otworzyłem spór (zaznaczylem ze paczka w ogole nie zostala nadana że sprzedawca kłamie itd) Do końca sporu zostały 2 dni, sprzedawca ani nie odrzucił sporu, ani nic nie odpisał, przedłużył za to czas dostawy o 21 dni. Co mam robic ? Czekac az spór dobiegnie do końca ?? Chciałbym odzyskać pieniądze, na towarze mi już nie zależy bo nikłe są szanse ze ten chińczyk go w ogóle posiada..
dragoth11

Telefon:: HTC

Postprzez majkel_94 » 28 wrz 2014, o 13:46

Pieniądze dotarły? To płaciłeś mu przelewem bezpośrednio a nie kartą przez Escrow Ali? :P

Z tego co wiem to jak założyłeś spór na full refund z takiego powodu i sprzedawca nie odpowie, nie zaakceptuje, nie odrzuci ani nic nie zmieni, to za te dwa dni automatycznie dostaniesz zwrot ;)
majkel_94
VIP

Pochwały: 19
Telefon:: LeTV

Postprzez dragoth11 » 28 wrz 2014, o 14:52

Normalnie kartą zapłaciłem, ale dopiero tam po 5 dniach doszły pieniądze(na stronie banku sprawdziłem kiedy pieniądze poszly na konto chinczyka, bo dopiero po 5 dniach z banku wzieli prowizje od przewalutowania). To w takim razie czekam do końca sporu, mam nadzieje że pieniądze oddadzą, a co jeśli chińczyk powie że wysłał telefon i wyśle go np w pon lub w ogóle nie wyśle ? Jest możliwość że będzie chciał chciał grać na czas czy nic mu to nie da ?
dragoth11

Postprzez KOLKO » 29 wrz 2014, o 16:38

dragoth11 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Pieniądze nie idą do chińczyka tylko do ali czekaj spokojnie 60 dni jeśli ma tyle na dostarczenie przesyłki,pieniadze powinni zwrócić .Miałem podobny motyw kupiłem baterie do telefonu,minęły 60 dni ali się odezwał chinczyk terz nie wiedzial co jest nie halo,pieniądze zwrócili , a po miesiącu przyszły baterie.Nie wiem jak to się stało.
KOLKO

Telefon:: SGS5

Postprzez dragoth11 » 30 wrz 2014, o 08:42

KOLKO, ale 60 dni jest na standardowe transakcje, to była transakcja przez DHL. W opisie chińczyk napisał że czas realizacji zamówienią do 3 dni a czas na dostawe od 3-7 dni. Minęło prawie 30 dni a chińczyk nawet nie nadał paczki. To mi sie wydaje nie normalne, nie dość że kłamał bo twierdził że wysłał itd. Nagle po 20 dniach wyskoczył z tekstem ''dzisiaj paczka zostanie nadana '' no to bez jaj ... Czas dobiegł końca, spór mija za 20godzin, a on sobie wydłuzył czas dostawy o prawie następny miesiąc.
dragoth11

Postprzez 8madziulek8 » 30 wrz 2014, o 13:16

Mam małe pytanie...
Dotarły do mnie buty, niestety nie w tym kolorze co zamawiałam.
Chcę założyć spór i chcę połowę kasy, którą za nie zapłaciłam, bo odsyłać ich nie będę.
Jeżeli chinol zaakceptuje spór to kasa przychodzi mi automatycznie czy muszę jeszcze po jego akceptacji sporu potwierdzić i dać mu feedback?
8madziulek8

Telefon:: samsung

Postprzez pająk38 » 30 wrz 2014, o 13:22

Założyłem spór minęło 12 od podania numeru śledzenia numer nie działa , chińczyk odrzucił spór i napisał coś takiego .

Dear friend, we send your parcel from HongKong POST without tracking number, it takes 20-40 days to Poland. YH252817651CN is label number to scan the package, cannot be tracked. Thank you for your understanding and patience!
And this item only sale for 6.48$, but only the tracking cost is 2$ ,please understand!
We make sure you will get it .
but we have send this kind of parcel more than one hundred in everyday, until now we haven't received a message from our customer said haven't received the goods.

Sam nie wiem co robić , czekać czy jak .
No i w tym numerze skoro wysłał przez HK POST , końcowe litery powinny chyba HK a są CN .
Z tej wiadomości wynika że wysłał bez śledzenia.
pająk38
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI