JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez t_gumienny » 6 sty 2016, o 13:33

Czyli teraz dać cancel napisać sprzedawcy że odsyłam tableta dam mu numer trakingowy i on ma mi odesłać nowy.
dogadałem się z nim iż on mi wyślę nowy od razu jak będzie widział w trakingu ten nr który ja mu podam.
Zwrotu kasy nie chcę gdyż już opłaciłem za niego Vat a tego raczej nikt mi nie wróci - dlatego chcę wymianę.
Krótko mówiąc dawać "Cancel" odsyłać i czekać aż dojdzie od niego paczka. Jak nie będzie dochodzić to pod koniec czasu ochrony dać znowu "open disput"
t_gumienny

Telefon:: jiayu g4t

Postprzez rk.rk » 6 sty 2016, o 13:39

Ja bym tak zrobił ,od samego początku .
Zapisz sobie zrzut ekranu z korespondencją z nim i dla bezpieczeństwa, zapakuj paczkę robiąc film ,ujmij na nim wagę.
rk.rk
AKTYWNY

Pochwały: 9
Telefon:: Z7 mini

Postprzez t_gumienny » 6 sty 2016, o 13:45

piszę z nim przez ali (wiadomość dla sprzedającego) nie przez chat więc cała korespondencja zostaje.
dzięki za pomoc pierwszy raz coś muszę odsyłać do chin. Jak otwierałem spór to zawsze na jakieś pierdoły do 5$ i zawsze dostawałem full refund.
t_gumienny

Telefon:: jiayu g4t

Postprzez ma_pe » 6 sty 2016, o 16:55

Chciałam się tylko upewnić co do jednej kwestii. Otworzylam spór, bo zbliżał się koniec ochrony, a przesylka nie dotarła. Sprzedawca wydłużył czas i poprosił o zamknięcie sporu. Rozumiem, że jeśli to zrobię, przesyłka w koncu dotrze, a będzie z nią coś nie tak to mogę ponownie otworzyć spór, tak? Co się stanie jeżeli teraz nie zamknę sporu, nie zareaguję?
ma_pe

Telefon:: LG

Postprzez basa » 6 sty 2016, o 18:01

Tak , jeżeli nie eskalowałaś sporu to możesz go zamknąć i odczekać przedłużony termin ochrony i w razie czego ponownie go otworzyć jakby przesyłka nadal nie doszła. Po eskalacji tekiej możliwości już nie ma aczkolwiek można eskalowany spor takze przedłużać prosząc o to arbitration team z ali.

Autor postu otrzymał pochwałę
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez tmk10 » 6 sty 2016, o 21:33

A teraz napiszcie mi co mam zrobić.

Założyłem spór. Dałem full refund, bo nie wiedziałem ile mi zaoferują. Dali 3$, a ja ponegocjowałem i wywindowałem do 5$. Zmieniłem w sporze kwotę na 5$ i czekam. Zgodzi się i co wtedy? Przelew idzie kilka dni, a wyżej jest napisane

If the seller does not respond by xxxxxxx , the dispute will be closed in your proposal.

Czy to odliczanie nie powinno się zakończyć wraz z pierwszą odpowiedzią sprzedawcy? Czy coś więcej mam robić czy poczekać aż czas minie?
tmk10
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: A

Postprzez marcoos1 » 7 sty 2016, o 00:12

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zwrócą ci 5$.

Czas startuje zawsze po odpowiedzi, żeby druga strona miała czas odpisać co o tym sądzi

Autor postu otrzymał pochwałę
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez Geralt » 7 sty 2016, o 08:09

11.11 zamówiłem prezent dla żony, który chińczyk puścił przez wedo logistic. 9.12 paczka wylądowała w kraju, ale od tamtej pory ani status się nie zmienił, ani ja paczki nie otrzymałem. Chińczyk przedłużył okres ochrony o 30 dni i prosi, aby czekać. Jesli nie dojdzie (a już raczej na 100% nie dojdzie) ma wysłać jeszcze raz lub zwrócić kasę. Pytanie, czy jest sens zamykać spór, czy lepiej go eskalować i otrzymać zwrot gotówki w najbliższym czasie?

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka
Geralt

Postprzez tmk10 » 7 sty 2016, o 11:03

marcoos1 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zwrócą ci 5$.

Czas startuje zawsze po odpowiedzi, żeby druga strona miała czas odpisać co o tym sądzi

No ok. Zgodził się i wystawił feedback. Teraz mam czas do 5 lutego na wystawienie zwrotnego.
tmk10
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: A

Postprzez ma_pe » 9 sty 2016, o 18:29

Otworzyłam spór, bo zbliżał się koniec ochrony, a przesyłki nie było. Sprzedawca zaproponowal wydłużenie czasu, zgodzilam się. Powiedzcie proszę, w którym miejscu teraz mogę śledzić ile jeszcze tej dodatkowej ochrony zostało, bo nie mogę nigdzie tego znaleźć? W jaki sposób ponownie otworzyć spór, gdyby jednak paczka nie dotarła? Nie widzę opcji open dispute
ma_pe

Postprzez Setral » 9 sty 2016, o 19:12

Zsumowany czas poprzedni z wydłużonym wyświetlany jest w standardowym miejscu.
Obrazek

Spór możesz ponownie otworzyć, gdy zamkniesz poprzedni. Również za pomocą przycisku w tym samym miejscu co przednio.
Setral
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Sony Ericsson

Postprzez ma_pe » 9 sty 2016, o 19:24

Właśnie to mi się nie wyświetla, ale już chyba wiem, że zrobilam błąd. To znaczy zaakceptowalam propozycję sprzedającego zamiast kliknąć zamknij spór. Teraz to już pozamiatane, prawda?
ma_pe

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI