JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez basa » 21 paź 2015, o 15:31

Niestety czasem eskalacja trwa bardzo długo niby ma być zależne od levelu użytkownika u mnie level A3 trwało to około 2 tygodnie od rozpoczecia eskalacji. Pewnie przy niższym levelu może trwać dłużej ale pewnie tak naprawde jest to zależne od natłoku zgłoszeń.
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez Flyagaric » 21 paź 2015, o 20:20

Mam otwartą dysputę, bo mi się ochrona kończyła, a przedmiotu brak.
Sprzedawca dołożył mi 10dni ochrony i prosi o Cancel dysputy.
Mam ją faktycznie odwołać, czy też lepiej zaakceptować proponowane rozwiązanie (przedłużenie ochrony). Chodzi mi o rozwiązanie korzystne dla mnie, żebym sobie nie zamknął drogi do reklamacji, jak to wciąż nie dojdzie.
Kod: Zaznacz cały
[cyt. @ra-vau]nie rób sobie kłopotów kupując leegouleluleleaoukitephony. 
Kup u nas w biedronce, coś w tych pieniądzach (...) a dostaniesz 2lata gwarancji
Flyagaric
VIP

Pochwały: 167
Telefon:: Haier
ROM: Bassrockers

Postprzez fake4r » 21 paź 2015, o 20:22

Jak masz dużo czasu w dispute, tyle co ochrony albo więcej to po prostu poczekaj.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez existe » 21 paź 2015, o 20:23

Flyagaric napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

my nie wiemy co oznaczaja powyzsze slowa - a dla niektorych bywa to bardzo dlugi czas
generalnie masz szanse z dispute na 2-3 dni przed koncem
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez Flyagaric » 21 paź 2015, o 21:27

No ok, ale ja nie muszę mieć szansy - on zaproponował przedłużenie ochrony i dla mnie to ok. Tylko nie wiem czy teraz wybrać CANCEL, czy też APPROVE na jego propozycję. Chodzi o to, żebym sam sobie jakichś drzwi nie zamknął.
Kup u nas w biedronce, coś w tych pieniądzach (...) a dostaniesz 2lata gwarancji
Flyagaric
VIP

Postprzez yogi » 24 paź 2015, o 00:08

Minął czas na dostarczenie no i otworzyłem disputa.
Nie chce mi się już dłużej czekać a MY FRIEND kopiuje ta samą wiadomość w stylu "Dear friend, don't worry 60-90 days".
Co mam zrobić :)?
yogi

Telefon:: HTC

Postprzez marcoos1 » 24 paź 2015, o 00:20

don't worry 60-90 days

PS. Możesz też eskalować spór.
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez Flyagaric » 24 paź 2015, o 02:21

Flyagaric napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Odpowiadam sam sobie, że dałem CANCEL jak majfrend chciał i dalej mam opcję otwarcia nowej dysputy, więc wsio OK.
Flyagaric
VIP

Postprzez existe » 24 paź 2015, o 04:56

Odpowiadam sam sobie, że dałem CANCEL jak majfrend chciał i dalej mam opcję otwarcia nowej dysputy, więc wsio OK.

po pierwsze wypowiedz w stylu
majfriend
ma na celu zapewne rasistwoskie podloze wykazania ze ty bialawy w biale ciapki jestes cool tylko nie on
skoro jestes taki cool to powinienes wiedziec co zrobic a nie zadawac debilne pytania na ktore jest tylko 1 odpowiedz
oczywiscie wiemy, ze zaraz na mnie napuscisz nagonke z macarwiczem - on ma takie same poglady
ps
ja brzoza ja brzoza ////
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez basa » 24 paź 2015, o 08:49

Mam dosc nietypowy temat dotyczacy sporu z chinczykiem , tak sie zastanawiam czy sprzedawca nie probuje jak to sie mowi oszukac system i oszukac oczywiscie kupujacego tak by wywinac sie ze sporu i dostac kase.

Zamowilem towar miesiac temu chinczyk zwlekal z podaniem numeru trackingowego przez 15 dni no ale mial do tego prawo bo tak mial podane w opcjach aukcji , oczywiscie tracking podal ostatniego mozliwego dnia. Mimo ze wybralem china post to podal mi tracking do NLpost, no ale ok czekam bo wiem ze pre advised pojawi sie pewnie za tydzien. Mija 10 dni pytam sprzedawce czemu nie dziala tracking , on odpowiada jak nie dziala ? Mi dziala i daje linka do 17track , ale oczywiscie nie bylo nic wyskakiwalo ze not found .

Zaczelo mnie to wkurzac ze chinczyk probuje ze mnie zrobic glupka wiec po 12 dniu otworzylem dispute. Chinczyk odrzucil dispute ponownie wklejajac link do niedzialajacego linku do 17track. Oczywiscie numer sprawdzilem takze na yanwen i nlpost i r4v ale nadal zero results. Wiec nie mialem wyboru minal miesiac od zakupu chinczyk odrzuca niedzialajacy tracking dispute , rzuca mi scieme ze jemu dziala wiec co zrobic eskalowalem.

I tu sie zaczynaja moje podejrzenia do kombinacji chinczyka bo przeciez po eskalacji jestem juz utopiony z czasem ochrony jak tracking zacznie dzialac , a jak sie okazalo po 3 dniach od eskalacji pojawia sie w trackingu item pre advised. Wiec teraz jak ali zajmie sie sprawa to tracking juz dziala dispute odrzuca zniknie mi mozliwosc otworzenia ponownie sporu , jak sam dam cancel podobnie. A przeciez chinczyk teraz mogl sobie wyslac pusta paczke albo nawet dac tracking do jakiegos innego klienta , poprostu w ten sposob po eskalacji kiedy tracking zadzialal stoje troche na straconej pozycji jakby sie finalnie okazalo przy odbiorze paczki ze ta cala transakcja to fake chinczyka.
Pytanie teraz jak to jest zalatwiane przez ali w przypadku gdy w momencie eskalacji tracking faktycznie nie dzialal a data pierwszego statusu pojawia sie 3 dni po eskalacji ? Moze ktos mial taka sytuacje bo nie za bardzo wiem jakie teraz mam opcje ? Mozna eskalowany dispute przeciagac az do momentu odebrania przesylki ?
basa
VIP

Postprzez KarlosW » 24 paź 2015, o 09:13

Ja podobnie mam. Eskalowalem. Chinol niby wysłał ale po czasie inie widzi nigdzie przesyłki. Przedmiot za gdzieś 17zl.wiec zobaczymy.. Prosił mnie abym mu nie zanizyl oceny ale to aż się prosi. Przyznali mi z Ali refunda ale czekam na ta jego niby paczkę.
KarlosW
VIP

Pochwały: 33
Telefon:: thl w200

Postprzez basa » 24 paź 2015, o 09:17

No tak ale u Ciebie nie widzi nigdzie przesyłki wiec Ali miało powod by przyznac refunda , tu sytuacja taka ze tracking zaczal dzialac juz po eskalacji a staff aliexpress jeszcze sprawa sie nie zajal i pewnie sie zajmie za tydzien lub dwa , moze do tego czasu dojdzie przesylka o ile wogole jest do mnie.
basa
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI