Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
27 lip 2014, o 13:38
Ja także.. strasznie ciężko się to czyta
A ja póki co w moim sporze co dziennie bombarduje chińczyka jakąś wiadomością a on ma to głęboko w poważaniu.. poczekam do jutra jak nic nie odp i wezmę eskalację bo już mam go dość

Nie musisz eskalować .Jak nie odpisuje samo się eskaluje (po upływie sporu) i dostaniesz info ,że sprzedający nie odpisywał i dostaniesz zwrot . W moim przypadku tak było i po kilku minutach już miałem "sprzedający nie odpisywał w sporze " i od razu przeszło w zwrot
Hmm.. żebym ja Cię dobrze zrozumiała..
Otworzyłam spór, wywaliłam swoje żale

Chińczyk miał X czasu na reakcję, odpowiedział oczywiście w ostatnim dniu swojego czasu (co w sumie mnie nie zaskoczyło bo wcześniej jak już do niego pisałam zlewał wszystkie moje maile..).. i teraz status jest taki, że czekają na MOJĄ akceptację tego co zaproponował chińczyk (gwoli ścisłości zostało mi 10 dni) - a zaproponował, żebym mu odesłała towar i wtedy odda całość kwoty.
I oczywiście opcje dostępne to akceptacja sporu, modyfikacja rezygnacja albo eskalacja..
Czyli jeśli dobrze Cię zrozumiałam jeśli ja się produkuję a on to zlewa to po upłynięciu tych 10 dni ali odda mi całość bez pytania a jeśli eskaluję mogę na tym stracić?
27 lip 2014, o 13:45
Jak zaakceptujesz to co zaproponował to dostaniesz pełny zwrot jak podeślę mu towar i potwierdzi odbiór. Możesz modyfikować i zmniejszyć swoje roszczenia lub eskalowaći czekać jak rozstrzygnie Aliexpress.
Ja i G2
27 lip 2014, o 13:46
Ile trwa Fund Processing? Anulowałem zamówienie i wisi już 8 dzień...
27 lip 2014, o 13:50
To ja wiem, ale jak już pisałam boję się odsyłać, bo raz że przesyłka może zaginąć a dwa że jak on taki cwany to może nie kliknie albo nie daj boże nie odbierze i zostanę bez kiecki i kasy - trochę słabe rozwiązanie
Pytałam już wcześniej czy mam modyfikować spór.. w odpowiedzi dostałam, żeby w wiadomościach pod sporem próbować się dogadać z chińczykiem (chyba nie czytałeś

)..
toteż próbowałam kilka dni pod rząd coś pisałam, między innymi to, że właśnie boję się odsyłać towar z przyczyn podanych wyżej i ewentualnie, żeby oddal połowę.. ale on w ogóle nie reaguje na moje wiadomości..
A lexio napisał, że samo się eskaluje po upływie czasu i dostanę zwrot..
Tylko jaki? ten który w pierwszym podejściu dałam do sporu? czy ten który mu zaproponowałam w wiadomościach?
Mogłabym niby poczekać 10 dni, to nie koniec świata.. tyle, ze za 2 tyg mam wesele przyjaciółki i ta sukienka miała być na tą okazję, więc za chwilę zostanę bez kiecki, a nie stać mnie co i rusz kupować za tą kwotę sukienki

a tak to jak zostanę zwrot choćby częściowy to już będę miała zielone światło do działania
27 lip 2014, o 14:22
Ten co w sporze.
Wcale Ali nie musi uznać Twojego żądania, może uznać propozycję sprzedawcy. Pewnie będziesz miała do wyboru ok 33% zwrotu lub odesłanie.
Ja i G2
27 lip 2014, o 14:38
Masz czas na odpowiedź. Zegar tyka. Jeśli ten czas minie, to Ali przyjmuje jako rozstrzygnięcie OSTATNIĄ propozycję. Czyli w tym wypadku pełen zwrot po odesłaniu towaru.
Jeśli nie chcesz takiego rozstrzygnięcia, musisz wpisać swoją propozycję ale w historii samego sporu.
Eskalacja raczej nic nie da. Sprzedawca zrobił ze swojej strony wszystko jak należy - wysłał towar taki jaki chciałaś i jaki był opisany na aukcji. Jeśli Tobie sukienka nie pasuje, to nie można mu się dziwić, że chce towar z powrotem. I tak pewnie będzie stratny na wysyłce do Ciebie i prowizji dla Ali od wystawionej aukcji.
To logiczne. W sklepie przecież nikt nie oddałby Ci kasy za zakup i jednocześnie pozwolił zatrzymać zakupiony towar. Podobnie nie dostałabyś żadnego upustu (czyli częściowego zwrotu), z powodu tego, że kupiłaś zły rozmiar.
Mogłabyś ewentualnie wymienić na właściwy. A to wiąże się z oddaniem zakupu i poniesieniem kosztów tego oddania.
Jeśli sprzedawca zgodzi Ci się na częściowy zwrot, bo źle przewidziałaś rozmiar, to powinnaś wychwalać go pod niebiosa :)
Jestem m bardzo ciekawy, jak Twoja sprawa się potoczy.
Namalowałem w Tapatalk
27 lip 2014, o 15:02
Mylisz się - widać, że nie czytałeś, bądź nie czytałeś ze zrozumieniem.. Sprzedawca podał w opisie aukcji nieprawdziwe dane dotyczące rozmiaru.. wg tabeli rozmiaru którą podał sprzedawca w biuście powinno być 91 cm, w talii 75 i w biodrach 91.. a było analogicznie 70, 60, 78.. więc sorry ale to chyba logiczne, że się spieram..
27 lip 2014, o 16:12
Ok, faktycznie nie doczytałem. Jeśli jest jak piszesz, to oczywiście masz podstawę do zwrotu, bo opis wprowadza kupującego w błąd.
Tylko pamiętaj o tym, żeby ostatnie żądanie w sporze przed czasem jego zakończenia było wg Twojej myśli.
Namalowałem w Tapatalk
27 lip 2014, o 16:52
Tak jest niestety nad czym ubolewam strasznie
Zresztą wszystko obfotografowałam z centymetrem zgodnie z radami jakie tu przeczytałam i dodałam jako załącznik do sporu razem również ze screenem tabelki rozmiarów z aukcji chińczyka
Póki co ostatnie w sporze jest zdanie chińczyka czyli pełny zwrot przy odsyłce.. czyli rozumiem, że to, że ja sobie do niego wiadomości piszę (w sumie to piszę w eter) nie mają znaczenia?
Powinnam teraz zrobić modyfikację sporu?
I np dać, że zostawiam sukienkę i chcę połowy kosztów?
27 lip 2014, o 17:29
Dokładnie
Namalowałem w Tapatalk